dinsdag 14 maart 2006

"... die iedereen zou moeten weten"...

Er schieten me nog twee kandidaten binnen voor het lijstje “dingen die iedereen zou moeten weten”. Nog steeds in het besef dat iedereen een perfect gelukkig en goed mens kan zijn zonder ze te weten, natuurlijk.

Zo lijkt het me dat het ongetwijfeld heel aangenaam kan zijn een hele avond vol te praten, hangend aan een toog in een Antwerps café, over het leven, of de evolutie, of de kosmologie, met alleen maar een vaag idee van de “tweede wet van de thermodynamica”, ofte de entropiewet. De kans om tot enig inzicht te komen is precies even groot als de kans iets aan Shakespeare te hebben als je niet kan lezen; maar nogmaals, het kan wel op zich plezant zijn.

Zelf zou ik me momenteel niet wagen aan een formele uitdrukking en beschrijving van de entropiewet, maar met wat ik ervan weet durf ik hopen dat het mogelijk moet zijn. “Het”, in deze context, betekent een formulering van de entropiewet, die tegelijk formeel correct en volledig is, èn begrijpelijk voor ieder normaal verstandig mens die bereid is er desnoods enkele minuten over na te denken.

De andere kandidaat is de wet van de afnemende meeropbrengsten. Net zoals dat geldt voor entropie – en de meeste elementen uit het lijstje “dingen die iedereen zou moeten weten” - is het erg gemakkelijk te denken dat je weet wat het betekent, terwijl een minimaal kleine inspanning je inzicht (in de wereld, welteverstaan, echt niet alleen maar in de rekening “voorraden” overeenkomstig de Wet op de Boekhouding) honderd- of duizendvoudig zou doen toenemen.

Natuurlijk kan het enorm opluchten om een half leven lang nieuwsgroepen vol te schrijven over hoe “bewezen” is dat ontwikkelingshulp niet werkt en niet kan werken, zonder ooit verder te komen - op de vraag of ze aan “afnemende meeropbrengsten” hebben gedacht - dan “wat heeft dàt er nu mee te maken?”.

(Alles.)

Die afnemende meeropbrengsten, misschien waag ik me daar wel eens aan, één dezer.

Intussen ziet mijn lijstje er als volgt uit:

Samengestelde Interest (done)
Prisoner’s Dilemma (done)
Natuurlijke Selectie (can do)
Het Relativiteitsprincipe (pas)
De Türingmachine (pas)
De Entropiewet (pas)
Afnemende Meeropbrengsten (can do)

Een korte, maar correcte en volledige omschrijving van al die elementen, op een begrijpelijke manier... Het zou toch mooi zijn?

Geen opmerkingen: