dinsdag 29 juli 2008

Destijds was dit een grap...

"The Onion" is de naam van een satirische website die het nieuws parodiëert op een manier die je vaak een breuk doet lachen:

http://www.theonion.com/content/index

Nu is dat laatste zeer moeilijk, dus meestal vind ik het gewoon grappig, maar om gewoon af en toe te checken is het toch de moeite. De site schrijft teksten op precies dezelfde toon van sérieux en objectiviteit die je ook vindt bij de echte nieuwsbrengers, compleet met bijgaande foto's, op hun beurt voorzien van ondertitels in de bijhorende stijl - maar allemaal pure slapstick.

Zo herinner ik me een aflevering van acht jaar geleden. Clinton beleefde zijn laatste dagen als president, en de site bracht als groot artikel dat de president besloten had de macht te grijpen en zichzelf te benoemen tot president voor het leven. Op de foto zie je Clinton met een mafia zonnebril en een Khadafi pakje zelfgenoegzaam voor zich uitstaren, met veel uitleg over de nood van het Amerikaanse volk aan een militaire dictatuur - enfin, je ziet het concept ongeveer voor je. De gebeurtenissen en personaliteiten worden veranderd in de karikaturen van hun karikaturen; op het eerste zicht tot ver voorbij het punt dat je nog realistisch zou noemen.

Wel, "think again". Ik heb intussen vaak weten opmerken dat The Onion er met zijn parodie in geslaagd is de realiteit veel beter te beschrijven, of beter gezegd, aan te kondigen dan het echte nieuws dat kan. Dat was onder meer het geval met 9/11, toen ze foto's publiceerden met als ondertitel "another picture actually not from a movie" (mensen in paniek wegrennend voor een enorm opbollende stofwolk, bijvoorbeeld).

En nu verwijst Paul Krugman (1) terug naar een ander voorbeeld van acht jaar geleden:

http://www.theonion.com/content/node/28784

Ik neem even de selectie van Krugman zelf over. Nota bene, het volgende is dus een als slapstick bedoelde tekst van acht jaar geleden:

"Mere days from assuming the presidency and closing the door on eight years of Bill Clinton, president-elect George W. Bush assured the nation in a televised address Tuesday that "our long national nightmare of peace and prosperity is finally over."

EN

"During the 40-minute speech, Bush also promised to bring an end to the severe war drought that plagued the nation under Clinton, assuring citizens that the U.S. will engage in at least one Gulf War-level armed conflict in the next four years.

"You better believe we’re going to mix it up with somebody at some point during my administration," said Bush, who plans a 250 percent boost in military spending. "Unlike my predecessor, I am fully committed to putting soldiers in battle situations. Otherwise, what is the point of even having a military?"

Acht - jaar - geleden. Een site die de personaliteiten afbeeldt als "de karikatuur van hun eigen karikatuur". Dat was dus een grap - tenminste, in 2,000 zag het er nog uit alsof het een grap was. Intussen is het toch goed te bedenken: het verschil tussen Bush en Clinton is dat Bush de karikatuur van zijn eigen karikatuur nog waarmaakt ook.

-------------------------------------------
(1) http://krugman.blogs.nytimes.com/

Geen opmerkingen: