zondag 13 juli 2008

Barbecue

Gisteren was het weer tijd voor de barbecue van onze VZW. Het belangrijkste thema was vanzelfsprekend de stand van zaken. In twee woorden: sinds een tweetal jaar draagt onze VZW een project dat expliciet economisch van aard is. Dat wil zeggen, waar een instelling als de Antwerpse Zoo statutair verplicht is zich te houden aan wetenschappelijk onderzoek blijft dat vaak te beperkt voor de lokale noden. Je kan zoveel preken over het wetenschappelijk belang van de bonobo (noemde één van de wetenschappers het ooit), maar als de mensen sterven van honger, dan zullen ze jagen.

Dus zette onze VZW ("Ape Assistance", ofte "Apas") zich aan het werk om parallel met het wetenschappelijk onderzoek van de Zoo een project voor bijenteelt te steunen (1). Op ruim twee jaar tijd zetten Vlaamse biologen een samenwerking op met lokale imkers en organiseerden cursussen voor dorpelingen in de streek waar de Zoo haar project heeft. Je moet goed beseffen dat de "jager-verzamelaar" methoden van de "natuurmens" in feite bijzonder schadelijk zijn voor het milieu. Wilde bijenkorven worden uitgerookt, maar daarmee heb je slechts een éénmalige opbrengst. Vanzelfsprekend blijven er minder bijen over om de planten van het hele ecosysteem te bestuiven. Zo zie je dat overgang van wilde naar georganizeerde bijenteelt - de overstap van "jagen-verzamelen" naar "landbouw" - een veelvoud van de "natuurlijke" aanpak oplevert, zowel in hoeveelheid als in kwaliteit van het product.

Maar na pakweg een jaar waren er 35 imkers; die imkers maakten (alweer geholpen door de VZW) een 100 tot 150 korven, intussen raakte een groot deel daarvan gevuld met bijen, en ook alweer een tijdje geleden kon ik de post schrijven over "een eerste potje honing" (2). Intussen zijn dat tientallen potjes geworden, en die konden we gisteren dan ook laten proeven. De Afrikaanse honing heeft een zeer krachtige smaak die de meeste mensen (waaronder ikzelf) deed denken aan candysuiker. Zoals ik toen ook al schreef, je mag dan wel honing produceren, maar je mag dat daarom nog niet verkopen: vergunningen! Licenties! Controles! Enzovoort!

Ach, enkele mensen hebben een potje meegekregen en toen we herinnerden aan onze financiële noden staken ze probleemloos een paar munten in zo'n doos met een gleuf in. Over die financiële noden had ik het eerder ook al. We verwachten deze zomer een eerste "serieuze" oogst - niet zomaar enkele tientallen potjes omdat een imker geluk had met een eerste bijenkorf - en de stap die we nog moeten overwinnen is het regelen van al die formaliteiten. Een "labo" voor de bewerking. Een officiële residentie in de hoofdstad (huur!). Die vergunningen, niet te vergeten. Ik ben zeer blij dat we van scratch tot een heuse oogst raken, maar de "administratieve fase" weegt momenteel zwaar.

Op dit punt kan ik misschien herinneren aan ons systeem dat gebaseerd is op de "druppel op een gloeiende plaat" (3). Als je (bijvoorbeeld) drie euro stort op onze rekening is dat inderdaad een druppel. Als je dat elke maand doet, dan is het een serie druppels. Als we een hoop leden hebben die dat allemaal tesamen doen, elke maand opnieuw, dan krijgt die gloeiende plaat stilaan een kans om af te koelen, nietwaar? De goede verstaander gaat op dit punt een kijkje nemen op de relevante pagina van onze website (4) en regelt een permanente opdracht met zijn bank, kwestie van het niet elke maand te vergeten. De informatie die u daar onder andere zal vinden ziet er ongeveer als volgt uit:

VZW Ape Assistance, rekeningnummer 733-0339548-78

Maar los daarvan: het is altijd fijn op een barbecue oude bekenden terug te zien, een babbeltje te slaan met de biologen, of te vernemen dat één van onze bestuurders opnieuw in Kongo zit en onderzoek naar bonobo's doet. Het weer kon beter, maar het eten was goed, de wijn was goed, het dessert was leuk, het onderwerp was interessant... Hopelijk doen we het volgend jaar opnieuw.

---------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2006/11/de-bijen-van-kameroen.html
(2) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2008/02/ons-bijenproject-een-eerste-potje.html
(3) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2007/06/100-frank-per-maand.html
(4) http://www.ape-assistance.org/modules/motionmill/index.php?iid=134

Geen opmerkingen: