donderdag 15 november 2007

Torpedo... Los!

Op het blog van Luc Van Braekel staat een artikeltje dat me bij het lezen een gevoel bezorgde van "torpedo... los!". Je weet wel, oorlogsfilm, onderzeeër, periscoop, vijandelijk schip, [commotie], "vuur!" en nu is het bang afwachten of het raak is. Hier is de url:

http://lvb.net/item/5666

Ik sta natuurlijk helemaal open voor correctie, maar hier is wat ik me er bij voorstel. Neem aan dat er enige internationale onrust ontstaat over de wil en/of het vermogen van België om de staatsschuld af te lossen; bijvoorbeeld: op het juiste moment. Iets met "gezien de politieke chaos is er nu toch maar een moratorium". Dan is er niet zo heel veel fantasie nodig om te veronderstellen dat er wel eens problemen met de financiering zou kunnen ontstaan. En dat zou een weerslag kunnen hebben op, bijvoorbeeld, de uitkeringen van de werklozen in Charleroi, waarvan tenslotte geen zinnig mens zal verwachten dat ze het vliegtuig naar Polen zouden nemen, om daar in een heel andere cultuur een job te zoeken. Je kan toch echt niet van die mensen verwachten dat ze Pools zouden leren? Pools!

En stel nu dat in die omstandigheden de Vlaamse regering zou verklaren: voor lening zus en zo, waarover momenteel onderhandelingen lopen, geven wij, de Vlaamse regering, een garantie uit dat ze in de toekomst, wat er ook gebeurt, door ons, Vlaamse regering, prompt en correct zal worden terugbetaald.

Zie je het al gebeuren? Je zal maar zo'n grote internationale bank zijn, die niet aan België durfde te lenen. Terwijl een garantie van de Vlaamse regering toch wat meer voorstelt dan van Pol Pit. Ineens is er weer wel vooruitzicht op financiering... hoewel... Tja, als er juist weer een hoop kabaal was over "Vlaamse agressie", of als ze weer van plan zijn Flahaut te benoemen voor iets dat hem ver boven zijn pet gaat, juist op het moment dat er een tekort was voor de uitkeringen? Wel, kijk, die Vlaamse regering heeft er strikt genomen niks mee te maken, nietwaar, ze hoeven die garantie natuurlijk ook helemaal niet uit te geven.

Ja, het lijkt me wel wat. Nog één of twee ideeën van dat kaliber, en er zijn er een paar die maar beter niet te hard roepen dat er niets valt "af te dwingen".

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Inderdaad Koen, dat torpedogevoel bezoekt ook mij, en het is lang geleden dat ik het mocht koesteren. Volslagen leek zijnde op het vlak van leningen en schulden in staatsverband (familiaal kan het er nog net door), lees ik met vertrouwen wat Luc en co en types zoals jij daarover te zeggen hebben. Laat ons asjeblief eens ooit bereiken waarop we al zolang hopen...

Koen Robeys zei

Ha, die Raf. Tijdje weg geweest, geloof ik? En ach, je weet, bij mij *mag* België nog altijd, hoor. Alleen, het *moet* niet meer. Dat laatste is niet de schuld van de Vlamingen :-)