zondag 5 augustus 2007

Bloggers en Politiek

Msnbc heeft er een artikel over.

http://www.msnbc.msn.com/id/20124091/

Het kan natuurlijk (voorlopig) alleen in de VS gebeuren. Hoe dan ook, een hoop "liberale" (daarmee bedoelen ze in de VS "links", en dat betekent dan weer dat ze eerder aanleunen bij de Democraten, die natuurlijk wel één van de establishmentpartijen van de VS blijven: maar soit) bloggers houden er sinds enkele jaren een jaarlijkse bijeenkomst. En wat blijkt is dat deze bijeenkomst, en a fortiori het bestaan van die bloggers zelf, de aandacht van de presidentskandidaten heeft getrokken:

"Plunging headlong into the Internet era, Democratic presidential candidates on Saturday fought for the support of powerful and polarizing liberal bloggers (...). Seven of the eight leading candidates attended the second Yearly Kos convention, participating in a candidate forum and conducting individual sessions designed to be more freewheeling."

Voorlopig zie ik het in België niet gebeuren. En dan hebben we het nog niet over het feit dat een Amerikaanse presidentskandidaat toch een stukje zwaarder weegt dan een Belgische kandidaat Eerste Minister. Desondanks lijkt me de dag dat zo'n Belgische kandidaat afzakt naar een bloggersbijeenkomst nog veraf. Dat heeft natuurlijk te maken met het feit dat er in België om te beginnen nog nauwelijks politieke blogs zijn (1). Maar het heeft ook met iets heel anders te maken, en dat is het feit dat de VS nu eenmaal koploper zijn in technologische èn politieke ontwikkelingen:

"The convention drew 1,500 bloggers, most of them liberal, who represent the latest advancement in communicating and community.
Gone are the days when candidates and political parties could talk to passive voters through mass media, largely controlling what messages were distributed, how the messages went out and who heard them.
The Internet has help create millions of media outlets and given anyone the power to express an opinion or disseminate information (...)."

En het lijkt er op dat de bloggers niet alleen op de kandidaten wegen in het feit dat die tijd aan de conventie spenderen:

"Some political bloggers have huge audiences of people who trust their opinions. One such new media powerbroker is the convention's spiritual leader, Markos Moulitsas Zuniga, founder of Daily Kos, among the first and most widely read political blogs. (...) While there is little hard data to support the theory, Zuniga and other observers contend that Clinton is viewed skeptically by the netroots community. The knock against her is that she is too moderate or too calculating, or both, particularly when it comes to the Iraq war. She has evolved from a hawkish Democrat to a candidate determined to improve her standing in the anti-war community."

Het staat dus allemaal nog wat in de kinderschoenen en de theorieën zijn blijkbaar nog een beetje moeilijk te testen. Maar als ze van mening waren dat ze de mogelijkheid dat het waar is helemaal links konden laten liggen, dan zouden ze nu niet met zeven kandidaten op dat soort bloggersbijeenkomst staan, zeker?

Het lijkt me dat in het bijzonder de paragraaf over hoe het internet de wereld aan het veranderen is een grote betekenis heeft. Ik heb het zelf wel eens over hoe het internet (hopelijk) vergelijkbaar zal zijn met de impact van de boekdrukkunst in het Europa van de vijftiende eeuw. Er ontstonden totaal nieuwe mogelijkheden tot communicatie, en het ging een enorme intellectuele revolutie vooraf; een revolutie die later de wetenschappelijke en zo de Industriële Revolutie werd.

Het zal wel ergens logisch zijn dat dat aspect me nog het meest aanspreekt. Tenslotte ben ik een cerebraal type, eerder dan een politicus. Maar zelfs al gaat het dan om een ontwikkeling die zich afspeelt op een gebied dat nogal buiten mijn natuurlijke interessesefeer valt - ik vind het toch allemaal wel spannend...

-----------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2007/07/die-ontbrekende-blogosfeer.html
EN http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2007/07/die-ontbrekende-blogosfeer.html

2 opmerkingen:

derwaarts zei

Oh jawel hoor. Maleisië kwam onlangs in het nieuws omdat de hoogste kringen uiterst geïrriteerd waren over de onafhankelijke blogs aldaar.

http://derwaarts.net/archives/23

VH

Koen Robeys zei

Maar is dat helemaal hetzelfde fenomeen? Ik weet niet of de toppolitici van Maleisië zich ook verplicht zouden voelen om in blok aan bloggermeetings deel te nemen. In België is dat zeker niet zo, wat niet belet dat politici geïrriteerd kunnen zijn over wat iemand schrijft.

En vanaf dan gaat het over het verschil tussen een land waar meningsuiting en democratie iets betekent versus waar ze nauwelijks proberen de schijn op te houden.