donderdag 27 januari 2011

Moslim Populatie Verdubbelt! In Twintig Jaar!

"World Muslim Population Doubles" kopte CNN, en ik zat echt te denken van "ah?" Waren al die statistieken en bestanden waar ik het hier vaker over heb gehad (1) dan allemaal zo fout? Dat is natuurlijk precies wat de "Eurabiërs" al die tijd beweren - en hoewel het zeer onwaarschijnlijk is dat een hoop onafhankelijke onderzoekers allemaal dezelfde foute resultaten vinden kan een mens natuurlijk nooit weten.

Maar kijk, als we op de link klikken...

http://religion.blogs.cnn.com/2011/01/27/world-muslim-population-doubling-report-projects/?iref=allsearch

... is het eerste wat we vernemen dat het om een verdubbeling gaat over 20 jaar, maar dan wel... in vergelijking met 20 jaar geleden!

Hmmmmmm... Dat zijn dan al 40 jaar. Nja, zo kan ik het ook. En we vernemen al snel dat het groeitempo van de vorige 20 jaar hoger lag dan het de volgende 20 jaar zal liggen. Kijk toch eens aan, wie had dat ook alweer een hele tijd eerder gezegd, maar dan onder veel minder ronkende titels? En ja, het aandeel van de Moslims in de totale wereldpopulatie zal stijgen van een kleine 20% naar ruim 25%. Kijk, als je weet dat de vruchtbaarheid van de Moslims weliswaar fors daalt maar nog steeds hoger is dan dat van de rest, dan zal hun aandeel in de toekomst wel stijgen, nietwaar? Het is allemaal wel een beetje triviaal in vergelijking met de indruk die de titel maakte...

Naarmate het artikel verder gaat kreeg ik meer en meer het gevoel van een leeglopende ballon. Een belangrijke groei is afkomstig uit Pakistan, dat Indonesië naar de kroon steekt. Niet echt belangrijke "thuislanden" in de ogen van de Eurabiërs - of heb ik iets over het hoofd gezien?

Maar goed, er is dus een hogere vruchtbaarheid, en er zijn bijgevolg relatief veel jongeren, en dus heeft de Moslimpopulatie nog dat "momentum" - dat is nog steeds wat maakt dat ze van 20 naar 25% zullen stijgen. Kortom, het is allemaal nogal standaard, een beetje wat je al kon weten als je tenminste wilde weten wat je kon weten.

Overigens is het ook wel eens interessant om te klikken op de kaart die de groei per land weergeeft. Hoe groener, hoe zwemm- oeps, ik bedoel, hoe meer groei. Je kan het bekijken voor de vorige twintig jaar: heel veel groen. Je kan vervolgens klikken op de periode voor de volgende 20 jaar... even wachten...

Het is alsof het licht uitgaat.

En kijk, helemaal op het einde zegt het artikel ook nog iets over "Eurabië"!

"For example, the report undermines the notion that Europe is heading toward having any country with a Muslim majority. The continent will be about 8 percent Muslim in 2030, it projects.
The data that we have isn't pointing in the direction of 'Eurabia' at all," Grim said."

Tja. Niet echt verrassend, dus. De enige verrassing is de titel. Verdubbeling binnen 20 jaar: maar dan wel ten opzichte van de cijfers van 20 jaar geleden...

----------------------------------
(1) Het grootste deel van de posts onder de tag:
http://beta.blogger.com/posts.g?blogID=21624651&searchType=ALL&txtKeywords=&label=Islam+vs.+Westen

Geen opmerkingen: