woensdag 22 augustus 2007

2.5 kilo papier

Bij Smetty vind ik een blogpostje dat me wel een voorbeeld lijkt van hoe het moet:

http://www.smetty.be/2007/08/21/gouden-gids-en-de-afvalberg

In een beknopt postje raakt Smetty een topic aan dat voor meer mensen een irritatie zal zijn. Elk jaar ligt daar op je stoep twee en een halve kilo papier: de telefoongidsen waar veel mensen nooit in kijken. Vermenigvuldigd met het aantal gezinnen dat plechtig de vorige versie bij het oud papier zet... en wij maar spaarlampen opgedrongen krijgen. Hoewel, nuance, je moet die spaarlampen gaan afhalen op een postkantoor dat tientallen kilometers verder alleen open is als jouw werk ook open is.

Maar soit, Smetty voelt een frustratie en kan die kwijt op haar blog. We kunnen dat herkenbaar vinden, en er zelfs een eigen blogpostje over schrijven. Maar er zit nog veel meer in het vat! Meteen verschijnt er namelijk ook een commentaar dat er op wijst dat je kan uitschrijven. Daarvoor bestaat een url, en dat alleen al maakt die commentaar zo relevant dat ik die url maar even overneem:

http://www.1207.be/nl/jsp/1x07be_opt_out.jsp

En als je blogposts commentaren uitlokken die heel relevant zijn, dan doe je toch iets goeds op je blog, nietwaar?

De volgende stap is: met Smetty erbij schrijven er meteen 5 lezers uit, ofte 12.5 maal 5 kilo oud papier vermeden, op jaar basis. Maar een goed bekend blog als dat van Smetty zal wel een hoop lezers hebben die het wel lezen, en het misschien ook doen, maar dat daarom niet meeposten: dus zeg dat we die 62.5 nog eens vermenigvuldigen met een factor 5, zijnde 312.5 kilo! Per jaar!

En het is nog niet gedaan. Er is ook nog Lien, en die vindt het een beetje jammer dat het "nieuws" al lang geleden op haar blog stond, en dat het blijkbaar niet zo goed gelezen was. Uim, ja, dat is nu waar een blogosfeer voor zou dienen. Als iedereen het al gelezen had hoefden anderen het niet op te pikken. Maar goed, zo kijken de bezoekers van Smetty ook eens op het blog van Lien, en dat ziet er best in orde uit:

http://www.lienweb.be/

Natuurlijk, Lien verwacht elk moment een kindje (we duimen voor Lien! We kunnen er hier van meespreken!) en dus gaat het blog tegenwoordig vooral over zwangerschap. Iedereen die dit blog een beetje volgt weet dat ikzelf ook niet vies ben van nieuwtjes over peuter Sarah en baby Thomas, maar het blijft voorlopig wel een beetje "personal" - dus dat trekt misschien niet veel publiek aan? (Niet dat ik het weet, hoor, ik trek ook heel weinig publiek aan, dus ik zit gewoon te raden.) In elk geval zie ik nog snel dat het normaal een "politiek blog" is, en dat er een "Sp.a Spirit" icoontje opstaat, dus ik breng in gedachten nog snel Lien mijn hartelijkste en neoliberaalste groeten en gelukwensen over, en ga terug naar Smetty.

Lien heeft zelf nog de relevante commentaar gegeven dat het uitschrijven bij haar niet gewerkt heeft: ze heeft de leverancier het pakket terug doen meenemen! Het begin een vrouw naar mijn hart te worden, die Lien: één van die poezen (uim, wacht met boos worden tot je de rest van de uitdrukking die ik nodig heb hebt gelezen) die gewoonlijk in één adem met handschoenen worden genoemd. De brave postbode, vermoed ik, heeft nog geluk gehad dat hij zijn 2.5 kilo papier niet blad per blad heeft moeten opeten.

Analoog is er ook nog een commentaar die het briljante idee had de papierberg terug op de stoep van Promedia te gaan deponeren. Wéér zo'n idee dat ik zelf had willen bedenken! Als dat uitschrijven echt niet werkt en we dat allemaal zouden doen, dan zou dat een signaal zijn dat nauwelijks mis te verstaan is.

En zo zie je, een klein postje, een herkenbare frustratie, een internet en... wel, het blijft allemaal zeer bescheiden, natuurlijk, maar je ziet hoe het zou kunnen zijn...

1 opmerking:

Smetty zei

Eigenlijk zou Promedia verplicht moeten worden om niet gewenste exemplaren terug op te halen. Daar wil ik dan best nog eens over bloggen zie :-)