zaterdag 24 november 2007

Een Lachbaby

Baby Thomas is een echte lachbaby. Zoals veel ouders vragen we ons wel eens af of hij genoeg aandacht krijgt, gegeven zijn actieve zus, en tegelijk of de zus wel genoeg aandacht krijgt, omdat we nu eenmaal een baby hebben. Baby Thomas is echter al veel gewoon. Hij zit rustig in zijn relax, en kijkt tevreden rond. Maar als je dan in zijn gezichtsveld verschijnt komt er zo'n brede, blije glimlach op zijn gezicht, dat je alleen al daarom een keertje meer passeert.

Maar om hem luidop te doen lachen is er meer nodig. Bijvoorbeeld: met een wijsvinger tussen zijn ribbetjes koteren. Hij heeft duidelijk "kriebels" zoals dat heet in goed Vloms, en dan zit hij te schateren en te schudden van het lachen. En inmiddels hebben we een nieuwe manier gevonden om hem te doen schateren. Dat ging zo.

Terwijl baby Thomas dus tevreden in zijn relax zat rond te kijken, verscheen ineens Boemba (1) met aan zijn hand peuter Sarah. En Boemba wilde graag in de relax gaan zitten, juist de relax waarin baby Thomas al zat! De onwrikbare logica van de knuffels! Dus peuter "nee, nie dodo" Sarah, braaf en gehoorzaam als altijd, begint ijverig aan baby Thomas te duwen en te sleuren, met de bedoeling hem uit zijn relax te werken.

Terwijl papa nog met openvallende mond om zoveel kosmisch onrecht (wat denkt die Boemba wel?) zit te kijken, ontdekt peuter Sarah dat babies veel zwaarder zijn dan ze had gedacht. Dus baby Thomas zit wel te schudden onder al dat geweld, maar er komt niet echt beweging in. En dan ineens! Weer breekt zo'n brede glimlach door op zijn gezichtje, en terwijl hij zijn grote oogjes op zijn zwoegende zus gericht houdt begint hij te schateren van het lachen. En het wordt nog beter als peuter Sarah, kwestie van de handen vrij te hebben, Boemba loslaat. Boemba komt op de beentjes van baby Thomas terecht, die hem prompt vastgrijpt met beide babyhandjes, en voor de verblufte blik van peuter Sarah de punthoed van Boemba in zijn mondje steekt. Huhuhuhuhuh! Zo'n grappig spelletje!

Maar peuter Sarah is niet tevreden met de gang van zaken. "Nééééé Thomas, afblijve!" klinkt het. Baby Thomas doet alsof hij daar niets van begrijpt. Hij blijft op Boemba sabbelen. Er zijn grotere middelen nodig. Met een grote ruk ("nééééé Thomas") bevrijdt peuter Sarah Boemba uit de grijpgrage handjes van baby.

En die blijft lachen! Opgetogen blijft hij zijn geïrriteerde zus aankijken. Dàt is nog eens een zus die met mij spelletjes speelt! Baby Thomas komt niet meer bij van het lachen.

Als hij ons nu niet vanaf 04.30 had liggen wakkerhouden zou hij de perfecte baby zijn. Al twee dagen geeft hij zijn fles over, en zijn stemmetje is vreselijk hees. Maar al die tijd zit hij even opgetogen te lachen als altijd, en sinds vandaag krijgen we er weer halve flesjes in. Op zo’n baby kunnen we onmogelijk boos zijn. Onze lachbaby.

-------------------------------------------------------------
UPDATE, zondag. Wel, vandaag heeft hij weer zijn hele ochtendfles overgegeven, en de rest van de dag veel minder melk gedronken dan anders. Geleerd uit vorige gevallen als we zijn weten we dat we nu wat extra water moeten geven, en inderdaad, hij slokt het binnen als een dorstende in de woestijn. En voor de rest zit hij breed glimlachend rond te kijken zoals altijd, als hij niet slaapt, tenminste.

Peuter Sarah heef intussen ook nog niet altijd alles goed door. Zoals vaak met haar fysische ontwikkeling is ze nogal traag, en momenteel (27 maand) is er geen sprake van "het potje". Toch ging ze er vandaag (zoals elke maand één keer) op zitten. Alleen, deze keer stroopte ze een hoop relevante kledingstukken weg (dat kan ze dan weer wel, maar terug aan; ho, maar!), ging op het het potje zitten, en sprak triomfantelijk "koud, eh!"

Waarna ze weer recht kwam met die besliste gebaren waar peuter Sarah erg sterk in is, de handdoek van het rekje sleurde, die wijds over het potje drapeerde, en tevreden terug ging zitten.

Het is duidelijk dat ze nog niet echt goed doorheeft waarom iedereen altijd zo veel spel maakt van dat potje...
-------------------------------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2007/07/boemba.html

Geen opmerkingen: