zaterdag 6 december 2008

Op zo'n zesde december...

"Zouden ze al geweest zijn?"

Kleuter Sarah is sluipend de kamer van mama en papa binnengekomen, en het is al half acht. Kleuter Sarah had héél goed begrepen dat het deze nacht een bijzondere nacht was, en dat Sinterklaas veel werk zou hebben. Dus als hij dan ook nog gestoord zou worden door een nieuwsgierige kleuter die 's nachts op zwerftocht ging, dan liep hij misschien wel mopperend weer weg? Zonder cadeautjes na te laten?

"Zouden ze al geweest zijn?" Kleuter Sarah fluistert, en hoewel we in het donker haar grote oogjes niet kunnen zien, kunnen we ze heel goed voelen. Ze heeft zich al heel lang stil gehouden met die angstige vraag in het hoofdje, maar nu heeft ze duidelijk gehoord dat peuter Thomas zijn flesje heeft gekregen, en ze houdt het niet meer uit.

"Ik denk wel dat je mag gaan kijken" zegt mijn vrouw die weliswaar ook graag de kindervreugde live meemaakt, maar aan de andere kant niet elke dag kan blijven liggen in de ochtendstond.
"Samen met jou" zegt kleuter Sarah bedeesd. Ja, dat begrijpen we wel. Als je nog maar zo klein bent, en het is donker in huis, en er heeft zich iets dergelijks van een groot mysterie voorgedaan - dan ben je toch een beetje minder dapper, zeker? Tenslotte zijn we hier in aanwezigheid van het sacrale!

De hele familie begeeft zich vol spanning naar beneden. Het schemert in de keuken, maar het is duidelijk dat het silhouet van de keukentafel een abnormale vorm vertoont. Eindelijk knipt papa het licht aan. Een brede glimlach verspreidt zich geleidelijk over het gezicht van kleuter Sarah, om dan crescendo uit te monden in een springend "oh, kijk!" (bis, bis en nog eens bis).

Een gezelschapspel voor kleuters, een puzzel van 100 stukjes, een kaartspelletje, en een hoop praktische dingen als kleedjes en dekens, opgefleurd tot Sinterklaascadeau doordat er afbeeldingen van Sneeuwwitje en de rest van de meute prinsessen op staan. En Zwarte Piet heeft overal letterkoekjes gestrooid! En mandarijntjes! En speculoos!

Nadrukkelijk ter hoogte van het stoeltje van peuter Thomas liggen er ook enkele dingen: een gezelschapspelletje voor peuters, een DVD van Thomas de Stoomtrein en een verhalenboekje. Peuter Thomas is nog te klein om te weten wat er echt gebeurt - hij is nog maar pas tot peuter gepromoveerd. Maar zo heeft hij toch het gevoel dat hij ook in de prijzen deelt.

Geen opmerkingen: