vrijdag 1 juni 2007

Ik mis een Nederlands(talig)e Blogosfeer...

Op de Nederlandstalige Wikipedia geef ik het woord "blog" in. Ik verneem dat er in Nederland (en die staan traditioneel verder dan vlaanderen, dacht ik, wat IT betreft) weinig blogosfeer is: "weinig relevante weblogs die leiden tot een maatschappelijk debat". En dat is heel anders dan bij de werkelijke pioneers, de blogosfeer van de VS.

Ik kan me er iets bij voorstellen. Zelf vind ik de spoeling ook wat dun. Natuurlijk, De Blogoloog volgt tienduizenden Vlaamse blogs op. Maar als er heel veel zijn die meer doen dan "vandaag deed ik dit en mijn lief zei dat", dan heb ik ze nog niet gevonden.

Om te beginnen mis ik een cluster van "luciede rechts". Ik ken LVB, die qua conversaties het enige blog is dat een noemenswaardig onderdeel van een blogosfeer zou kunnen zijn. Die conversaties duwen het blog wel in de richting van een rechts dat in mijn ogen niet altijd "luciede" blijft, maar goed, smaken verschillen, nietwaar?

Een ander actief blog dat in aanmerking komt is dat van Ivan Janssens, en daarmee hebben we mijn hele blogrol gehad. Er is ook nog iemand die ik via usenet heb leren kennen als een kandidaat voor "luciede rechts" (steeds in mijn ogen, natuurlijk), met als url:

http://www.irule.be/bvh/dmv/

Alleen, het blog vertoont maar zeer sporadisch tekenen van leven. Ik vergeet er, vanzelfsprekend, nog een paar. En tenslotte zal voor mijn eigen blog wel gelden wat ik op usenet luidkeels te horen heb gekregen: te lang, te veel, te moeilijk, te luid, kortom, veel te vermoeiend.

Maar neem aan dat iedereen een beetje in de richting van een blogosfeer evolueert, en dat er ook nog een paar bijkomen. De volgende stap, in mijn ogen, is dat we niet genoeg naar elkaar verwijzen! Dat zal vreemd klinken, want wij bloggers krijgen nu al het verwijt dat het allemaal één grote operatie inteelt is. Maar ik denk dat dat niet geldt voor onze Vlaamse blogs, tenminste niet in de hoek waar ik het nu over heb. Er bestaat praktisch niks om te beginnen - hoe zou er dan inteelt kunnen zijn? En voor de rest denk ik dat de blogs die ik vermeld heb (mezelf incluis) toch wel vanuit eigen inspiratie posten.

"Luciede rechts", dat zou zich voor mij kenmerken door een (kritisch) rationalistische instelling, met een inzicht in waar de welvaart vandaan komt, en natuurlijk de soort intellectuele component die iedereen die dit blog leest al enkele keren gezien heeft. Maar al die mensen zouden, vanzelfsprekend, een eigen, unieke invalshoek hebben, en zelfs de nodige meningsverschillen. En dus zou je geregeld elkaars site openen met het idee dat je misschien iets zal bijleren, zonder dat het allemaal moet in termen van "het kapitalisme veroorzaakt de armoede in de wereld" en consoorten.

Op dat punt, overigens, zou "luciede rechts" zich ook goed verstaan met "luciede links"! Niet dat ik mag beweren zelf een goede track-record te hebben, maar toch... Zowel op usenet als IRL heb ik wel vaker iets meegepikt van uitgesproken linksdenkende mensen. Die hadden typisch zelf ook een (kritisch) rationalistische invalshoek, en een besef dat er aan hun linkervleugel soms zéér vreemde dingen werden beweerd, maar toch. Het belang van het sociaal aspect van de wereld, en de mogelijkheid iets op overheidsniveau op te lossen, en een (volgens mij nogal mislukte) hoop op verlichting van de mensheid... Er is heel veel potentiëel om ideeën uit te wisselen.

Ook blogs van "luciede links" ken ik overigens helemaal niet. Ligt het aan mij, of zijn ze praktisch onbestaande, in die Nederlandstalige blogosfeer?

In elk geval, ik zit te dromen. Het zou mooi zijn, maar er zal nog veel werk aan zijn...

Geen opmerkingen: