dinsdag 15 juli 2008

De "bounce" is nog daar.

Ik had gezegd dat ik half juli nog eens ging terugkomen op de "landslide" victory (1). De vraag was of de Amerikaanse presidentsverkiezingen er in de late lente uitzagen als “een spannende strijd” dan wel dat het leek op “Obama ligt mijlen voorop” (2). Mijn idee was, anders dan veel artikelen beweerden, dat Obama mijlen voorop lag. Immers, zelfs toen ze nog niet zeker waren dat hij de Democratische kandidaat zou worden verkozen praktisch evenveel kiezers al Obama als McCain.

Dat leek te kloppen nadat Obama de nominatie op zak had. Er was immers een duidelijke stijging te zien in de cijfers van Obama. Alleen, vernam ik toen ook nog, het simpele feit dat iemand de nominatie op zak steekt is genoeg voor een “bounce”. Als het daar aan lag zou die bounce dan ook weer afnemen na pakweg een maand. En dus, heb ik geconcludeerd, zou ik wachten om mijn gelijk te verkondigen tot een maand later – “midden juli” – duidelijk was of Obama zijn bounce behield, of juist niet.

Destijds was de stand op de site die ik volg (3) als volgt:

08 juni: Obama: 287 – McCain: 227
20 juni: Obama: 317 – McCain: 194.

En momenteel is de stand op diezelfde site:

15 juli: Obama: 320 – McCain: 204.

Het lijkt er op dat de voorsprong van Obama weliswaar intussen weer een beetje afsmelt, maar nog altijd een stuk uitgesprokener blijft dan het was begin juni. Dus blijf ik maar bij mijn standpunt, zij het dat ik het een beetje wil herformuleren. Het punt is namelijk dat de polls van juni en juli niet voorspellen wat er in november zal gebeuren. De polls van juni en juli vertellen ongeveer wat er (misschien, mogelijk, wie weet) zou kunnen gebeuren indien de verkiezingen niet in november, maar wel in juni of juli plaatsvonden.

Dus herformuleer ik mijn gelijk als volgt: de cijfers van mei en juni suggereerden dat een toen nog onzekere kandidaat Obama een behoorlijke voorsprong op McCain zou hebben, indien de verkiezingen op dat moment plaatsvonden. Of ook: indien er zich geen grote schokken voordoen tussen nu en november (onwaarschijnlijk, natuurlijk) zal Obama afgetekend de verkiezing winnen. Maar vanzelfsprekend zullen de gebeurtenissen tussen nu en november veel zwaarder wegen dan de gebeurtenissen tot nu toe. Dus in werkelijkheid kan het allemaal nog heel sterk vernaderen. Alleen in juni beweren dat het er naar uitziet dat het op dat moment een “spannende strijd” is – dat lijkt me meer iets voor als je de belangstelling wil opkloppen, bijvoorbeeld omdat je leescijfers hebt hoog te houden.

--------------------------------
UPDATE 17 juli.

Ik lees net een nieuwsbericht dat Obama een vrij grote voorsprong heeft in de polls, maar dat "twijfels of hij in staat zou zijn internationale crises te behandelen de race "competitief" houden.

http://www.msnbc.msn.com/id/25697186/

Dus, na acht jaar Bush zijn er nog altijd mensen die denken dat een Amerikaanse president in staat moet zijn internationale crises aan te kunnen.
En na vijf jaar Irak zijn er nog altijd mensen die denken dat een kandidaat die vindt dat de Irakoorlog een goed idee was daarmee bewijst internationale crises aan te kunnen.

Zonder verder commentaar...

---------------------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2008/06/obama-krijgt-een-bounce.html
(2) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2008/05/een-spannende-strijd.html
(3) http://www.electoral-vote.com/

Geen opmerkingen: