maandag 10 oktober 2011

Aangeschoten wild

"Aangeschoten wild" zei iemand denigrerend over Obama toen ons gesprek op de Amerikaanse politiek kwam. Ja, dat is juist. Het volstaat naar bijvoorbeeld de Gallup (1) peilingen te kijken, en je weet genoeg. Toch verbaas ik me er over dat veel mensen die ogen hebben om te zien wat Obama overkomt veel minder ogen hebben om te zien wat de Republikeinen overkomt.

Waar het om gaat is dat de Republikeinen momenteel zichzelf aan het verscheuren zijn met een woestheid die maakt dat het ze geen barst kan schelen als meteen de hele wereld meezinkt. Dat zagen we deze zomer toen ze totaal zonder reden de Amerikaanse kredietwaardigheid in het gedrang brachten, en dat zullen we nog meer te zien krijgen, vrees ik, naarmate de verkiezingen vorderen.

Momenteel is de vraag of één van hun kandidaten, Mitt Romney, als Mormoon wel een Christen is. Dus de machtigste natie van het Westen, in de zeer vroege 21ste eeuw, en dus de machtigste natie van de hele planeet zal een nieuwe leider verkiezen - en de grote vraag bij één van de zogezegd serieuze partijen is of ze wel op de juiste manier in het kindeke Jezus en de Klokken van Rome geloven.

Dat zal dan wel zijn omdat ze niet het gevoel hebben dat de wereld ook nog paar, bijvoorbeeld, serieuze problemen heeft.

Kijk, ik weet het natuurlijk ook niet (iemand de url nodig van toen ik voorspelde dat het nog te vroeg ging zijn voor Obama?). Maar ik zie gewoon de krantenartikelen en de blogposts voor me, wanneer ze temidden van de hoera's voor de nieuwe president Obama, op een toon alsof ze het allemaal altijd wel geweten hadden, zullen verklaren dat zijn zwakke periode nu eenmaal gecompenseerd werd door de minstens even zwakke oppositie.

Oh, update. Kijk, dit bedoel ik nu:
http://politicalwire.com/archives/2011/10/10/tying_romney_to_obama.html

-----------------------------------
(1) http://www.gallup.com/poll/politics.aspx

1 opmerking:

Lieven zei

Het is vrij normaal in de voorverkiezingen dat ze wat meer naar de extreme delen van hun kiezerspubliek kijken. Eens er een kandidaat gekozen is, beseft die meestal wel dat hij weer meer naar het centrum moet om verkozen te geraken. Ik zou de moed nog niet opgeven :)