zondag 13 februari 2011

De NVA naar 33%

Nu lees ik dat volgens een recente peiling de NVA 33%, drie - en -der - tig percent van de stemmen zou halen. Dat zijn letterlijk ongelofelijke cijfers, voorbij het punt waarop de meest succesvolle partij volgens alle theorieën zou moeten plafonneren.

Maar als je je niet blindstaart op getallen: dan moet je je toch eens afvragen wat dat allemaal betekent. Ik zou, altijd op mijn zéér bescheiden niveau in dit onderwerp, voorzichtig raden:
  • Het "publiek" is de lange onderhandelingen niet beu, maar wil integendeel wel degelijk dat een aantal van de punten die de NVA koppig op tafel houdt serieus behandeld worden.
  • Er zijn heel veel meer NVA stemmers dan er separatisten zijn, ergo, "het publiek" ervaart de andere partijen OFWEL als establishment partijen, OFWEL als te radicaal (hetzij links of rechts) om serieus genomen te worden. Vanzelfsprekend is het die andere partijen toegelaten daar iets anders aan te doen dan alleen verbale ingrepen.
Hetgeen me dan weer doet vermoeden dat de strategie van "pappen en nathouden" (de essentie van de Belgische politiek tot nu toe) serieus aan het backfiren is. Ook de tactiek (om het te doen "vooruitgaan") om te dreigen met de financiële markten lijkt me de mist in te gaan. Ik acht luciede links perfect in staat in te zien wat ze tenslotte met hun eigen ogen kunnen zien gebeuren. De overheid is niet een oppermachtige speler die zich om het even wat kan permitteren, omdat op een bepaalde dag de beleggers, van brave huisvaders tot gewetenloze speculanten (en alles daartussenin) gewoon niet meer durven hun geld aan die overheid af te geven. Dus denk ik dat de financiële markten precies zoals "het publiek" helemaal niet zitten te wachten op verder "pappen en nathouden" maar integendeel op een echte oplossing. Niet "oplossing" in de zin van "we blijven overdreven rekeningen betalen"; wel in de zin van "we zorgen ervoor dat er geen overdreven rekeningen meer zijn".

Maar iedereen mag van mij gewoon blijven hopen dat de CVP weer massaal de verkiezingen wint en we terug in het jaar 1970 ontwaken, hoor.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

This country is on an internal collision course! It looks like also the French speaking socialists are doing fine, pollwise. It indeed means that both sides of the taalgrens feel that their own representatives should not give up too much.
My scenario: elections which will confirm the above. The South will then have a choice of a minimal Belgium, with the economies of scale it involves or a stand alone solution, with the heavy costs of splitting.
I think that out of pride they will choose to split, but that's going to be touch and go. In which case we will have a government with a mandate to split the country. More fun to come!
Serge

Koen Robeys zei

Het voordeel van een verkiezing die de poll bevestigt zou zijn dat er (hoop ik) geen 7 partijen meer nodig zijn. Kunnen ze eens met, in plaats van langs, mekaar praten...

Willy zei

Koen,
We hebben niet alleen een grondwet in dit lang...dat vodje papier van Tindemans, weet je nog. We hebben ook een grendelgrondwet. Het houdt in dat de Belgische grondwet slechts kan gewijzigd worden met een tweederdemeerderheid in het parlement en eveneens een meerderheid in elke taalgroep. Het doel van deze grendel is slechts grondwetswijzigingen toe te staan die door beide Gemeenschappen worden onderschreven. Dit betekent dat de Vlaamse Gemeenschap, die ongeveer 60 % van de Belgische bevolking uitmaakt, niet in staat is eigenhandig de grondwet aan te passen. De grendelgrondwet werd ingevoerd in 1970. Pour que les minorités soient majoritaires.

Koen Robeys zei

Oh, maar ik ga (hier) echt (nog) niet zo ver dat ik aan eenzijdige wilsoplegging zit te denken, hoor! Alleen, wat ik intussen in een commentaar heb gezegd had misschien ineens in de tekst zelf moeten staan: Als een NVA nu eens met een PS kon praten zonder dat er vijf andere partijen aan tafel zitten (die allemaal vinden dat één of ander "compromis" moet bewijzen wat voor staatslieden ook zij wel zijn); misschien dat er dan ook een werkbaar model uit de bus kan komen?

Iets van de vorm van "Wij willen wel nog rekeningen X betalen als jullie tenminste maatregelen Y willen nemen". En als dat na fatsoenlijke onderhandelingen, zonder het huidige gekakel van de zeven kippen zonder kop, zou mislukken, dan kunnen we altijd nog zien of we nog wat verder willen radicaliseren...