Toch vreemd, iedere keer dat de beurzen een niesbui krijgen. Gegarandeerd staan de kranten vol met “zoveel miljard dollar in rook opgegaan”. Ik veronderstel dat het goed klinkt, en dat je er je kranten mee verkocht krijgt, maar het is nonsens.
Stel dat we het over aardappelen hadden. Stel dat een goedgelukte oogst maakt dat de aardappelprijs zakt met één cent per kilogram. Denk je dat je iets zinnigs zegt wanneer je nu het totaal aantal kilogram aardappels in de wereld neemt, dat vermenigvuldigt met één eurocent per kilo, en van het resultaat beweert dat er zoveel waarde “in rook is opgegaan”?
Nee, zeker?
Welnu, voor de beurzen is dat precies hetzelfde. Als de aardappels goedkoper worden, dan maakt dat een verschil in waarde voor de verkopers van aardappelen, maar het maakt natuurlijk een precies even groot verschil voor de kopers. Het waardeverlies voor de aardappelverkopers is gelijk aan de besparing van de kopers. Hetzelfde geldt overigens nu de petroleumprijzen weer wat gezakt zijn sinds een half jaar geleden. Er is geen “waarde in rook opgegaan”, want de petroleumleveranciers zouden misschien liever hogere prijzen zien, maar wij die onze huizen verwarmen weten heel goed in wiens zak de winst zit.
En zo kan je de totale waarde van alle beurzen nemen, zeg: eergisteren, en je kan het verschil maken met de totale waarde van diezelfde beurzen vandaag, en je kan beweren dat dat verschil “in rook is opgegaan”. Als je dat serieus neemt, dan neem je aan dat wat al die verkopers van aandelen hadden kunnen hebben, indien ze eergisteren alle aandelen van de wereld hadden verkocht, een betekenisvol cijfer is. En je neemt tegelijk aan dat de besparing die aandelenkopers kunnen maken, doordat ze alle aandelen van de wereld niet eergisteren, maar wel vandaag zouden kunnen kopen, géén betekenisvol getal is. Want anders compenseert dat laatste getal netjes het eerste, en je kan niet langer met rollende ogen beweren dat er zoveel “in rook is opgegaan”.
Wat betekent een beursdaling eigenlijk wel? Een beurskoers vertegenwoordigt de waarde die een bepaald bedrijf in de opinie van de beleggers heeft. De waarde van alle beurzen vertegenwoordigt dus de waarde die alle bedrijven in de ogen van de beleggers hebben. “Alle bedrijven”; dat is al een zeer significant stuk van de wereldeconomie. Dus in de mate dat je het over meer beurzen hebt, vertegenwoordigen die de opinie van de beleggers over de waarde van de wereldeconomie.
Dus toont de forse beurscorrectie van de laatste dagen dat de beleggers wereldwijd nogal plots minder vertrouwen hebben in de toekomstige prestaties van de wereldeconomie. Bijvoorbeeld, omdat de Chinezen schrik hebben van oververhitting. En bijvoorbeeld, omdat Iran aan kernwapens zou kunnen werken.
En morgen vinden ze hun goed humeur weer terug, en stijgen de koersen weer, en hebben wij allemaal veel te veel aandacht besteed aan de nukken van de laatste mode. Niet van wakker liggen.
----------------------------------------------
PS. Meer over het verschijnsel "beurs":
http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2006/11/de-koortsthermometer-en-de-beurs.html
Geen opmerkingen:
Een reactie posten