vrijdag 15 december 2006

Luchthaven

Met al die nieuwe veiligheidsmaatregelen - in Zaventem moest mijn tandpasta in een plastiek zakje - nemen we het zekere voor het onzekere, en we vertrekken een extra half uur vroeger naar de luchthaven. Natuurlijk is er juist geen verkeer, en natuurlijk zijn we nu zo vroeg dat er geen kat aan het inchecken is, en er is ook geen kat bij de douane controle.

Het is één van die luchthavens waar de veiligheidscontrole georganizeerd is per gate. Omdat we vroeg zijn staan we helemaal vooraan in een rij die inderdaad zeer langzaam vooruitkruipt. En die dus snel aangroeit: maar wel achter ons, gnuifgnuifgnuif. En zo zitten we veel te vroeg te kijken en te wachten in de boarding ruimte.

"Deze keer valt er niet veel te bloggen over onze vlucht" zeg ik een beetje mistroostig, "niet gelijk die keer met 'een gemene streek', je weet wel" (1). "Ah, maar we zijn nog niet eens opgestegen" zegt mijn collega die mijn vermogens om dingen te verzinnen die nog kunnen misgaan goed kent. "Er kan nog van alles gebeuren! Er kunnen van die puiten zijn die veel te laat arriveren. Er kan een muis in het vliegtuig zitten. Het busje kan naar het verkeerde vliegtuig rijden..."

"En natuurlijk kan er ook tijdens de vlucht nog één en ander gebeuren" val ik in. "Hmmmm, ik zie de tekst al voor me. Wat denk je van 'alles ging heel goed, tot er na een uur drie donkere types rechtstonden', iets dergelijks?"
"Ja" zegt mijn collega, maar het verhaal moet wel zo in elkaar zitten dat je het vanavond nog kan schrijven, en die kansen lijken hier wel pijlsnel naar beneden te gaan.
"Nja, nja, dat is waar, dat wordt dan eerder een tekst die eindigt met 'maar het was allemaal maar om te lachen, uitroepteken', wat zeg je daarvan?"

Onze creatieve processen worden onderbroken: "Ladies and gentlemen, the flight for Brussels is now ready to board, please keep your boarding pass ready etcetera etcetera...". Kreunend zet de bende zich in beweging. Er was zelfs geen vertraging. Schrijf daar maar eens een blogpost over, zeg.

------------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2006/10/een-uiterst-gemene-streek.html
De collega in kwestie houdt overigens nog steeds vol dat het echt niet berekend was, en dat hij heus niet wist wat voor weer het zou zijn. Jaja, en de Aarde is plat, Paul McCartney is dood maar Elvis leeft.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Toch tijd gevonden om hem te lezen Koen?
Wat vond je van het hoofdstuk over de Mongolen?
Groeten,
Benny

Koen Robeys zei

Uim, als ik me niet vergis heb je het over het boek van Lewis uit de post hierna? Zo is het niet moeilijk als je je posts niet terugvindt! :-)

Overigens zit ik nog maar ergens in het midden.

De post over de Mongolen bevestigt wat ik al in veel andere boeken had gelezen. De Islam heeft daar heel erg onder geleden, en in het bijzonder de kernlanden rondom het huidige Irak zijn er zelfs nooit meer bovenop gekomen. Wel wist ik niet (of was ik vergeten) dat relatief grote hoeveelheden Mongolen zelf ook op de islam zijn overgegaan (ik dacht dat dat, in vergelijking met de Turken heel beperkt was). Ik denk dus nog steeds dat je kan zeggen dat beschavingen als de Islam (of china) heel erg van de Mongolen te lijden hadden, veel meer dan het Westen, zodat we één van de redenen vinden waarom Islam (en China) - die voor dat tijdperk stukken verder stonden dan het Westen - in de eeuwen daarna door dat Westen zijn ingelopen.

In het algemeen denk ik dat Lewis een heel interessante auteur is, en dat ik nog wel meer boeken van hem zal lezen.