woensdag 8 februari 2012

Amerikaanse verkiezingen: krijgen we "de verrassing"?

Het is letterlijk nog vroeg dag, maar de eerste resultaten van de voorverkiezingen in Missouri, Minnesota en Colorado suggereren een stevige overwinning voor Santorum. Niet precies het "onvermijdelijke Romney" scenario dat veel mensen zoals ik voor ogen hadden! Het zijn, om redenen die mij niet helemaal duidelijk zijn, minder "formele" verkiezingen dan pakweg in Florida vorige week, maar toch. Missouri en Minnesota zijn twee noordelijke staten die behoorlijk wat kiesmannen meebrengen (samen 16, met Colorado erbij 25), die op Obama gestemd hebben, maar doorgaans niet "hopeloos Democratisch" zijn (zoals bijvoorbeeld New York dat wel is).

Dus wat maken we hier nu van? Als dit de eerste stap wordt naar een kandidaat Santorum, dan zullen we iets mompelen van "die eerste verkiezingen zoals Iowa zijn nu eenmaal helemaal niet belangrijk". Maar in werkelijkheid is het thema hier een beetje "de toekomst is onvoorspelbaar". We zitten met onze neus geplakt op de beschouwingen van de dag, en zelfs als we al heel goed weten dat ze helemaal niet zo belangrijk zijn, dan zitten we er toch met onze neus op geplakt. Denk aan de beursblaadjes! Denk aan de "horrorwinter" (1)!

En dat is een belangrijk deel van de reden van mijn belangstelling. Dat, en de spektakelwaarde, natuurlijk. Wat dat betreft is het weer een 100% geslaagde dag.

-----------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2012/02/hoera-de-horrorwinter-is-begonnen.html

1 opmerking:

Libertariër zei

Koen, wanneer begint het afbetalen van de Amerikaanse staatsschuld? Als Obama-fan heb je daar toch enige verantwoording voor af te leggen; het is tenslotte jouw idool dat een grote hypotheek op de toekomst legt. En Ron Paul wordt door jou niet serieus genomen.