zondag 12 februari 2012

Thomas Friedman: De Republikeinen moeten weer bij zinnen komen

Thomas Friedman denkt dat de Republikeinen dringend weer bij zinnen moeten komen (1). Hmmmmm, ik weet zeker dat ik dat al eens eerder ergens op het internet heb gelezen... Intussen maakt hij best wel een paar nuttige opmerkingen. Bijvoorbeeld dat de Democraten op deze manier geen "sparring partner" hebben. Dat is niet alleen heel slecht voor de kwaliteit van de ideeën, maar het geeft ze een vrijbrief voor hun eigen variant van "magical thinking". Ook maakt hij een heel aardige opsomming van een aantal grote uitdagingen waar de VS voor staan, gevolgd door de vaststelling dat de versplinterde opinies van de Republikeinen ook op zich (dus als ze niet zo hopeloos versplinterd waren) alleen maar "radicale" slogans zijn, en niet wat we onder serieuze mensen met de term "ideeën" aanduiden.

Hmmmm. Ik herinner me, van alweer een tiental jaar geleden, dat de één of andere columnist aan het krijten ging van "we are at war with France". Dat was iets dat zelfs naar de maatstaven van de aanhangers van de Irakoorlog een uiting van verdwazing was om er de koeien van te doen opkijken. En hoewel ik het niet heb bijgehouden heb ik altijd in mijn hoofd gehad dat het van Thomas Friedman afkomstig was. Misschien heb ik dat mis?

In elk geval, Friedman legt hier een paar kaarten op tafel waarmee hij aanspraak maakt om serieus genomen te worden. Aan de andere kant zit ik met een indruk dat hij zijn geloofwaardigheid totaal heeft opgeblazen, terwijl die indruk fout kan zijn. Ik denk dat ik me maar aan mijn standaard test zal houden. Ik zou wel eens graag de antwoorden van Friedman op de volgende vragen willen kennen (copyright, als ik me niet vergis, van Brad DeLong):

Wanneer had je door wat een uiting van verdwazing die hele Irakoorlog was?
Wanneer heb je dat publiek erkend (url)?

-------------------------------------
(1) http://www.nytimes.com/2012/02/12/opinion/sunday/friedman-we-need-a-second-party.html

1 opmerking:

Libertariër zei

Obama moet bij zinnen komen. Hoe gaat hij de enorme en groeiende staatsschuld minderen en aflossen? Anders ontstaan er Griekse toestanden in de VS. Naarmate men de Republikeinse kandidaten bekritiseert, moet men zelf de verantwoordelijkheid nemen voor de gang van zaken de komende jaren. Dus Obamafans, steek van wal.