zondag 21 december 2008

Het Groot Virus Alarm?

Het is begonnen vorige maandag. Ergens rond 20.00 uur - ik zou zweren dat de kindjes al waren gaan slapen, maar zeker weet ik het al niet meer - zei ik tegen mijn vrouw iets als "hop, ik verlies hier de ene connectie na de andere". Het was gewoon Internet Explorer die voor alle url's die ik maar probeerde teruggaf: "cannot display website" (of zoiets).

Tja. Op dat punt moet je weten dat ik een enthousiaste internetter ben, maar zonder het minste inzicht in de materiële basis van wat ik doe. Zoals ik een loodgieter bel als er een kraan lekt en een garage binnen stap als er een lichtje van de auto stuk is. Klinkt dat absurd? Kijk, ten eerste, er zijn nu eenmaal zo van die mensen (hij die zonder zonde is...), en ten tweede, het is ook niet wezenlijk verschillend van hoe praktisch iedereen naar de dokter stapt als zijn neus loopt of met zijn bankier praat over zijn vermogen. "Niet gehinderd door enige kennis van zaken"; dat is een goede omschrijving van "la condition humaine" voor 99.99 percent van alles wat wij allemaal doen. De enige vraag die per individu een verschillend antwoord krijgt is de vraag in welke zeer kleine fractie van het menselijk kunnen we toch een iets (tot veel) hoger niveau halen.

Dus ik zet maandag schouderophalend de pc af en vermoed dat het de volgende dag wel beter zal zijn. Maar dat was niet zo. Dus ik beschrijf mijn probleem op een nieuwsgroep waar ik toch een paar serieuze mensen ken, en die deduceren al gauw ("als je wel op de nieuwsgroepen kan, dan...") dat er een IE probleem is, en dat dat wel eens symptoom voor meer zou kunnen zijn.

Hoe dan ook, enkele goedgeprobeerde suggesties werken niet, maar een "system restore" - die iemand als ik pas kon doen nadat iemand me klik per klik had gezegd wat er moest gebeuren - hielp wel. Ik had de "configuratie" (of zoiets?) van de computer "teruggezet" naar begin december, en IE werkte weer terug! Er waren toen al bezorgde geluiden over "symptoombestrijding" en dergelijke, maar soit, het werkte.

Maar de volgende dag werkte het weer niet meer. De toon op de nieuwsgroep werd bezorgder als die van Gandalf toen die nog eens goed naar dat ringetje van Frodo begon te kijken. Men raadde aan Firefox te installeren - wat intussen ook gebeurd is - maar toch, het was allemaal niet zo best.

Gisteren, zaterdag, kreeg ik bericht dat Norton Security "disabled" was. Geklikt op het icoon om het weer aan te zetten (dat kan ik nog net), en dat ging niet! Er was een knop om er iets aan te doen, maar al gauw kreeg ik dat het systeem niet geconfigureerd was, en dat ik voor 60 euro (...), en door daar en daar te klikken (...)

Dat was me er te veel aan, en ik heb niet geklikt, maar toen ik het beschreef op de nieuwsgroep kwam het dak naar beneden. Een doorgaans welwillende poster schreef een uitkafferende tekst in termen van "hoe jij er in geslaagd bent" en "kwaadaardige virussen binnenladen" en meer van dat fraais. Ik zwijg vol plaatsvervangende schaamte over de bijna gnuivende reacties van verschillende zeer beperkte geesten die ook eens een onderwerpje hebben gevonden waarover ze van de toren kunnen blazen. Verschillende reacties van het hoogste kaliber dat er tussen zat bevestigden intussen wel alle bezorgde berichten, dat het er nu wel heel erg naar uitzag dat er een serieus virusprobleem was, en dat met mijn niveau hulp zoeken aangewezen was.

Overigens staat Norton vandaag weer aan, helemaal vanzelf, de wonderen zijn de wereld niet uit.

Het komt er op neer dat ik best "het hele systeem herinstalleer". De kans dat ik dat doe is even groot als de kans dat ik de relativiteitstheorie heruitvind. Ik weet trouwens niet eens wat dat eigenlijk betekent (voor allebei de onderwerpen).

Wat nu? Ik heb een zeer goede vriend die in hetzelfde schuitje als ikzelf zit qua "druk bezet en kleine kindjes" (1), maar die wel een tikje meer computerliterate is dan ik.. Ik denk wel dat ik zijn vrije uren zal kunnen afpakken als ik hem dat vraag. Maar bestaan er geen bedrijfjes van (als ik me goed herinner) studenten die iets bij verdienen door mensen zoals ik uit branden zoals deze te helpen? Mensen zoals ik hebben natuurlijk het extra probleem dat ze niet kunnen oordelen wie ze "binnenpakken". Maar als iemand nu goede ideeën heeft en denkt positieve ervaringen of "referenties" voor iemand te kunnen meegeven: je mag het altijd laten weten.

Als je liever niet reageert op de site zie je bij "mijn profiel" op deze pagina ook mijn E-mail adres staan. Alvast bedankt...

--------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2008/03/rij.html

2 opmerkingen:

Anoniem zei

voor zover ik informaticastudenten ken zijn die altijd wel bereid een centje bij te verdienen. ik zou je aanraden van eens een berichtje te plaatsen op een studentenforum van die mannen om te vragen of er toevallig geen in je buurt wonen.. in gent heb je bvb de wina (http://wina.ugent.be/forum)
dan weet je natuurlijk ook niet echt wie je binnenpakt maar toch.

Anoniem zei

Koen, Je mag contact opnemen met ene LDM, waarvan coordinaten via mail besteld zouden moeten zijn. Ik wens je veel succes, en hoor/lees over de afloop na onze skitrip. Groeten van de kindjes. Wouter