dinsdag 1 april 2008

Slecht nieuws: de beurs... stijgt!

Deze keer gaat het eens niet over het gejammer dat opstijgt wanneer het slechte nieuws gaat over verloren jobs - en de beurs toch stijgt. Daarover heb ik het al eens eerder (1) gehad, en mijn opinie blijft onveranderd. Het gaat om een geval van hallucinante onwetendheid, niet zelden uitgebuit om propaganda ("het kapitalisme veroorzaakt de armoede in de wereld") mee te maken.

Maar het slechte nieuws waar ik het nu over heb is het nieuws dat enkele Europese banken (UBS en in mindere mate Deutsche) weer eens met grote kredietverliezen naar buiten komen. Dat is al een paar maanden schering en inslag, maar deze keer gebeurt er iets vreemds. De beurzen die al maanden op dit soort nieuws dalen - tot een punt dat bij verschillende gelegenheden het gebruik van het woord "paniek" niet overdreven was - gaan vandaag fors de hoogte in.

Sterker nog, het (voorlopig) dieptepunt ligt eerder vroeg in januari, en sindsdien liggen de beursgrafieken er (verhoudingsgewijs) plat bij. Een drietal maanden, nu al! Dat begint al een beetje op "uitbodemen" te lijken, en dat is altijd zoals een zwaluw in de late winter.

En bankaandelen die gaan stijgen wanneer ze nieuwe kredietverliezen aankondigen, dat lijkt al een hele vlucht zwaluwen - zij het dat ook die nog altijd verdwaald kunnen zijn.

Op dit punt moet ik herinneren aan mijn post over "never catch a falling knife" (2). Die was eigenlijk een oefening in kryptisch schrijven. Ik verklaar: De post is van 19 januari. Laten we eerst aannemen dat de beurzen nu niet juist dan beginnen uit te bodemen. Beeld je in dat je gewoon dezelfde rechte lijn naar beneden te zien krijgt; (minstens) drie maanden lang. Zie je het gebeuren? "Kijk toch eens naar mijn profetische gaven!" zal de would-be goeroe uitroepen. "Heb Ik Het Niet Gezegd?" Het stond duidelijk in mijn titel en iedereen die de post gelezen heeft en toch aandelen heeft gekocht is een kieken (zoals iedereen die mijn posts niet leest, maar dat sprak al vanzelf).

Maar wat als de beurzen dan eens waren gaan stijgen als raketten, juist vanaf januari? Haha! Een "oefening in kryptisch schrijven"! In die post stond ook nog het zinnetje "niets belet ons de messen op te rapen wanneer ze voor onze neus op de grond gevallen liggen"!

Zie je het weer gebeuren? Dat zou zelfs nog beter geweest zijn! Niets staat zo goed voor de would-be goeroe dan die vage, wazige zinnetjes, waarmee je diepe wijsheid suggereert die de begrijpende (en dus zelf ook diepzinnige) lezer wel weet te doorgronden - terwijl alle anderen alleen maar als te bot voor dit onderwerp te kijk staan.

(De lezer die op dit punt aan het sprookje De Nieuwe Kleren van de Keizer moet denken, die heeft het héél goed begrepen.)

Dus als de beurzen na dat postje waren gestegen zou de would-be goeroe op precies dat vage, wazige zinnetje wijzen, en monkelend suggereren, impliceren - de ware goeroe verlaagt zich natuurlijk nooit tot het doen van uitspraken die hem ongelijk kunnen geven: hij suggereert en impliceert - dat de diepzinnige lezer het wel had zien staan...

Kortom, het was een oefening in het soort tekstjes dat je moet schrijven om veel lezers te lokken - als je tenminste zonder gewetensbezwaren met een serieus gezicht uit je nek kan kletsen. (Ik moet ineens terugdenken aan de post over de nep schaakkampioen (3). Eén van mijn favorieten, eigenlijk, mag zo in de "best of".)

Dat zijn allemaal dingen waar we moeten leren doorheen zien. Het is een feit dat beurzen die - in dit soort markt, na dit soort tijdsverloop, en op dit soort nieuws - zomaar ineens de hoogte in gaan de indruk wekken dat ze vinden dat ze genoeg gedaald zijn. Let wel, het economisch nieuws kan best nog maanden sneeuwzwart blijven: beurzen anticiperen. Indien het signaal is zoals ik het hier interpreteer kan je eerder iets verwachten als een hoerastemming vanaf binnen een maand of zes of twaalf.

Maar natuurlijk kan ik dit allemaal mis hebben. We hebben nu al zoveel voorbeelden gehad van grote opluchting, op slechts enkele dagen gevolgd door een nieuwe, nog koudere douche. En had ik al gezegd dat ik niet probeer een goeroestatus te verwerven, wel integendeel?

Maar toch, snel een zinnetje toevoegen dat me zal toelaten van twee walletjes te eten. Na al dat optimisme bekijk ik even de beurskoersen, en ach... ik koop toch maar niets bij...

-------------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2006/11/de-koortsthermometer-en-de-beurs.html
Overigens ook relevant in deze context: http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2007/02/beurscorrectie-geen-paniek.html
(2) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2008/01/dont-catch-falling-knife.html
(3) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2007/01/en-nog-mr-alfamannetjes.html

Geen opmerkingen: