"once help is assured to such an extent that it is apt to reduce individuals' efforts, it seems an obvious corollary to compel them to insure (or otherwise provide) against those common hazards of life." (F.A. Hayek, The Constitution of Liberty, hoofdstuk 19, over een mandaat tot verplichte ziekteverzekering)
woensdag 28 december 2011
Michael Jones: Stalingrad, How the Red Army Triumphed (2007)
Hij krijgt vier sterren op mijn schaal van kwotering (4). Meer dan het zoveelste heel redelijk boek dat je als kenner niet mag missen. Ja, ik denk dat het ook de totale leek, die zich al drie zinnen zit af te vragen wat "Volgograd" (1) er in godsnaam bij komt doen, ook zou kunnen interesseren. Maar het is geen vijfster omdat er enkele leemtes overblijven. Zo concentreert het boek zich heel erg op de eerste maanden. Ikzelf vond dat geweldig, omdat ik nu eenmaal vind dat die cruciale straatgevechten van september en oktober ook in het betere werk (steeds op mijn niveau) erg onoverzichtelijk en onvolledig bleven. En Jones houdt er dan ook mijn vier welgemeende sterren aan over. Maar de manier waarop je dan een bladzijde omslaat en ongeveer leest "en toen omsingelden de Russen het Zesde Leger, voetnoten, bibliografie en index": ik vond dat deel van de slag wat kort verteld.
Ook slaat het boek soms een toon aan waarbij de ambitie vervolgens wat groter lijkt dan wat er wordt waargemaakt. Een aantal keer komt er een uitdrukking als "it can now finally be revealed what really happened" in voor. Niets mis als je denkt met je oorspronkelijk historisch onderzoek een aantal klassiek geworden verhalen te kunnen bijstellen. Maar meestal lijken de revelaties toch niet veel meer dan beter gestoffeerde anekdotes, of een aantal dingen die je met een beetje gezond verstand zelf al had bedacht - natuurlijk heeft de propaganda één en ander serieus bijgekleurd - of zwaar speculatief geschuif met mogelijkheden. Misschien illustreert het ontbreken van Chuikovs naam op een cruciaal bevel uit het hoogtepunt van de strijd wel dat hij de moed had opgegeven en (tijdelijk, zeer tijdelijk) uit zijn bevel was ontzet - maar misschien, ook, illustreert het alleen maar dat de generaal juist een balk op zijn hoofd had gekregen, of gewoon eindelijk eens langer dan vijf minuten tegelijk kon slapen. Spectaculair als veronderstelling, ongetwijfeld, maar voor mij een beetje dun.
Maar dat neemt allemaal niet weg dat het vier stevige sterren zijn. Zelfs als je gebaseerd op het standaardwerk van Beevor, met in je hoofd mijn soort plattegrond en mijn soort chronologie (elementair, maar waarschijnlijk wel stukken beter dan wat de gemiddelde lezer ervan weet), vindt dat het "maar" anekdotes zijn, dan zijn het toch vaak anekdotes die heel dat verhaal weer op een heel aparte manier tot leven roepen. In feite zit ik zelfs te broeden op de mogelijkheid om er nog een paar posts aan te wijden. Dat gooit dan natuurlijk heel erg de ruwe chronologie van "de serie" overhoop, en ook is het stilaan alweer een jaar geleden dat die serie geëindigd is, maar toch...
Als ik "het" op een bepaald moment voel opkomen; als "de muze" - zou er een muze zijn voor verhalen als "De Slag om Stalingrad"? Dat moet dan wel dezelfde muze zijn die ooit "de wrok van Achilleus, zoon van Peleus" heeft bezongen - nog een toeslaat; dan sluit ik niet uit dat wij nog eens samen over de Mamaev Kurgan of door de Tractorfabriek wandelen.
En het zal niet over de mooie lente avond gaan.
------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2010/06/aan-de-oevers-van-de-volga-lag-een.html
(2) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2010/07/mamaev-kurgan.html
(3) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2010/11/vorwarts-kameraden-wir-mussen-zuruck.html
(4) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2006/03/kwotering.html
dinsdag 27 december 2011
Een "inventarisstrategie" (95 vragen aan een Christen)
Toch denk ik ook dat we ons niet teveel illusies moeten maken. De Ware Gelovige is er niet zoveel aan gelegen of "jij en ik" zijn verhaaltjes geloven. Waar het de Ware Gelovige om te doen is, is dat er andere Ware Gelovigen zijn, die wel hun verhaaltjes geloven. En het geheim is hier: als iemand iets wil geloven, dan zal hij het geloven. Dus als iemand de stellingen van het Ware Geloof wil geloven, zoals dat geldt voor iemand die de stellingen van dom links wil geloven, of van dom rechts, of van dom libertarisch, of van de regering van George Bush (de zotskap, niet de vader), en vele, vele andere: dan zal hij die stellingen geloven. En dan zal het er niet toe doen hoe... uimmmm... vreemd sommige van die antwoorden er zullen uitzien. Het enige wat er voor hen zal toe doen is dat er een lijst bestaat, en dat er op die lijst een antwoord staat, en dat je dat antwoord kan opdreunen en wie het wil geloven...
Je weet het al.
Uit mijn tijd met de creationisten heb ik een redelijk goede manier om met dat soort "vragen en antwoorden" om te gaan. Het helpt je niet vooruit dat de antwoorden er "uimmmm... vreemd" zullen uitzien: voor hen omdat het er niet toe doet, en voor jou omdat je dat al wist. Het helpt je echter wel vooruit dat je na een tijd een inventaris kan gaan opmaken. Dus X is nu creationist (of dom links of whatever): na een voldoende lange discussie kan je een voldoende lange lijst punten voorleggen van allemaal dingen die de creationist zelf beweerd heeft: omdat hij ze wel moest beweren, in antwoord op die vragen van je, vermits anders zijn creationisme voor de bijl gaat.
Welnu, het kan geweldig helpen, in allerlei conversaties en posities, af en toe eens te putten uit al die dingen die de creationist (of whatever) nu eenmaal zelf gezegd heeft...
------------------------------------
(1) http://www.freethinker.nl/forum/viewtopic.php?p=243908#p243908
dinsdag 20 december 2011
Reizigersprotest!
Van de site http://www.reizigersprotest.be/
QUOTE
Beste spoorwegvakbonden,
Beste NMBS,
Beste werknemers van de NMBS,
Wij doen een dringende oproep aan u!
Aanstaande donderdag 22 december 2011 plannen jullie een grootscheepse stakingsactie van 24 uur. De methodiek van het staken is jullie niet vreemd. Meer nog, wij als reizigers worden zodanig frequent geplaagd door dat soort van acties, dat we er hoe langer hoe minder begrip voor kunnen opbrengen.
Jullie plooien je graag in de rol van slachtoffer, terwijl dergelijke stakingen geheel zonder respect verlopen voor die mensen, organisaties en bedrijven die jullie er in de eerste plaats mee treffen. De gelatenheid waarmee reizigers hierop reageren wordt in de journaals getoond in de marge van het forum dat jullie voor jezelf creëren. Omdat de reizigers onvoldoende georganiseerd zijn, kunnen wij niet dezelfde vuist maken, zoals jullie ze door een goed georganiseerde vakbond kunnen tonen.
Welnu, voor ons, reizigers, is het genoeg geweest. Dit is misschien het moment om ons wèl te groeperen. Om wel een keer met onze vuist bij jullie op tafel te slaan. Om te zeggen dat het recht waarvan jullie je (meer dan vaak genoeg) bedienen stilaan ervaren wordt als een onrecht ten aanzien van ons.
Jullie snelle actie waartoe jullie je verplicht voelen noopt ook ons tot snelle actie.
Wij vinden dat jullie als overheidsbedrijf voor openbaar vervoer een sociale verplichting na te komen hebben. Omdat jullie hieraan verzaken, is de enige mogelijkheid om ons hier tegen te verzetten niet langer te betalen. Als jullie doorgaan met de geplande staking op 22 december 2011, zullen wij van 23 december 2011 tot 31 december 2011 zelf ons ticketje drukken en aanbieden aan de conducteur wanneer we gecontroleerd worden. Dit als duidelijk teken van protest.
We hopen dat dit jullie alsnog van de staking doet afzien,
Een steeds groter wordende groep van reizigers
Op de site zelf kan je ook de petitie tekenen. Ik dank u.