donderdag 27 oktober 2011

Hoera, het stijgt!

Afgaand op allerlei kritische commentaren heeft Europa met zijn "deal" alleen maar "tijd gekocht". En dus is de hausse alleen maar een "opluchtingsrally".

Ze zouden best gelijk kunnen hebben. In feite zou dat simpel becijferbaar en beredeneerbaar moeten zijn. Ik vermoed zelfs dat er wel een paar bloggers (of zoiets) zullen zijn die dat ook werkelijk doen. Misschien kan je je er iets bij inbeelden: Land X, zoveel schulden, zoveel inkomsten, primair overschot zus en zo, je moet geen genie om te zien dat... Etcetera.

Alleen, ik ken ze niet, en ik heb ook niet de moed om ze te zoeken. Er zit zoveel "politiek vervuild denken" tussen... Je weet wel, "het is de schuld van de overheid" (resp. "van de vrije markt", natuurlijk) eerst, en al de rest wordt daarbij aangepast. En dus kijken ze niet, of nauwelijks, naar de cijfers om hun "conclusies" te trekken, maar wel naar de vraag of de gebeurtenissen kloppen met hun veronderstellingen. En om door dat soort oeverloze "pseudo-analyses" te gaan waden...

Maar ik geloof ook wel dat "er alleen maar tijd gekocht" is. De enorme rally die je momenteel te zien krijgt is gemakkelijk te verklaren in termen van "short covering". Iedereen die aandelen heeft verkocht met de bedoeling ze later goedkoper terug te kopen zien zijn winst aan de huidige koersen snel wegsmelten, en koopt dus maar snel zelf ook in, wat weer de koersen doet stijgen... Etcetera.

Natuurlijk, de deal gaf ook werkelijk aanleiding tot stijgende koersen. Waarschijnlijk (zo probeer ik te raden) zit er ook wel een component van "ze hebben niet alleen tijd gekocht, maar eindelijk door dat ze met die tijd ook iets moeten doen". Dus momenteel speculeert de markt er op dat de politiekers dat dan ook inderdaad zullen doen. Dat zullen we dus maar even afwachten. En ik kan inderdaad de pessimisten begrijpen.

Maar ik hoop dat ik het mis heb, hoor!

Geen opmerkingen: