"Omwille van de liquiditeit" ging - gezien het feit dat ik nog maar twee jaar geleden een punt achter vele jaren financiële markten heb gezet (1) - onmiddellijk door me heen. Dadelijk gevolgd door het feit dat dat de facto pure bullshit (om even in het jargon te hervallen) is. En dat is dan weer niet omdat het niet waar is (want het is wel waar), maar wel omdat je met toverformules als "liquiditeit" nu eenmaal niet indrukwekkender bent dan met andere toverformules.
Zo ontspon zich een conversatie waarin ik probeerde beter te doen, als volgt.
Beeld je in dat je een graanproducent bent. Een gegeven H(oeveelheid) graan kost 100 G(oudstukken) en daar kan je (letterlijk) mee leven. Maar je weet niet hoeveel het volgend jaar zal staan, of binnen twee jaar, enzovoort. Gelukkig bestaat er een stuk papier, "future" genaamd, waarop staat "ik zal binnen één jaar één H graan kopen voor 100 G". Iemand tekent dat papier met jou als tegenpartij, en ook al staat graan binnen een jaar 40G per H, binnen een jaar zal jij je 100G ontvangen. En wel omdat jij je graan (op de markt) aan 40 zal verkopen, en hij zal zijn graan (ook op de markt) aan 40 kopen, maar als gevolg van het bestaan van dat papier is hij jou 60 G/H schuldig, en het netto resultaat is dat je de afgesproken 100 ontvangt, en dat hij ze betaalt.
En beeld je nu in dat je alleen maar die stukken papier mag kopen of verkopen als je ergens in de toekomst ook werkelijk dat graan zelf moet kopen of verkopen. Want anders is het "speculatie". Alleen...
Wie zal bereid zijn dat stuk papier van jou af te nemen, waarop hij belooft, ergens in de toekomst, die 100 te betalen?
Zeker, het is best mogelijk dat je die persoon vindt. En op een andere dag zal je die niet vinden. Want die potentiële koper - zeg: een industriële bakkerij die inderdaad graan nodig heeft - is nu eenmaal niet verplicht om dat contract aan te gaan. Als ze het doen zijn ze beschermd tegen stijgingen. Maar als ze het niet doen kunnen ze de dalingen meenemen. En dus doen ze het misschien niet. En omdat er onder "jouw" regime waarin "speculatie" niet mag (een kenmerk dat "je" gemeenschappelijk hebt met het Sovjet-communisme) nu eenmaal heel veel minder mensen zijn die dat papier kunnen ("mogen") kopen, zullen er ook af en toe niet genoeg zijn die het willen kopen.
Het gevolg dààrvan zal zijn dat de graanproducent, als hij zich wil beschermen tegen een daling (en we zijn het er toch over eens, hoop ik, dat dàt tenminste een goede zaak is), de prijs zal moeten laten zakken. Ja, de graanprijs is 100 G/H maar omdat er per "jouw" systeem geen "speculatie" mag zijn is er veel minder vraag naar dat stuk papier (dat is nog altijd een "future") en dus zal onze graanboer pas een industriële bakkerij vinden die zijn graan van volgend jaar wil kopen als hij eerst aanvaardt dat hij er maar 90 voor zal krijgen. Of 80.
Dat is wat we "liquiditeit" noemen. Het is het verschijnsel dat je voor wat je wil doen ook tegenpartijen vindt, en dus een fatsoenlijke prijs. En wat al die mensen, die de markten willen "afremmen", en willen "korrels zand in de raderen werpen" en "speculatie verbieden" (jaja, ik heb het onder meer over de aanhangers van de Tobintaks) totaal over het hoofd zien, is dat ze met hun ideeën helemààl niet de prijsschommelingen zullen doen afnemen. Ze zullen integendeel de schommelingen doen toenemen.
Natuurlijk, als ze zand willen werpen in de raderen van de mensen die zich tegen risico's willen afdekken, bijvoorbeeld de graanproducent die zich wil beschermen tegen dalingen, dan slingeren ze die mensen gegarandeerd nog een pak extra prijsschommelingen op hun dak door "de speculanten" te verbieden. Ik denk niet dat ik ze zal kunnen tegenhouden.
-----------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2008/11/ik-blaas-de-aftocht.html