donderdag 6 oktober 2011

Exit Palin ("je las het hier eerst!")

We weten natuurlijk nooit wat de toekomst brengt, welke gedachten nog veranderen of welke rol mensen nog zullen spelen - maar na twee jaar, en meer, van gespartel is het dan zo ver: Palin doet niet mee met de Amerikaanse presidentsverkiezingen. En dat is dan dik twee jaar nadat ik vond dat iedereen dat toch, toen al, met zijn eigen ogen moest kunnen zien (1). Maar wacht, er stond ook bij dat het maar om te lachen was. Er stond ook nog wel bij dat de Republikeinen al lang de "schertsfiguur niet meer zouden vermelden", maar toch, het was maar om te lachen.

Maar zes maand later stond er nog precies hetzelfde (2), en nu was het toch niet meer om te lachen? Integendeel, ruim achttien maand geleden heb ik met url en al verschillende artikelen opgegeven, van "de Democraten zijn bang van Palin" en soortgelijken - en het was toch echt al die tijd een schertsfiguur die niet eens zou deelnemen. Oh, ik zie dat ik daar beloof dat ik op de dag in kwestie ging schrijven "je las het hier eerst!". Snel even mijn titel aanvullen...

En een klein jaar geleden was dat nog steeds de toestand (3): veel mensen dachten dat "Palin zwaar onderschat werd" (terwijl achteraf blijkt dat ze niet eens een deelnemer zou zijn). Kom, ik kan het niet laten even te citeren uit nog een andere url die er in die post (helemaal op het einde) al bij stond:

"
And yet, I submit, the elites detest Sarah Palin primarily out of fear and loathing. They view her as a usurper, as an embodiment of a threat to deprive them of the power and privileges they regard as their God-given right.

And what happens if Sarah Palin actually decides to run for president? Katie bar the door, you ain't seen nothing yet!"


Maar in werkelijkheid blijkt dat ze niet eens mee doet. En weet je, het zou natuurlijk allemaal niet zo belangrijk zijn, als het niet ook de hele tijd in dat soort taal werd uitgedrukt. Ikzelf schreef immers ook al die dingen uit "fear and loathing"! Daar waren ze zo van overtuigd dat ze ook nu, nu ze heel misschien kunnen inzien dat sommige mensen heel misschien gewoon de realiteit konden zien, niets aan hun opinie zullen veranderen.

En daarmee raak je wel een belangrijk deel van het probleem. We hebben hier met mensen te maken die werkelijk dachten dat Palin een gevaarlijke kandidaat zou zijn. Dit waren ook de mensen die werkelijk dachten dat de Irak-oorlog een heel goed idee was. De mensen ook die denken dat Obama werkelijk een communistisch beleid voert (4). Die mensen denken dat voor een groot deel werkelijk. Die mensen verwachten ook werkelijk dat ze heel erg serieus genomen zullen worden. Bijvoorbeeld, als het over de huidige economische crisis gaat. En als dat niet gebeurt, dan vragen ze zich niet af, nooit, waarom ze zo weinig serieus genomen worden, en beginnen ze over "fear and loathing". En over anti-Amerikanisme, natuurlijk.

----------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2009/08/ikzelf-verklaar-hierbij-plechtig.html
(2) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2010/02/een-gedroomd-schot-op-doel.html
(3)
http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2010/12/ha-ik-begin-al-een-beetje-gelijk-te.html
(4)
http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2010/03/obamas-communistische-inspiratiebron.html

Geen opmerkingen: