zaterdag 25 augustus 2007

(Dorps)politiek

Voor ik mijn mond opentrek moet er een grote nuance komen. Politiek: ik ken er niet veel van op het niveau van de feiten, ik begrijp er nog minder van op het niveau van hoe het werkt, en ik voel er ook heel weinig interesse voor naast de spectakelwaarde die het vaak heeft. Natuurlijk kan een mens soms van iets beseffen dat het belangrijk is, zonder dat hij het interessant vindt. Bij mij uit zich dat dan in een neiging om discussies op het niveau van Belgische politiek af te doen als "dorpspolitiek" en een artikel te lezen over China. Want laten we eerlijk zijn, met zijn tien mio inwoners en zijn kleine oppervlak zouden we België beter besturen als een stad. We hebben dan nog een burgemeester nodig, en iemand die de financieën beheert en nog een paar dingen, maar niet langer al die zever rond "buitenlandse zaken" (of een leger! Flahaut!) waarbij dwergen zich mengen in discussies tussen, pakweg de VS en Indië.

Al die opinies van me moeten we dus sterk nuanceren: maar ik weet het tenminste zelf! Dus ik spreek bewust maar goedgehumeurd op het niveau van cafétoogpraat, en herinner me levendig hoe iemand me wel eens fraai op mijn nummer zet. De vorige keer dat ik het over "dorpspolitiek" had liet iemand weten dat het wachten was op de volgende staking van de vuilnisdiensten in mijn wijk, en dat we er dan nog eens over gingen praten. Nul - één voor de goeie...

De huidige Belgische politiek lijkt te gaan over (onder andere) de splitsing van BHV. Is het niet eigenlijk een "oorlogsverklaring" als we dat zouden doen, Vlaamse meerderheid tegen Franstalige minderheid, zoals dat blijkbaar kan (1)? Maar aan de andere kant: so what? Hebben Wij Er Niet Al Lang Schoon Genoeg Van, Altijd Te Moeten Betalen? Of toch nog: zouden de moeilijkheden niet veel groter blijken dan we zo op het eerste zicht denken?

Wat ben ik op zo'n momenten blij dat ik geen politieker ben, maar blijgemutst aan cafétoogpraat kan doen...

Intussen schiet het volgende me te binnen. De vastgoedprijzen stijgen. Maar in Wallonië zijn ze nog betaalbaar. Dus trekken veel Vlaamse rijke stinkerds naar Wallonië. Eens er voldoende kritische massa is zouden ze zich daar cultureel en linguistiek wel eens even goed kunnen handhaven als de huidige francophonie in Rode. Misschien moeten we de huidige argumenten voor faciliteiten en uitbreiding van Brussel maar goed noteren, dateren en bijhouden? Als ze vandaag voor Mangain zo overtuigend lijken, dan zullen ze binnen tien of twintig jaar wel nog altijd overtuigend zijn, zou ik zeggen...?

Faciliteiten voor Vlamingen in Charleroi: die mensen zouden er nog blij om zijn ook. Ze zouden op onze eigen middelmaten kunnen stemmen. Stukken beter dan alleen maar de mafia, nietwaar?

-------------------------------------------
(1) http://lvb.net/item/5196

Geen opmerkingen: