maandag 11 juni 2007

Een beetje sneu voor de Vlaamse Socialisten

Versta me niet verkeerd: ik denk dat het socialisme een gebuisde ideologie is, oubollig, niet meer van deze tijd. Natuurlijk (h)erken ik het idealisme en begrijp ik de bestaansreden ervan, destijds, alweer een hele tijd geleden. Maar ik denk dat het ondanks veel kakelen geen eieren heeft kunnen leggen, en veel eieren van anderen heeft moeten breken voor ze zelf begonnen in te zien dat ze nog altijd geen omeletten hadden.

En dus begonnen ze zich ofwel te hervormen, ofwel zich te laten wegstemmen. En mijn opinie is nu dat de Vlaamse Socialisten als enigen het droeve lot hebben ondergaan dat ze zich eerst hervormden, en vervolgens toch nog werden weggestemd.

Je raadt het al: ik denk dat het de schuld van de Waalse Socialisten is. Die kan ik alleen maar omschrijven in termen als "rot", "corrupt", "parasitair" enzovoort, je mag me corrigeren als ik het mis heb. Maar omdat ze tegelijk ook de uitkeringen betalen van mensen die daarvan niet zelf de rekeningen moeten betalen, blijven ze hoge scores halen in verkiezingen. Terwijl de mensen die wel de rekeningen moeten betalen niet op, en dus ook niet tegen, de Waalse Socialisten konden stemmen.

Dus, steeds in mijn politieke analyse (ironie-alert!) hebben de mensen die de rekeningen van de socialisten wel moeten betalen zich afgereageerd op een groep waar ze wel op, en dus tegen, konden stemmen, hoewel die zich wel had hervormd.

En dus hebben de Vlaamse Socialisten de afstraffing gekregen die de Waalse Socialisten hadden verdiend.

Nu, figuren als Vandelanotte of Tobback - daar zou ik nooit op stemmen - nu ja, zij zouden ook nooit op mij stemmen, dus wat dat betreft staan we even. Dat zou niet alleen tegen mijn filosofie ingaan, maar ook tegen mijn allergie voor alfamannetjes: want dat zijn nu eens prototypes van alfamannetjes, zie. Maar we moeten ook eerlijk zijn. Volgens mij zijn mensen als Vandelanotte en andere kopstukken van de Vlaamse Socialisten niet corrupt, en nog minder rot, zoals een hoop Waalse Socialisten dat wel zijn. Ik denk echt dat ze hun eigen ideologieën en idealen geloven, en verder zullen ze wel niet ambitieuzer zijn dan de andere politiekers.

Kortom, het zijn mensen wiens politieke overwinningen ik draag met de waardigheid en de berusting waarmee Vandelanotte momenteel zijn politieke nederlaag draagt. Het zijn mijn vrienden niet, maar het zijn ook mijn vijanden niet. Laten we zeggen dat ik hen niets ergers toewens dan nederlagen van een 2% per verkiezing...

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Als je ervanuit gaat dat iemand onschuldig is tot het tegendeel bewezen is, zijn inderdaad de kopstukken van de SPA niet corrupt.
De ervaring heeft echter wel wat anders geleerd en in het verleden waren de vlaamse sossen evengoed betrokken bij schandalen als de waalse.

Een recenter geval is toch wel Antwerpen. Ge hoort er wel niks meer van maar daar zijn ze 32 miljard oude BF-kes kwijt in de OCMW-kas. Waar die zijn weten ze nog steeds niet maar ze wetel al wel dat ze niet gestolen zijn :-)

Voorts moet je mij eens vertellen, als iemand die je kent steeds maar steelt, en telkens hij betrapt wordt minimaliseer je de feiten en blijft hem steunen; en dat herhaalt zich maar en herhaalt zich maar en herhaalt zich maar!
Is het dan verwonderlijk, wetende dat je er ook niet vies van bent, dat ook jij het vertrouwen van je omgeving verliest?
Groetjes,
Benny

Anoniem zei

It's not just the price they pay for being associated to the rotten Walloon party (although, like Benny, I think they should pay the price: you just can't keep your eyes closed and your mouth shut in the face of so much incompetence.)

I feel the separatism was the great theme in the Flemish part of the country: those two parties which did not emphasize it so much lost. Dedecker, CDNV NVA and VB (to a lesser extend) won.

Last reason for the SP disaster: belonging to a government which was really exhausted at the end, having had to battle through so many internal contradictions.

Anyway, the good news is the socialists are likely to spend some time in the opposition and the great spring cleaning has started in Charleroi. At last...

Anoniem zei

Ik hou zo niet van dat 'sossen' bashen.
Alsof de anderen (Vreven, Delcroix) zo'n lieverdjes waren (en misschien zijn). En alle walen per definitie zakkenvullers en alle vlamingen per definitie eerlijke en goede zakenmensen zijn(Jan Coene). Daarenboven zorgt dit 'gebash' niet voor oplossingen, en duwt het de slachtoffers nog meer in een martelaarsrol, waardoor ze nog minder vatbaar worden voor rede. Veel interessanter lijkt me een mogelijke analyse hoe de helden Yves en Didier tot een coalitie gaan komen zonder goed bestuur of een staatshervorming op te geven...
Tonny

Koen Robeys zei

Tonny: Dan moet je nog weten dat ik me bij het posten zat af te vragen waarom ik zo vriendelijk was, en lezer Benny lijkt helemaal te vinden dat ik ze veel te veel met fluwelen handschoenen aanpak.

Dat zijn blogs, hé, persoonlijke opinies, al dan niet onderbouwd, en die verschillen wel eens...

Je hebt zeker gelijk dat het fijn zou zijn als ik een analyse kon maken van hoe het verder moet. Alleen, zoals je kan zien aan mijn "ironie-alert!" in de tekst, daar bezit ik in dit domein doodeenvoudig niet de expertise voor. Hier ben ik al héél blij met een "speelse" - dus zonder pretentie "serieus" te zijn - voorzet enkele reacties los te weken.

Anoniem zei

Amai moe! Het pak slaag dat de sossen gekregen hebben is nog maar twee dagen oud of er wordt al van "sosbashing" gesproken.
Benny