woensdag 1 februari 2012

Florida: Toch nog 32% voor Gingrich

De laatste belangrijke voorverkiezing in Florida is geëindigd met Romney die de verrassing van South Carolina goed heeft verteerd. Florida is één van de zwaargewichten onder de verkiezende staten, met 29 kiesmannen, evenveel als New York. Daarmee zit Romney weer op koers naar het "meest waarschijnlijke scenario"; een verkiezingsduel tussen Obama en Romney.

Toch opmerkelijk is dat Gingrich nog 32% haalt. Een pak minder dan Romney's 46, maar toch. Een klinkende overwinning voor Romney, maar geen enorme afgang voor Gingrich. Het kan te maken hebben met het feit dat Santorum en Paul (13 en 7%) weinig gespendeerd hebben in een "winner take all" staat waar ze geen kans maakten, zodat de conservatieve stemmen de komende weken weer wat meer verdeeld raken, maar het blijft een hoog cijfer. Volgens mij toont het dat het anti-Romney ongenoegen groot blijft - en dat ze de facto op Obama aan het stemmen zijn, dat is al een brug te ver geredeneerd.

Maar ik moet ook niet overdrijven. Vier jaar geleden heb ik ook geloofd dat de lange strijd bij de Democraten slecht voor de kandidaat ging zijn, en het omgekeerde was waar. Dus zoals de Republikeinen zelf zeggen, in de vroege fase vloeit er bloed, in de lente helen de wonden en in de zomer staan ze allemaal achter "de" kandidaat. Momenteel lijkt het er niet op dat er nog veel verrassingen zitten aan te komen. Ik zou zeggen, uitkijken voor Gingrich die blijft hoger scoren dan een verdeeld conservatief publiek zou suggereren, of een Ron Paul die er in slaagt de Republikeinen nog eens extra in de flank te torpederen vanuit zijn (zoals ik het iemand ergens heel fraai heb zien noemen) eigen privé universum.

Geen opmerkingen: