woensdag 11 april 2007

Quo Vadis, Blog?

Vandaag komt een collega, die af en toe mijn blog leest, me vertellen dat heel die uitwisseling over de Islam en de Wetenschap (1) toch wel erg amusant was. Maar het interessantste, vond hij, was de opmerking van Axxyanus. Waar wil je heen met een blog? Hoe grappig die moddersmijterijen ook kunnen zijn, het kan enorm ten koste gaan van de kwaliteit. Daar ben ik het volledig over eens met Axxyanus, terwijl ik me tegelijk een beetje voel als de collega, die zijn glimlach bij de gedachte aan die discussie maar niet kon onderdrukken.

Intussen is het zo dat, als ik de gratis versie van de Statcounter teller mag geloven, het aantal lezers er aanzienlijk mee omhoog is gegaan. Die gratis versie is zo goed als waardeloos, hoor, ik zie tegenwoordig rond de 600 (!) “unique visitors” per dag: hahaha. Een beetje spelen met dat spul leert dat ik dat bedrag mag delen door een factor 5 tot 10. Het lijkt me een zeer redelijke schatting dat er tegenwoordig tegen de honderd lezers per dag komen, en tijdens de controverse brak dit blog alle records. Sindsdien is het terugggevallen op die “tegen de honderd”. Maar toen ik pas een teller had, in augustus, waren het er “tussen tien en twintig”. Dus Axxyanus krijgt honderd percent gelijk: er is een trade off tussen kwantiteit en kwaliteit.

Nu heb ik het al eerder gezegd: als ik alleen maar geïnteresseerd was in bezoekersaantallen, dan weet ik wat ik moet doen. Alle dagen met rollende ogen verkondigen hoe we bedreigd worden door de Islam (2), en succes is gegarandeerd. Over de kwaliteit zullen we dan maar zedig zwijgen, maar succes is gegarandeerd.

Alleen, dat soort “succes” heeft voor mij geen enkele amusementswaarde. Laat mij dan maar wat mijmeren over priemgetallen en kosmologie, en grotendeels in mijn eigen onderwerpen rondzwerven, zoals filosofie en geschiedenis. Voor mij heeft dat wel amusementswaarde, en als er nog een paar lezers komen voor wie dat ook de definitie van “kwaliteit” is, zoveel te beter. Dus dat is wat ik van plan ben te blijven doen, en als iemand er iets anders van verwacht had, wel, “hier sta ik, ik kan niet anders”.

Overigens hebben de recente hoge (nu, ja...) cijfers ook met geluk te maken. Ik had in de herfst inspiratie voor die serie over de Perzische oorlogen, en nu er een film over uit is zie ik een hoop bezoekers arriveren via Google, met als trefwoord “Spartanen”. Maar dat waren voor mij wel posts die onder mijn definitie van kwaliteit vallen, dus die bezoekers beschouw ik als welverdiend.

Op een zeer practisch vlak: vanaf volgende week beginnen de verbouwingen hier (hopelijk) pas goed. Het is mogelijk dat er de volgende weken af en toe een paar pauzes vallen. De computer zal vermoedelijk niet altijd bereikbaar zijn.

Tenslotte een einde op een tragikomische noot. Dezelfde collega nam me, op een zekere vermoeide toon, ook onder handen over de laatste posts in die uitwisseling. Het ging ongeveer zo:

Collega: “Weet je, Koen, toen die poster schreef dat “few” misschien wel een zucht van opluchting was na een vermoeiende ruzie, toen was dat een grap. Je weet wel: G – R – A – P.”
Koen: “Huh?”
Collega: “De technische term is ‘woordspeling’. Het woord ‘few’ betekende misschien ‘weinig’, maar het is ook het geluid dat je maakt wanneer iets erg vermoeiends voorbij is...”
Koen: “Uim, oeps?”
Collega (op zeer vermoeide toon): “... terwijl jij nog maar eens over ‘few’ begon, en over ‘little’, en de hele rest van de reutemeteut, van voor tot achter, van boven tot onder, en binnenste buiten. Misschien af en toe eens rekening houden met de mogelijkheid dat iets niet letterlijk bedoeld is?”
Koen: “Hmmmm, het klinkt alsof ik misschien iets een beetje over het hoofd heb gezien”.
Collega: “Misschien wel, ja.”
Koen: “Het doet me eigenlijk een beetje denken aan usenet, waar ik wel eens ‘doordrammerig’ ben genoemd.”
Collega: “Nee! Echt? Maar waar halen ze het toch vandaan?”
Koen: (druipt beteuterd af).

OK, mea culpa, ik had het, weer eens, niet door. Sorry.


--------------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2007/03/dom-rechts-islam-en-beschaving.html
(2) cfr http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2006/03/hoe-zat-dat-nu-met-die-superieure.html
EN: http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2006/08/de-baarmoederstrategie.html

Geen opmerkingen: