zondag 27 april 2008

Een interessant soort "stokje"

De Gentse Zwijger (1) stuurde me een "stokje", dat wil zeggen, een verzoek van een blogger aan een andere blogger, die vervolgens dat verzoek uitvoert en zelf ook weer doorgeeft - en dat helpt minstens mee aan het leggen van bruggen tussen al die mensen die als blogger of commentator bezig zijn.

Het verzoek was in dit geval een gastbijdrage te schrijven dat zal verschijnen op het uitnodigende blog, en vervolgens zelf drie bloggers uit te nodigen die dan iets op Speels maar Serieus mogen zetten. Hier komt het origineel vandaan, met (voor de aangesprokenen) nog enkele verduidelijkingen:

http://blog.m443.com/2008/04/22/gastbloggen-stokje/

Interessant, allemaal! Wie zijn de bloggers waarvan je wel eens iets bij jezelf zou willen zien staan? Of wie zijn de bloggers die je een beetje in de verf wil zetten? En waarom heeft De Gentse Zwijger dat aan mij gevraagd - wat hoopte hij van mij binnen te krijgen?

Mijn tekstje is intussen verstuurd: het gaat nogal sterk over de oude droom van een cerebraal type als ik, dat het internet kan helpen om ideeën uit te wisselen (een beetje zoals de boekdrukkunst dat 500 jaar geleden heeft gedaan, destijds met enorme gevolgen: maar ik besef dat ik hier wat aan het dramatizeren zal zijn). En ook lijkt het er op dat ik met eerder de linkerzijde van het politieke spectrum in contact gekomen ben. Er staat dan ook meer dan een hint op om aan beide kanten afstand te nemen van het "dom" deel van ons stuk spectrum (2), en te proberen tot volwassen conversaties te komen.

Daarmee, met bedenkingen die me werkelijk belangrijk lijken, en dus werkelijk "van mezelf" komen, hoop ik de verwachtingen van De Gentse Zwijger niet te hebben teleurgesteld - en anders, wel, sorry, ik kan niet meer geven dan ik heb.

Maar hoe geef ik nu het stokje verder?

Er zijn zeker meer dan drie bloggers van wie ik wel eens een stukje hier geplaatst zou willen zien. Iedereen die ik nog vermeld mag van mij gerust een stukje insturen dat ik zal opnemen - maar ik "durf" het niet echt aan allemaal vragen. Neem nu Luc Van Braekel. Ik geloof niet, zo op 't eerste zicht, dat die nog een forum nodig heeft om zijn ideeën neer te zetten! Iets zegt me dat een LVB die een inhoudelijk doordacht stukje schrijft een betere plaats kent waar hij dat stukje onder de aandacht kan brengen. Dus, Luc, als je dit leest, je bent heel erg welkom, maar ik denk dat ik ergens "misplaatst" (ik kan het maar heel moeilijk onder woorden brengen, eigenlijk: "naast het doel schieten"? "missing the point"?) zou zijn om jou aan te wijzen.

Kom, laat ik ineens doorstoten naar mijn drie uitverkorenen.

Zoals ik nog maar net schreef, iemand die volgens mij nog heel veel te vertellen heeft, nog veel meer dingen die van hemzelf komen, en niet alleen dingen die hij citeert (hoe interessant die ook zijn), is Ivan Janssens (3). Dus, Ivan, ik hoop er een beetje op dat hier binnenkort iets dergelijks van jou verschijnt.

Nogal analoog, minder politiek en economisch, en meer filosofisch, is Koen Vervloesem (4), iemand van wie ik nog veel posts hoop te lezen. Koen, een groot deel van de nadenkende wereld heeft het probleem (en op het gevaar mezelf hooghartig bij dat "nadenkend" te scharen, ik denk dat ik kan weten wat ik nu zeg) dat we "ongecijferd" zijn. Je weet wat ik bedoel. Het is mijn doordachte opinie dat jij in een positie bent om daar iets aan te doen. Ik zou het een eer vinden als je dat voor één keer hier deed.

En tenslotte is er Smetty (5). Die heeft gewoon een blog waar ik erg vaak naar ga kijken: en ik kan niet goed onder woorden brengen hoe ze dat doet. Wat is de "secret of her succes"? Niet dat ik hoop dat ze dat gaat vertellen (ik vermoed dat Smetty dat zelf ook niet weet), maar gewoon. Ik zou wel eens willen weten wat voor tekst we zouden krijgen indien een Smetty een stukje maakt waarvan ze zelf denkt dat het niet zou misstaan op Speels maar Serieus. En dus... ziedaar.

En zo heb ik onrecht aangedaan aan een paar blogs die ik, een beetje gegeven de regels, niet zal betrekken in het "stokje": mijn drie toegelaten bloggers zijn op. Maar hier zijn nog een paar url's:

http://yvesjoris.punt.nl/
http://gdb.skynetblogs.be/

Mochten de heren de inspiratie voelen voor een stukje dat ze om god weet welke reden eerder hier zouden zetten dan bij henzelf: jullie zijn welkom.

------------------------------------
(1) http://degentsezwijger.blogspot.com/
(2) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2006/09/de-opvallende-parallel-tussen-dom_26.html
OF http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2006/08/woorden-schieten-te-kort-nuke-mecca.html
OF http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2007/03/dom-rechts-islam-en-beschaving.html (hier moet je vooral ook de commentaren bekijken)
(3) http://www.ivanjanssens.be/dutch/weblog.asp
(4) http://koan.filosofie.be/
(5) http://www.smetty.be/

Geen opmerkingen: