donderdag 1 november 2007

Een eerste barst in het pantser?

Het politiek nieuws uit de VS vertelt ons dat Hillary het er in een debat van gisteren niet al te best heeft afgebracht. Grote sensatie! Tot nu tot wist Hillary vriend en vijand te verbazen door de manier waarop ze zich boven het gekrakeel kon verheffen, en een grote dossierkennis koppelde aan presidentiëel gedrag. En Hillary vertoonde in de peilingen een voorsprong die in de tientallen percenten begon te lopen. Kortom, het ging er op lijken dat iedereen deelnam aan de "polite fiction" dat het allemaal zoals altijd buitengewoon spannend was, terwijl de zaak in werkelijkheid al beslist was. Hillary won bij de Democraten; de Republiekeinen zijn zo afgegaan dat zelfs Bush iets doorkrijgt, ergo, Hillary is de nieuwe president.

En daarmee zag het er slecht uit voor mijn voorspellingen van vorige winter. Voor Obama, remember, was het allemaal nog te vroeg, maar Edwards ging het Hillary nog knap lastig maken, en de Republiekeinen hadden nog veel tijd om zich te herpakken. Daar bleef pakweg een week geleden niet zo veel van over.

Maar nadat Hillary zichzelf met zo'n voorsprong de debatten zag ingaan dat de andere kandidaten haar wel moesten als doelwit aanmerken komt daar nu toch iets van uit. Onze "trial lawyer" Edwards - de nummer drie van de Democraten en daarmee de laatste van de momenteel serieus genomen kandidaten - speelde zijn bekwaamheden in debatten met verve uit, en Hillary kreeg blijkbaar enkele keren alle hoeken van het scherm te zien.

Nu moet je weten dat ik mijn voorspellingen niet probeer te doen uitkomen omdat ik zoveel politieke reputatie heb te verdedigen: die reputatie bedraagt een goedgehumeurde nul. Ook gaat het er me niet om dat ik liever geen Hillary als president wil zien. Het lijkt me gewoon zo dat als je dan toch een "democratisch proces" hebt dat de kandidaten selecteert, je er maar beter aan doet dat ook werkelijk te gebruiken. Wie weet of zo'n Edwards niet een heel goede president zou zijn? Wie weet of er geen fatsoenlijke Republiekein bestaat zoals die er ooit eerder gezonde filosofieën op nahielden?

Terwijl nu... Even zag het er naar uit dat er een pletwals op de wereld afkwam. Van mij mag Hillary gerust de verkiezingen winnen. En ik weet zeker dat er een hoop anderen zijn die van mij ook mogen winnen. Ik hoop alleen dat we een fatsoenlijke "wedstrijd" te zien krijgen, en niet een formaliteit.

Geen opmerkingen: