zaterdag 9 december 2006

Grooooooot Experiment

Op aanraden van een vriend - jawel, jawel, die zijn er - heb ik de "comment moderation" van Blogger afgezet. Dat betekent dat iedereen comments kan plaatsen, en dat die dan meteen (zouden moeten) verschijnen.

Daarmee heeft mijn vriend een aanzienlijke psychologische blokkade weten weg te werken. Hij heeft dat niet gedaan door (a) elke dag te emmeren over hoe vervelend het systeem wel is (wist ik al) of (b) te wijzen op het ondemocratische, elitaire, onsympathieke, arrogante of asociale karakter van het systeem (al die epitheta blijven immers onverminderd op mijn moeilijk doch opgewekt karakter van toepassing) of (c) stroop te smeren over het grote potentiëel van het blog dat door het gebruik van het systeem de grond ingeboord wordt.

Integendeel. Wetend hoe hij mij dient aan te pakken begon hij met iets als "face reality". Ik ben altijd geïnteresseerd in het facen van reality, dus we faceten reality. Reality is dat dit geen veelgelezen blog is. Reality is dat het nog maar twee keer is voorgekomen dat ik posts heb geweigerd. De laatste keer was het gewoon een lege boodschap, iets als "hello ik ben Mandy", of zoiets. Voor de andere keer, zie (1).

Dus, zegt mijn vriend, is er bijzonder weinig reden om aan te nemen dat het systeem veel oplevert, terwijl het natuurlijk (a) vervelend, (b) onsympathiek en (c) slecht voor het grote potentiëel van het blog is.

Even diep ademhalen, en ach, ik probeer het. Maar ik beloof niets! Ik wil niet meemaken wat je op usenet meemaakt. Ik wil ook niet meemaken wat bekende blogs meemaken, waar de onzin en het gescheld vaak potentiële gebruikers afschrikt. Ik probeer het alleen omdat ik nu eenmaal niet het soort blog heb dat dat gevaar loopt, of lijkt te lopen. Als dat verandert, dan ga ik terug over op het oude systeem. (Tenzij, natuurlijk, op één of andere manier een middel ontstaat dat mijn problemen oplost.) En als ik mezelf een beetje ken zal daar niet eens erg veel voor nodig zijn.

Je bent nu eenmaal een asociaal en onflexibel karakter, of je bent het niet.

----------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2006/07/not-good-enough.html

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Een terugmelding dat je commentaar goed is doorgestuurd zou ik al voldoende vinden.
Groeten, Benny

Koen Robeys zei

Ah, maar dat terugmelden kan ik zelfs niet. Er verschijnen immers geen mail adressen.

Ik begrijp (van vroeger) dat jij af en toe je commentaren niet zag verschijnen. Ik kan alleen op mijn communiezieltje verklaren dat dat aan Blogger moet gelegen hebben: ik heb ze nooit geweigerd.

Hopelijk kan ik het nieuwe systeem handhaven, en weet jij tenminste meteen of het verschijnt. Als je nog problemen hebt, voor mijn mail volstaat het te weten dat ik mijn hele naam gebruik, gescheiden door het puntje op de normale plaats, en dat mijn ISP Skynet in België is.