maandag 10 januari 2011

Een "vrijwillige bijdrage"?

Tijdens een nachtelijke escapade (naar mijn normen, hé) vroeg iemand zich af of we niet gewoon moeten proberen aan "alle Belgen" vragen of ze een "vrijwillige bijdrage" willen leveren, en dat al die centen van al die Belgen samen toch wel iets moeten gaan voorstellen? Als wij nu eens "allemaal" een pak overheidsobligaties kopen en die plechtig verbranden, zou dat de staatsschuld niet aanzienlijk doen dalen?

Mijn punt is niet dat het antwoord "neen" is - wie weet waar we met een beetje creativiteit zouden komen? Mijn punt is wel dat je een heel klein beetje basiskennis nodig hebt, een heel klein beetje vermogen om wat assumpties te maken en een heel klein beetje gezond verstand, om je inzicht op eigen kracht met sprongen vooruit te helpen.

Bijvoorbeeld, iedereen weet (als hij het wil weten: bijvoorbeeld door het op te zoeken op het internet) dat er een 10,000,000 Belgen zijn. En iedereen weet, of kan weten, dat de Belgische staatsschuld op het moment van schrijven ongeveer 350 miljard euro (en stijgend) bedraagt.

Wel, zeg dat van die 10 miljoen Belgen de helft een job heeft. Zeg dat daarvan (5 miljoen dus) een deel voldoende werkzekerheid heeft (of denkt te hebben) plus al voldoende bij elkaar gespaard om zich te veroorloven aan dat idee mee te werken.

Wel, je hebt 3,500,000 Belgen nodig die allemaal bereid zijn om 1000 (duizend) euro zomaar in rook te laten opgaan om... 1% (één - per - cent!) van de staatsschuld te doen verdwijnen...

See?

Misschien zijn er een pak die wat meer op tafel willen leggen, maar er zijn er ook een pak die helemaal niet willen meedoen. Ik betwijfel of je 3.5 mio Belgen zal vinden die inderdaad al genoeg gespaard hebben om voor het geliefde vaderland inderdaad een flinke hap spaargeld op te offeren. Enzovoort. Maar nogmaals, het belangrijkste is: je kan in feite best zelf over dat soort dingen nadenken en dit soort conclusies trekken. Geen enkele van mijn premissen (zoveel Belgen, zoveel staatsschuld) is geheim, geen enkele veronderstelling (1000 euro, 3.5 mio deelnemers) is absurd of zo esotherisch dat je niet zelf een beetje met scenario's kan spelen.

En mocht je met een dergelijk beetje basis nog enkele ideeën voelen opkomen: ik zou zeggen, zet het op het internet en good luck to us all.

Geen opmerkingen: