dinsdag 13 juli 2010

En nog eens: "Overspoeling door Moslims?"

Op een website getiteld "Islam in Europe" vind je geregeld artikels over, pakweg, criminaliteit en Moslim immigratie en soortgelijk spul, en dus, na enig zoeken, ook over demografie. Dit is een onderwerp dat zich (voor zover mogelijk) nog meer leent voor "politieke vervuiling van het denken" (1) dan de politieke economie, en ik ken de site helemaal niet, dus we moeten voorzichtig zijn. Even snuisteren geeft me alvast niet de indruk dat we weer in een "in 2,025 zal 25% van de Europeanen Moslim zijn" (2) scenario zitten. (Als je de zeer geleerde voetnoot uit dat arikel volgt, en je leest dat er niet 25 percent staat, maar wel (rond de) 25 miljoen (en dus ruim 6 percent, niet 25), dan weet je dat er mensen zijn die op het intellectueel niveau van de creationisten (liegen en bedriegen in de naam Gods) tot alles bereid zijn om ons met de "overspoeling" om de oren te slaan.)

Anderzijds heb ik al evenmin de indruk dat het gaat om een site die ons in naam van de socialistische idealen wil overtuigen van het feit dat rassen, ethnische herkomsten of culturen van helemààl geen belang zijn, en "bovendien (knipoog aan Lambik uit Suske en Wiske om het intellectueel niveau te illustreren) is het cijfer veel lager". (Ik erken overigens dat ikzelf geen voorbeelden van propaganda van deze "linkse" kant ken, maar ik geloof onmiddellijk dat het bestaat. De voorstelling van zaken blijft natuurlijk voor mijn ongecorrigeerde rekening.)

Kortom, tot nader order neem ik de site maar serieus. Dus met dat in het achterhoofd even de rest van het kader meegeven. Dat kader is dat je al sinds 2,006 posts op deze site vindt, waarin ik mijn verwondering over de dreigende "demografische overspoeling" uitspreek. Er waren verschillende redenen om aan die dreiging zwaar, zeer zwaar, te twijfelen. De waaier van argumenten vind je gemakkelijk terug door op de label "Islam vs Westen" (3) onderaan te klikken. Terwijl ik me voelde alsof ik in een soort wargame enkele fraaie stukken zwaar geschut op de kaart zette heb daarin ik op verschillende dingen gewezen om die verwondering uit te drukken.
  1. Bij botsingen tussen beschavingen lijven de superieure beschavingen de inferieure beschavingen in. Aangezien ikzelf denk dat "Het Westen" in termen van materiëel vermogen hier de "superieure beschaving" is, denk ik dat de Islam bedreigd wordt door het Westen, en niet andersom.
  2. De cijfers voor de bevolkingsaangroei van Moslims in de Moslimlanden is sinds enkele decennia zwaar aan het crashen. Dat is een vrij algemeen verschijnsel, zowel in termen van groei als van vruchtbaarheid, en nu al zijn er Moslimlanden die nauwelijks of niet aan het vervangingsniveau zitten.
  3. Ook de cijfers voor de natuurlijke aangroei van Moslims in het Westen zijn sinds enkele decennia sterk gedaald en liggen vaak nu al nauwelijks hoger dan de cijfers voor de autochtone Westerlingen. Hier hoort de opmerking bij dat het moeilijk te zien is hoe de "thuislanden" nog lang een migratiestroom zullen kunnen onderhouden als ze nu al nauwelijks of niet bij het vervangingsniveau zitten.
  4. Even narekenen en nachecken leert dat een groeiende bevolking die evenwel groeit aan een dalende groeivoet met verloop van tijd stabiliseert. Mathematisch geschoolde mensen kwamen me vertellen dat dat een trivialiteit was, maar ik wist het niet en iemand die dat kennelijk ook niet wist heeft me een tijdje doen geloven dat het effect van de toenemende basis belangrijker is dan het effect van de afnemende groeivoet. Niet, dus.
Laten we zeggen dat ik vier stukken zwaar geschut op het bord had gezet, en dat het gekreet en gekrijt achter de linies van de tegenstander van aard was om te denken dat ik al snel de Volga zou bereiken. Tot bleek dat er aan de andere kant iemand een nieuwe eenheid kon inzetten met het potentiëel om al mijn stukken te neutraliseren, en erger. Omdat ik probeer niet aan "politiek vervuild" denken te doen heb ik daarvan prompt melding gedaan, met de mededeling dat ik even niet wist wat te antwoorden (4). Dat zwaar geschut kwam er toen iemand eens niet was beginnen loeien en schelden, maar doodeenvoudig de Brusselse statistieken opzocht, en met (correcte) bronvermelding erbij liet weten: Mohammed is de meest voorkomende jongensnaam in de geboorteregisters en er is (anders dan bijvoorbeeld ikzelf (5) zou geloofd hebben) maar een zéér klein effect van "minder diversicatie van voornamen"... ergo, de meest voorkomende geboortenamen in Brussel zijn Moslimvoornamen: "draw your own conclusions". Koen applaudisseert sportief voor het zeer fraaie tegendoelpunt.

En zeggen dat al het bovenstaande maar kadering was! Er is ook een punt! Op die Islam in Europe site, dus, lees ik een post (6) met daarin het volgende:

"Today, families with children - 'Whites' and of the middle class - are leaving the 19 municipalities of the Brussels Region, attracted by the convenience and low prices of the Walloon Brabant, Flemish Brabant and Hainaut provinces. The birth rates of immigrants, which is slightly higher than that of natives, and the international immigration (mainly through family reunification), compensate for this exodus and reinforces it. In reality, Brussels is experiencing what French demographer Michèle Tribalat calls a "process of demographic substitution". One population replaces another."

Aha. We zien een mogelijkheid om "mijn" cijfers over de scherpe dalingen van de Moslim groeicijfers te verzoenen met de toenemende concentratie van Moslimvoornamen in Brussel. Die toenemende concentratie is niet het gevolg van een demograische explosie bij de Moslims (want per mijn cijfers is die er niet), maar wel van de exodus van de autochtone bevolking in combinatie met een zekere immigratie plus een nog steeds iets hoger natuurlijk aangroeicijfer bij de Moslims.

Dat zal weer niet naar de zin zijn van de Eurabiërs. Ze zullen me weer uitnodigen na valavond te gaan wandelen in Molenbeek, en ze zullen wéér niet doorhebben dat ze mijn punt niet fraaier konden illustreren. Enkel door zich te concentreren op enkele zeer bepaalde punten, en dan nog alleen op een bepaald tijdstip, kunnen ze de indruk wekken dat er een hoge en sterk stijgende proportie van Moslims in Europa is. De hele tijd houden ze me de beroemde statisticus voor die "verdronk in een rivier van gemiddeld een halve meter diep". Maar ze konden niet beter illustreren dat ze zelf in een diepe put gevallen zijn, en vandaar maar meteen naar eigenschappen die de hele rivier zogezegd heeft extrapoleren.

-------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2010/02/complexe-wetenschappen-en-politieke.html
(2) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2008/03/stop-de-immigratie-van-vb-propaganda.html
(3) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/search/label/Islam%20vs.%20Westen
(4) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2009/09/brad-delong-zou-zeggen-robeys-smackdown.html
(5) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2008/09/voornamen-we-worden-bedreigd.html
(6) http://islamineurope.blogspot.com/2010/04/brussels-muslim-majority-in-20-years.html

Geen opmerkingen: