dinsdag 22 juli 2008

Bij de arrestatie van Karadzic

Nog maar heel kort geleden vierde op de nieuwsgroep be.politcs weer de volgende tekst hoogtij:

http://www.hetvrijevolk.com/?pagina=1114&titel=De_Europese_implosie_en_hoe_die_te_stoppen

Dat was een tekst waarvan ik destijds, ook alweer twee jaar geleden, een commentaar schreef als voorbeeld van “rechts, en zeer, zeer dom”. Die commentaar vind je hier.

http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2006/07/rechts-en-toch-dom.html

Aan heel dat geval moest ik terugdenken bij het grote nieuwsitem van vandaag: Karadzic is gearresteerd in Servië. Ik weet, we leven in de tijd van Soedan, Kongo, Rwanda en vele anderen, maar als iemand vergeten was dat de Europeanen zelf er ook wat van kunnen, dan zijn er nog altijd die vroege jaren negentig van de twintigste eeuw. Misschien moet ik toch maar eens werk gaan maken van dat “menselijk bankroet”… (1)?

En laten we vooral niet vergeten dat we er compleet impotent bijstonden en er met open mond op stonden te kijken, wat onze politieke leiders overigens niet belette om duchtig met de armen te zwaaien.

In vergelijking daarmee is de arrestatie van één van de leiders, dertien jaar na de feiten, maar een kleine verbetering. Het maakt inderdaad dat wie vandaag probeert soortgelijke stoten uit te halen nog een keer extra zal nadenken. Een hele troost, ongetwijfeld, voor wie zijn familieleden heeft opgegraven uit de bossen van Bosnië.

Maar mijn onderwerp was ook een beetje dat artikel van “rechts en zeer dom”. Eén van de dingen die er in stond was een hoop gezucht over hoe Europa in verval was - allemaal uitgerekend om redenen waar dom rechts al jàààren om staat te jammeren; zie toch eens hoe slim dom rechts is – en dat het geen beschaving meer exporteerde, maar integendeel inferieure waarden importeerde.

En daarvan vond ik:

“voor WO II zagen we overal ter wereld, inclusief Europa, waarlijk middeleeuwse dictaturen, en na WO II stortten die allemaal in een snel tempo van enkele decennia in elkaar, en overal ter wereld gingen volkeren over op democratie, vaak meteen ook rationalisme, en met iets van vertraging op liberale economieën. Dus terwijl zich onder zijn ogen een verspreiding, aan een ongehoord tempo, afspeelt van de meest essentiële Europese waarden, zit de auteur te kakelen over een "implosie".

Niet zo slecht, nietwaar, als je er even aan denkt dat Karadzic zonder de voortdurende druk van Europa, zonder het simpele “njet” op elke vraag tot toetreding voor er vooruitgang was met de vervolging van de oorlogsmisdaden, nooit gearresteerd was?

------------------------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2008/07/het-menselijk-bankroet.html

5 opmerkingen:

Luc Van Braekel zei

Je beschouwt het einde van WO2 dus als het kantelmoment waarop de "Europese" waarden eindelijk over de wereld werden verspreid? Ja, daar ben ik het dus mee eens.

En dat terwijl een Europese mogendheid, the British Empire, toen al zo'n honderd jaar in een groot deel van de wereld de plak zwaaide?

En waarbij het einde van WO2 nu net het moment was waarop dat Britse rijk instortte en de VS de rol van wereldleider overnamen.

Met "Europese" waarden bedoel je dus eigenlijk "Westerse" waarden. Ze werden in ieder geval niet uitsluitend door toedoen van Europa verspreid. Het Vrije Volk schrijft inderdaad over de implosie van de "Europese" beschaving, niet over de implosie van de "Westerse" beschaving.

Maar misschien is het feit dat zowel dom rechts als dom links voortdurend toeteren dat het toch zo slecht gaat met het Westen, precies datgene wat fout is met het Westen: een gebrek aan zelfvertrouwen en van besef van de eigen verwezenlijkingen?

Koen Robeys zei

Het lijkt me nogal evident dat de VS een loepzuivere export zijn van de Europese beschaving, dus waarden, maar ook taal, economie, cultuur en vele andere.

Gezien het succes van die export zie ik daar alvast niet bepaald een implosie.

Tegelijk zien we vandaag ook een soortgelijke export, maar dan in de andere (oostelijke) richting: ze staan aan te schuiven om toe te treden, of tenminste de wetten over te nemen, kwestie van handel te drijven, en alweer vele vele anderen. Waar ziet de Volkskrant in godsnaam een implosie?

Aangezien de Amerikaanse variant van de Europese beschaving geografisch niet meer in Europa zit kan je onder het woord "Europees" eigenlijk "Westers" bedoelen. Ik heb het hier ooit ook wel over "Europeïsch" gehad. Achter de woorden zit dezelfde realiteit schuil: en die realiteit is niet bepaald een "implosie".

Over je laatste paragraaf: ik zit al màànden op een tekst met precies dat te broeden, maar hij komt er nooit uit. Ik vind hem te moeilijk, te lang, te veel en te luid... En als ik dat zelf vind...

Maar nu komt het er misschien toch nog van.

Anoniem zei

Over westerse en europese waarden gesproken: kent iemand dr. Jules Demey?
Ben bijna door zijn boek "in ommezien naar morgen".
Toevallig dat het dispuut hier net over gaat.
Tijdens het lezen van het boek heb ik enkele citaten gemarkeerd (op een geel plakbriefke) Het boek handeld zowel over de geschiedenis van Europa als over het hedendaagse. Mocht je intresse hebben Koen, ik denk dat ik enkele merkwaardige passages heb gelezen. Ze handelen over het feit dat de enige verlichting die er in de middeleeuwen was komt uit gebieden waar de katholieken en de moslims grote raakvlakken hadden. Ik weet niet of ik het zo goed uitdruk maar volgens mij komt het er wel op neer.
Ook over het hedendaagse Europa weet hij veel te vertellen, al moet ik zeggen dat ik het er niet mee eens ben. Maar ja: hij is prof en schrijft een boek; ik ben drukker en druk een boek :-)
Groeten,
Benny

Koen Robeys zei

Ik ken Jules Demey niet, maar op het eerste zicht komt het wel neer op wat historici in het algemeen zeggen over die periode: zowel van links als van rechts. Maar ach, *bibliotheken vol* bestaan er over het onderwerp, en een mens kan er maar een par van lezen... :-)

Anoniem zei

Jules Demey is mn opa..