zondag 13 april 2008

Het internet bedreigt onze cultuur!

Via het blog "De Gentse Zwijger" verneem ik het bestaan van een boek door een Amerikaanse "denker" (nu, ja...) die vindt dat "het internet terug in de handen van de professionals moet gegeven worden", omdat anders onze cultuur eraan gaat (1). Natuurlijk begrijp ik dat het fout zou zijn iemand een dwaas te noemen zonder dat je hem zelf gelezen hebt, maar als het bovenstaande een aanvaardbare voorstelling is van waar het over gaat, dan is die "denker" een dwaas van het eerste kaliber.

Om maar één aspect van het probleem te nemen: zo goed als niets van wat onze voorouders van pakweg 100 jaar geleden "hun cultuur" zouden noemen bestaat vandaag nog. Onze (seksuele) moraal zouden ze gelijkstellen met een minstens drie keer ineengestorte beschaving, onze beeldcultuur zouden ze ervaren als de grootst mogelijke oppervlakkigheid, ons taalgebruik zouden ze zien als de driehonderdste macht van taalverloedering en met al die mensen die comfortabel achter een bureau zitten - ik zwijg nog van de sociale zekerheid - zouden ze van mening zijn dat er geen kat nog werkt.

Het komt er op neer dat de Europese "cultuur" van heus niet zo heel lang geleden veel meer leek op de "cultuur" van de Islam in zijn niet al te succesrijke periodes (bijvoorbeeld: vandaag) dan op wat wij als een moderne Westerse cultuur beschouwen.

Vanzelfsprekend zal (wat wij als) "onze cultuur" (beschouwen) binnen nog minder tijd even grondig verdwenen zijn als onze eigen achterlijke periode vandaag is verdwenen.

En als dat zal zijn omdat - onder veel, héél veel andere - veel meer mensen dingen kunnen zeggen en schrijven waar anderen dat kunnen (maar niet moeten) zien, dan lijkt me dat een enorme verbetering in vergelijking met tijden waarin we toch nog zo achterlijk zijn dat sommigen vinden dat wij maar braaf moeten zwijgen en luisteren naar wat onze zogenaamde elite allemaal weet uit te kramen.

Ik moet er nog bijzeggen dat een nuchtere lezer op dat blog opmerkte dat dat natuurlijk alleen maar een strategie was om met zijn boek in de aandacht te komen. Een zekere Georgina die ook een blog (2) heeft. Hmmmm... ik ga toch maar eens kijken. Het klinkt alsof zij meer uit het leven gegrepen zal zijn, dan onze Amerikaanse "denker".

-----------------------------------------
(1) http://degentsezwijger.blogspot.com/2008/04/de-cultuur.html
(2) http://mijnnaamisgeorgina.blogspot.com/

2 opmerkingen:

Ivan Janssens zei

Stel dat de boekdrukkunst na het internet zou zijn uitgevonden. Wedden dat er cultuurfilosofen zouden zijn die zouden roepen:

"boeken bedreigen onze cultuur!"

http://www.youtube.com/watch?v=lpet4TJi41A

Lieven zei

Die klacht is ook letterlijk voorgekomen.

http://nl.wikisource.org/wiki/Nederlandse_vertaling_van_Commentarii_de_bello_Gallico/Boek_VI#XIV

Door al dat schrijven in plaats van uit het hoofd te leren gaat onze cultuur achteruit!