donderdag 2 september 2010

Een politieke cartoon

Deze wil ik toch verder helpen verspreiden. Ik zou het als de nogal typische humor van Franstalig België durven beschouwen, die ikzelf nu eenmaal nogal weet te waarderen:

http://rosseel.wordpress.com/2010/09/01/belgie-en-de-wereld/

In het bijzonder de "vécue" (België zoals we het beleven) versie gaat er bij mij in als zoete koek. In het Noorden "Zoo", in het Zuidoosten "Standard", dat soort dingen, het is niet besmettelijk; maar ik vind het grappig.

Intussen heb ik de politiek absoluut niet gevolgd. En zelfs nu ik terug ben kan ik niet echt de draad oppikken. Wie maalt er om wat nu precies de reden is van de slaande ruzie - weet jij nog waar al die Zeer Belangrijke Discussies, die nochtans Het Voorpagina Nieuws Domineerden, over gingen? Het punt waar het om gaat is, de ruzies lopen steeds hoger op, de beide gemeenschappen kunnen sinds enkele jaren bij elke nieuwe verkiezing steeds moeilijker met elkaar praten: en ook na drie weken vakantie zie je in één oogopslag dat de tendens gewoon verder gaat.

En kijk, kan je je inbeelden dat ik nu zelfs, volgens De Standaard tenminste, uit de PS geluiden als "boedelscheiding" hoor opborrelen? Woha! Van "rijpen der geesten gesproken"... Nog maar een maand of zo geleden sprak Di Rupo zalvend over "luisteren naar het signaal van de Vlamingen" - maar naarmate hij meer te weten komt wat er eigenlijk in staat lijkt dat luisteren moeilijker te worden.

Intussen lijkt mijn post van drie maand geleden (1) actueel te worden:

"Laten we mijn vorige post als axioma nemen, en aannemen dat "het" zal veranderen. Bijvoorbeeld, er komt een splitsing omdat één van beide partijen (de Vlamingen) zich zo benadeeld voelen door de toestand, dat ze gewoon opstappen. Ik signaleer eens temeer dat we nog altijd ook de Vlaamse klachten zouden kunnen serieus nemen, maar in afwachting dat het zover komt: beeld je nu die splitsing in. Wat gaan die Franstalige Brusselaars nu doen?"

Ja, het was inderdaad, toen al, half serieus bedoeld. En nu dus nog meer. Voorlopig blijf ik maar bij mijn standpunt van destijds. Aangezien ik niet denk dat wij, Vlamingen, Brussel militair zullen belegeren denk ik dat de bevolking van Brussel zal kunnen/moeten kiezen waar ze willen bijhoren. En dan is de keus tussen De Vlamingen (de bende arrogante etc etc etc waar ik zelf zo'n succesvol voorbeeld van ben) en de PS staat: de laatst overgebleven dogma-socialisten van Europa.

Ikzelf zou dan (nog steeds) proberen er als Vlaming minder onaantrekkelijk uit te zien dan de PS. Maar goed, dat heb ik allemaal eerder gezegd. In feite wou ik alleen maar die cartoon laten zien...

---------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2010/04/en-wat-zullen-de-franstalige.html

1 opmerking:

Eric Rosseel zei

Thnx. Ik weet niet meer hoe ik er zelf aan gekomen ben, aan die cartoon. Ergens op Facebook denk ik, al mijd ik die Smoelen.