dinsdag 7 augustus 2007

Heel kleine vliegjes

We hebben ze het eerst gezien vorig jaar in de vroege herfst: oktober was als ik me goed herinner een heel zachte maand. In de keuken zaten heel kleine vliegjes, met tientallen tegelijk. Normaal bestrijd je dat een beetje door op te passen met kruimeltjes en zo, maar in ons geval... We hadden een baby van goed een jaar oud, en baby's eten fruitpap, en dus lag hier veel fruit, en dat was waar ook de vliegjes zaten. Dat, en de zachte temperatur, natuurlijk.

En de laatste tijd zitten ze hier weer. Nog steeds vooral bij de fruitmand: ik neem aan dat het fruitvliegjes zijn, maar dat is geen excuus: we zitten er toch maar mee.

Ik besef dat het volgende geen wereldschokkende ontdekking zal geweest zijn, maar wij hebben het ook maar bij toeval ontdekt, en dus zijn er misschien nog mensen die er iets aan hebben. Als je een fles wijn leeg hebt en je laat die open staan, met een klein restje wijn er in, vlak bij de fruitmand, dan trekt dat fruitvliegjes aan zoals, zoals... enfin, ze gaan er in als koek.

En zoals dat gaat met insecten komen ze er niet meer uit.

Ik zeg niet dat ze er mee weg zijn. Maar ik mag zeggen, het maakt het probleem heel, heel beheersbaar. Je ziet er hoogstens nog een paar, en soms zelfs helemaal geen. De beste resultaten heb ik overigens met die eerder eenvoudige Californische wijn van Ernesto en Julio Gallo. Een kennis van me die iets van wijn kent noemde dat ooit "de coca-cola onder de wijnen", maar intussen zitten de vliegjes toch maar in hun flessen.

Terwijl, toen we hier laatst een uitstekende Saint Emilion (Puisseguin, of zoiets) hadden soldaat gemaakt, ze er met geen stokken in te krijgen waren.

2 opmerkingen:

Theo Hertogs zei

Thuis ook last van. Ongeveer 6/7 mm lang en breed: net een deltavlieger. We kunnen niet natrekken vanwaar ze komen. kan iemand meer vertellen en vooral: hoe komen we er vanaf?

Koen Robeys zei

Theo: dit was een post van een jaar geleden. Behalve mijn eigen goede ervaring met restjes wijn vrees ik dat je niet veel meer aan reacties zal vinden.