woensdag 12 januari 2011

Vier jaar geleden: de eerste Obama post

Vier jaar geleden, alweer, dat ik de eerste post schreef over de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2008 (1). Het was de briljante post die voorspelde dat er "van al die poeha rond Obama" te zijner tijd wel geen sprake meer ging zijn. Als je je afvraagt waarom ik er geregeld terug aan herinner, dat is omdat het soms erg belangrijk is duidelijk te maken wanneer je zonder enige pretentie schrijft. Posts over Amerikaanse politiek, dat is bij mij omdat het entertainment is. Of in dit geval, omdat een mens soms met open mond staat te kijken op hoe snel de tijd verloopt. Vier jaar geleden, alweer...

Vier jaar geleden stond de campagne al een pak verder dan nu. Dat is ergens normaal: er was geen zittende president of vice-president die kandidaat was, en dus zat in beide partijen iedereen naar iedereen te kijken, en blijkbaar maakte dat de druk veel groter. Hillary Clinton, bijvoorbeeld, en steeds voor zover ik me niets heb laten wijsmaken, is er veel sneller ingesprongen dan ze zonder de druk van de opstijgende Obamacampagne had gedaan.

Vandaag zie je op de heel gespecialiseerde sites ook al namen van kandidaten circuleren, maar ze halen nog lang niet zo vaak het nieuws als destijds. Eerder integendeel lijken ze te denken dat het feit zich officiëel kandidaat te stellen ze alleen maar tijd en energie zal kosten, en dus doen ze er liever geheimzinnig over. Dat is dan weer interessant voor "verslaafden" (aan politiek, dan wel), maar nieuwswaarde heeft het niet.

Kortom, nog meer dan vier jaar geleden is het nog veel te vroeg om er over te beginnen. Natuurlijk ben ik er deze keer zelfs nog vroeger mee begonnen, maar dat was dan eerder voor de pure slap-stick. Hahaha, sommige mensen maken zichzelf werkelijk wijs dat Palin een serieuze kandidaat zal zijn: "de Democraten zijn bang van Palin", zal ik nog eens de url opzoeken?

En dan die verontwaardiging nu Palin een beetje ongelukkig in de maalstroom rond een gek die weer eens een hoop moorden heeft gepleegd wordt meegezogen. Natuurlijk, als je je als een olifant gedraagt is het onvermijdelijk dat je er na een tijdje als een olifant zal uitzien, en de vraag was alleen hoe dat precies tot de mensen zou doordringen, en dat weten we nu. Het komt doordat een bepaald ongelofelijk lomp gedrag al snel geassociëerd raakt met het gedrag van een echte gek. Maar echt waar, ik zou dat helemaal niet "met opzet" doen als ik bij de Democraten was. Ik zou me zelfs een beetje teleurgesteld voelen, iets van "we weten wel dat het een dagdroom is, maar zo lang er een fractie van hoop is dat Palin met de Republikeinse nominatie aan de haal gaat blijft er hoop".

Ik zie dat er drie andere kandidaten vaak genoemd worden: Romney, Huckabee en Gingrich. Interessant te zien dat je twee "losers" hebt van de vorige keer, en één loser van nog veel langer geleden. Romney is de enige die ik serieus zou nemen, maar die heeft het probleem dat hij in zijn staat een politiek die haast letterlijk uit Friedrich Hayek komt heeft ingevoerd (2). Dat zou op zich niet zo erg geweest zijn, maar intussen heeft Obama copy en paste op nationaal vlak ingevoerd en nu is het ineens een communistisch complot. Tja, als dat het niveau in je partij is, dan zal je wel niet verbaasd zijn te horen dat ik momenteel denk dat Obama met gemak zal herkozen worden, zeker?

-----------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2007/01/amerikaanse-presidentsverkiezingen-2008.html
(2) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2010/03/obamas-communistische-inspiratiebron.html

Geen opmerkingen: