donderdag 15 juli 2010

Drie "hoofdstukken" over "Islam vs Westen"

Een lezer stuurt me naar aanleiding van de vorige post (1) een lang citaat uit het boek "Hoe nu verder, 42 visies op de toekomst van Nederland na de moord op Theo van Gogh, Utrecht: Spectrum, 2005". Er staan verschillende interessante dingen in, maar één trof me meer dan de andere. Het thema is op zich niets nieuws: het is moeilijk de Moslims (in Europa) te tellen. Dat is natuurlijk zo, maar één van de redenen die het boek opgeeft is dat veel mensen als "Moslim" geteld worden omdat ze kinderen van Moslims zijn. Terwijl ze in werkelijkheid evenveel met de Islam te maken hebben als pakweg ikzelf met het Christendom: je herkent het als stukken van je erfgoed, maar het bepaalt al lang niet meer de loop van je leven.

Dat is zo interessant omdat het als het ware hoofdstuk 2 van "mijn" verhaal over de zogenaamde overspoeling door Moslims vormt. Je kan in die vorige post de vele redenen zien waarom ik in die overspoeling niet erg geloof. Als je dat als gegeven aanneemt is de volgende vraag ongeveer die van de titel van het boek: wat zal er dan nu gaan gebeuren?

Mijn opinie is dat in geval van botsing tussen beschavingen "de superieure cultuur de inferieure cultuur inlijft" (2). En mijn opinie is dat in deze botsing "het Westen" (met grote voorsprong) de "superieure cultuur" is, omdat ik denk dat het criterium van de creatie van materiële welvaart het doorslaggevend criterium is - en bijgevolg: het is zelfs niet spannend. Of dacht je dat al die kinderen en kleinkinderen van Moslims, zelfs als ze wonen in het rijke Westen, zullen willen overschakelen op de moraal die hoort bij een doodarme woestijncultuur en een opgejaagd volk van 14 eeuwen geleden?

Natuurlijk, de regel is dat als mensen iets willen geloven ze het ook zullen geloven, maar zeg dat we serieus over het onderwerp nadenken...?

Dus "hoofdstuk" één zegt dat er geen "baarmoederstrategische" (3) overspoeling komt. We raken nooit voorbij dat hoofdstuk omdat er zoveel mensen zijn die er ondanks alles in blijven geloven dat elke discussie steeds daarop terugvalt, maar soit. "Hoofdstuk" twee zegt dan dat cultureel het Westen druk bezig is de Islam te doen verzanden in de woestijn van de materiële armoede, en dat de mensen meer en meer met hun voeten zullen stemmen: ze willen (vanzelfsprekend) zelf Westerling worden. En dat brengt ons bij een derde "hoofdstuk". Zoals één of andere lezer hier ooit heeft gezegd: misschien vinden we het belangrijk dat niet alleen onze cultuur, maar ook onze genen de botsing overleven?

En in feite heb ik daar ook al eens iets over gezegd (4). Hier een beeldende manier om het uit te drukken. Beeld je een klont deeg in die je met een deegrol heel plat rolt: en zie, de schijf heeft precies de vorm van het Romeinse Keizerrijk, dus de landen van Noord Afrika via Syrië en Turkije tot West Europa. Als je nu de deegkruimels onderaan met "A" zou markeren, en die uit het midden met "B" en die van boven met "C", dan zouden de letters respectievelijk Afrikaanse, en Zuid en Noord Europese genen kunnen voorstellen.

Beeld je nu in dat je de flappen deeg vanuit alle kanten naar het midden plooit, en er weer één klont van maakt, en die vervolgens weer plat rolt (en desnoods zo nog een paar keer), tot er opnieuw een "kaart" van het Romeinse Rijk verschijnt...

Dan zie je voor je ogen dat onze deegkruimelgroepen A, B en C niet langer netjes regionaal verdeeld zullen zitten, maar wel kriskras verspreid doorheen die kaart. Het hele punt van die post van voetnoot (4) was nu juist dat dit beeld helemaal niet zo'n slechte weergave is van de geschiedenis van de genen in Europa, minstens sinds de tijd van de Phoeniciërs. Ik zou serieuze weddenschappen afsluiten dat het proces van genetische vermening in feite nog veel langer aan de gang is...

Dus: er komt géén demografische overspoeling door Moslims. Cultureel gesproken is het Westen druk bezig aan een absorptieproces van Moslims (en niet omgekeerd). En genetisch gesproken is het probleem een schijnprobleem, omdat de genen al lang zo vermengd zijn dat het er heus niet meer toe doet als er weer eens een lading van zuid naar noord opschuift. Dat is gewoon de zoveelste episode in een geschiedenis die al heel lang duurt.

Dàt is nog eens vertrouwen in de kracht van de eigen cultuur, nietwaar?

---------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2010/07/en-nog-eens-overspoeling-door-moslims.html
(2) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2006/03/hoe-zat-dat-nu-met-die-superieure.html
(3) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2006/08/de-baarmoederstrategie.html
(4) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2009/10/de-autochtone-europese-bevolking-maakt.html

Geen opmerkingen: