woensdag 1 februari 2012

Hoera! De "Horrorwinter" is begonnen!

Weet je het nog? Dik drie maanden geleden, "diverse weerkundigen", "Duitse en Nederlandse meteorologen", "Meteo Consult"...? Ze kondigden allemaal een "horrorwinter" aan (1). Het ging maanden en maanden sneeuwen; vanaf november, tot in februari, nee, tot in maart! Temperaturen tot min 25 graden! Voorpagina nieuws was het! Gelukkig lieten ze ook nog een Belgische weerkundige aan het woord, en die zei nogal twijfelend dat voorspellingen van meer dan 5 dagen wel heel erg onzeker werden.

Het volgende dat we te zien kregen was een zachte oktober om de zomer te verbeteren, en nog zeer goed herinner ik me de verwondering waarmee onze hele familie op een zonnige open speeltuin een halve novemberdag heeft doorgebracht. Ook november deed de hele maand lang meer denken aan mei dan aan een horrorwinter. De maanden december en januari zullen we ons herinneren als "10 graden Celsius" (boven nul, welteverstaan), en nu, de eerste dag van februari, hé... het... vriest!

Goed, genoeg gelachen, er zit ook nog een punt is. Om één of andere mysterieuze, alleen henzelf bekende reden, heeft een aantal beoefenaars van de "complexe wetenschap" meteorologie de behoefte gehad over hun onderwerp te publiceren alsof het astronomie was. Alsof er maar zo weinig factoren in het spel waren dat je perfect de plaats van de zon en de Aarde binnen enkele maanden kan berekenen, alsook de eerstvolgende verduistering, en wat er van zal te zien zijn op welke plaats, hoe lang en om hoe laat.

En als we vervolgens een koude winter hadden gehad, dan zou je ze misschien zelfs nog gehoord hebben ook. Hadden we een gewone, of zelfs zwakke winter gehad, dan hadden we er niet meer van gehoord. En nu we integendeel een zodanig zachte, zomerachtige winter hebben gehad dat dat pas een aandachttrekkende voorspelling was waard geweest...?

Niets, geen kik, geen geluid, geen begin van een erkenning dat "complexe onderwerpen" niet te voorspellen zijn. Laat staan dat het nooit meer zal gebeuren, en dat ze iets bijgeleerd hebben. En ze konden er nochtans werkelijk niet nog verder naast gezeten hebben.

Maar in feite ben ik een tikje onheus, nietwaar? In de economie is dit tenslotte schering en inslag. Horrorartikelen over de ongelofelijke crash die de euro, de dollar, en in één geval zelfs allebei tegelijk (echt waar!) te wachten stond; gegarandeerd dat de kranten er vol van zullen staan. En zoals ik zelf al persoonlijk heb kunnen vaststellen: met de simpele vaststelling dat sommige dingen onvoorspelbaar zijn maak je je niet populair. Als de mensen willen geloven dat iets voorspelbaar is, dan zullen ze het geloven. Het kan zijn dat ze een jaartje zullen wachten met voorspellingen over horrorwinters, maar binnen achttien maanden is iets dergelijks terug voorpaginanieuws. Wedden?

------------------------------------
(1) http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=GIB3HKA74

1 opmerking:

Felix zei

"Om één of andere mysterieuze, alleen henzelf bekende reden, heeft een aantal beoefenaars van de "complexe wetenschap" meteorologie de behoefte gehad over hun onderwerp te publiceren alsof het astronomie was."

Ik weet niet of dat klopt. Minder betwijfelbaar lijkt het mij dat journalisten sensatie hebben verkocht. Omdat dat hun werk is.