donderdag 28 mei 2009

Blogspot of Wordpress?

Een blog waar ik geregeld een kijkje ga nemen is dat van Tom Bonte:

http://tombonte.wordpress.com/

Een beetje een slecht moment om ernaar te verwijzen: Tom is student en klaagt zelfs zonder examens over weinig inspiratie - ach, welke blogger heeft daar nooit last van? Maar momenteel vraagt hij zich af of hij zou bloggen op Blogspot (zoals ik) of op Wordpress (waar hij zelf zit). Kort geleden was hij verhuisd van Blogspot naar Wordpress, maar blijkbaar heeft hij daar nogal grote bedenkingen bij.

Natuurlijk interesseert me dat allemaal veel minder dan vragen naar de kosmos, het ontstaan van het leven, of Het Nageslacht, maar de waarheid is: hoe verheven je je ideeën ook wil laten zijn, je zal ze toch altijd in heel banale materie moeten uitdrukken, via misschien niet zo banale, maar toch veel voorkomende neuronen, en tenslotte op één of ander medium op het internet. Zoals een blog.

"Ik zal wel nooit aan je verstand krijgen dat je eens dringend iets aan dat uiterlijk van je blog moet doen" zei iemand die het af en toe leest me IRL, op ontmoedigde toon. Hij vindt dat de reden waarom het weinig gelezen heeft veel te maken heeft met dat uiterlijk. "Hoezo" zei ik verwonderd; oprecht verwonderd, "wat is er mis met dat uiterlijk?".

"Kijk, dat bedoel ik nu" zei hij, nu pas echt ontmoedigd.

Wel, ik kan me er niets bij voorstellen. Ik weet inderdaad niet wat er mis is met het uiterlijk van dit blog, nog minder weet ik wat er concreet aan gedaan kan worden, en het minst van al geloof ik dat dat de reden is van het geringe bezoek. "Te veel, te lang, te moeilijk en te luid", dat geloof ik wel, en laten we ons niet verschuilen achter factoren die de schuld van iets of iemand anders zijn...

Maar Tom zit er dus werkelijk mee, heeft er al mee geëxperimenteerd, en lijkt achteraf niet tevreden met de overstap van Blogspot naar Wordpress. En nu lanceert hij een enquête onder de lezers en na één dag hebben vijf op vijf lezers voorgesteld terug naar Blogspot te gaan.

Kijk toch eens aan. Ik ben destijds bij Blogspot begonnen omdat het, zoals ze beloofden, zelfs voor mij een kwestie van minuten was om te kunnen beginnen. Daarna ben ik er in de eerste (en quasi enige) plaats gebleven omdat het voor mij een enorm obstakel zou zijn te veranderen, en omdat ik (in de marge) niet zou weten wat er mis is aan het uiterlijk van het blog. En verder heb ik er nooit noemenswaardige problemen mee gehad, nu al drie jaar en enkele maanden lang.

Maar het zijn interessante kwesties. De vrije markt is aan het werk. Wat kunnen in diverse mate gesofisticeerde gebruikers krijgen, gratis in mijn geval, van verschillende aanbieders? Wat mankeert daaraan? Wat moet stilaan praktisch iedereen aanbieden om zelfs maar mee te doen?

Zelf verbaas ik me er over dat er nog altijd maar heel weinig bestaat inzake het modereren van commentaren. OK, mijn blog heeft daar helemaal geen last van: véél te weinig lezers, en dus ook quasi geen rommelcommentaar. Maar het principe blijft. Ik kan blogs opnoemen die volgens mij echt zouden kunnen doen waar blogs (volgens mij) voor dienen: het op gang brengen en sturen van conversaties, uitwisselingen van ideeën, stimuleren van het denken, je voelt het aankomen. En wat er gebeurt is dat ze verzanden in een forum waar een meerderheid elke post aangrijpt als een gelegenheid om de eigen mening nog maar eens te herhalen. Meestal duurt het niet lang of elk afwijkend geluid verdrinkt in een storm aan neerbuigende reacties, en de kwaliteit gaat al snel naar het niveau van usenet: nog zoiets dat ooit heel veel potentiëel had.

Maar dat is alleen voor mezelf gesproken. De redenen waarom Tom en al die anderen met deze kwesties bezig zijn moeten we natuurlijk bij henzelf zoeken. En op het einde komt er iets tot stand dat het resultaat zal zijn van wat al die gebruikers als groep willen hebben, en wat al die aanbieders, desnoods gratis (om een mij totaal onbekende reden) willen aanbieden. En ik ben blij dat er zoiets bestaat als blogs...

4 opmerkingen:

Thomas zei

Blogspot is the place to be, het systeem kreeg onlangs een grondige update en kan zeker de strijd aan met wordpress.

Jessy Monique zei

Hey,

Nu heb je er een nieuwe lezer bij of toch voor eventje, ik kwam hier toevallig terecht. of misschien niet zo toevallig: via Google typte ik naar blogs en je stond ertussen.
Ik vrees dat het waar is: de lay out van je blog is extreem sober. Maar bij mij is het net hetzelfde, kijk maar es op hetblauweleven.wordpress.com. Ook zo sober.
Ik gebruik wordpress omdat STeven Vromman, de belgische lowimpactman, een fantastisch mooie blog heeft met veel linken enzo.... (lowimpactman.wordpress.com)

Ik wens je alvast nog véél succes met je blog, maar misschien is het omdat je zo weinig post dat er geen bezoekers meer zijn....

Vele groetjes.

Anoniem zei

Het sobere is niet zo'm probleem (al zou een mooie headerfoto de boel wel wat opfleuren. Wel het beruchte 'wall of text' syndroom. Ik ben een van die zeer zeldzame mensen die alles leest, inclusief wasmiddelverpakkingen en prijskaartjes die onderin mijn kast zijn beland. De rest van de bevolking ziet niet het verschil tussen allemaal links met een beschrijving, laatst geplaatste commentaren en de post zelf. Haal die weg, kort ze in, of nog veel beter: geef ze een subtiel achtergrondkleurtje zodat ze losstaan van de hoofdtekst.
Enne... stadaard blauwe links op een oranje pagina? Kom nou, zo moeilijk is CSS niet. ;)

Fred zei

Ik kwam hier toevallig langs, nadat ik de woorden 'blogspot of wordpress' had ingetoetst. Na het enorme debacle van weblog.nl ben ik overgestapt naar het soberder blogspot en dat bevalt mij uitstekend. Echter alles dat ik vanaf 2004 heb gepost is gemigreerd naar Wordpress. Dat gebruik ik niet meer omdat ik over mijn limiet zat (teveel afbeeldingen) en moest (bij)betalen. Dat handhaaf ik nog 'als archief'.

Even over jouw blog (mijn eerste kennismaking), ik begrijp het kritiekpunt en ook jouw reactie daarop. Op jouw schrijfstijl is niets aan te merken, prima, en de onderwerpen die jij aankaart zijn inhoudelijk zeer interessant. Althans, dat vind ik. Het valt mij echter ook op dat inhoudelijk (zeer) interessante blogs geen garantie bieden voor veel lezers en reacties. Integendeel! Dat is zeker niet het geval als blogteksten lang zijn, op een of andere manier haken mensen dan af. Op internet dan, tenzij je uitzonderlijk geïnteresseerd bent in het onderwerp.

En wat de opmaak betreft, toegegeven: net als bij mensen is het innerlijk vele malen belangrijker dan het uiterlijk, maar in de praktijk werkt dat toch anders. Het helpt om je verhaal een beetje te larderen met een foto, afbeelding, cartoon of wat dan ook en verhalen met witruimten, tussenkopjes e.d. af te bakenen. Ook weer geen garantie dat je meteen honderden lezers krijgt, maa het helpt en als je eenmaal de smaak te pakken krijgt is het nog leuk om te doen ook!