dinsdag 9 november 2010

Toch een teleurstelling...

Ik kijk nog eens terug naar mijn post van destijds (1), waarin ik mijn "tevredenheid met de nieuwe Kardinaal" (sic: wie houdt er zich nu bezig met het verschil tussen een Aartsbisschop en een Kardinaal?) had uitgedrukt, en ik moet zeggen: dat was niet veel soeps.

OK, ik vond dat we de nieuwe Aartsbisschop (dus) wat krediet moesten geven. Daar had hij tenslotte zelf om gevraagd, en het is op zichzelf een correct punt. Geef de mensen een kans. En ik wilde weliswaar wel een beetje "correct" doen (ik geef het ootmoedig toe), maar ik vind nog altijd dat dat niet helemaal ten onrechte was. Ik lees terug over de journalist die hem probeerde te pakken op zijn ideeën over homoseksualiteit, en ik vond zijn verdediging zwak, maar ik vond de aanval ook zwak. Put up or shut up, vind ik, je hebt ofwel iets dat hij fout gedaan heeft, of je hebt het niet, en dan moet je niet proberen hem in de val te lokken. Zeker niet als je zo overduidelijk bevooroordeeld bent.

Maar laten we eerlijk zijn: de bevooroordeeldheid was... terecht! De Aartsbisschop heeft "zijn kans gekregen" en nogmaals zijn mond over homoseksualiteit opengedaan (2), en... Brrrr! Nu had ik het zelf wel een beetje zien aankomen, destijds in dat postje, en ik schreef dus ook al dat er nu eenmaal mensen zijn die wel het eerste benul hebben van het onderwerp waarover ze hun mond opentrekken, maar ik wou hem dus zijn kans geven. Te naief, achteraf bezien, er waren meer dan genoeg mensen die doodeenvoudig van bij het begin konden zeggen hoe het verhaal zich ging afspelen, en van mij mag iedereen proberen het altijd beter te weten - maar je moet kunnen zeggen wanneer je het mis had.

Gelukkig werd ik bij het einde toch nog een beetje sarcastisch. Naar ik denk te weten was er in kerkelijke kringen veel kritiek op voorganger Danneels, onder wiens bewind "de kerken waren leeggelopen". Gegeven het soort opvattingen ("inktzwarte onwetendheid") waarvan we nu eenmaal al wisten dat ze daar heersten, heb ik de nieuwe Aartsbisschop geluk gewenst met betere resultaten. Iets zegt me dat ze in Rome vinden dat het niet helemaal gelopen is zoals ze het zich hadden voorgesteld.

-----------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2010/01/tevreden-met-de-nieuwe-kardinaal.html
(2) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2010/10/de-aartsbisschop-spreekt.html

Geen opmerkingen: