woensdag 13 juni 2007

De Goddelijke Cirkel(-redenering)

Er is een "Atlas of Creation" (1) verschenen, en die kondigt trots de ineenstorting van de evolutietheorie af. Dat is op zich vreemd, want die ineenstorting is iets dat een bepaald soort blaadjes nu al 150 jaar lang ongeveer om de andere dag aankondigt. We vernemen echter nooit hoe en waarom hij blijkbaar in tussentijd toch weer verrezen is. Terwijl iets dat al in elkaar gestort is, dat niet nog eens opnieuw kan doen - tenzij er toch nog een hoop leven inzat, nietwaar?

De nieuwe aankondiging doet alweer beroep op heel veel geïllustreerd bewijsmateriaal, en ineens heb ik een déjà vu" ervaring. Ergens tijdens mijn usenet debatten met de creationisten was er eentje die verwees naar een boek uit 1,975 dat, driemaal raden, de ineenstorting van de evolutietheorie verkondigde! De auteur was een heuse wetenschapper, een paleontoloog (dacht ik uit het blote hoofd) en dat verleende zijn ideeën alleen maar extra glans. Alleen, klein detail, de andere wetenschappers maakten het boek destijds op zodanige schaal met de grond gelijk, dat de wetenschapper enige tijd later het hele zootje beschaamd weer introk.

Maar toen ik de creationist - wie had nog niet geraden dat dat laatste stukje informatie er door de creationist niet was bijgezet? - daarmee confronteerde, vernamen we dat dat de corruptie van de wetenschappelijke wereld aantoonde. Een wereld waarin je verplicht was de Enige Ware Boodschap van Darwin telkens weer te herhalen, op straffe van het plechtig uit de beweging te worden gezet. Vanzelfsprekend bracht dat me alleen maar in nieuwe moeilijkheden. Als de wereld van de wetenschappers zo corrupt was dat we ons maar niet teveel moesten aantrekken van wat hun quasi unanieme opinie over dat boek was, zo vroeg ik me luidop af, waar was dan al die bombarie voor nodig, waarmee helemaal aan het begin werd aangekondigd dat het een boek van een heuse wetenschapper was?

Zoals ik me dat herinner volgde hierop alleen maar een verbouwereerde stilte. Maar iedereen mag me corrigeren; ik wil gerust de debatten heropenen!

Intussen vraag ik me af (en ik niet alleen) waar onze creationistische vrienden toch hun geloofsijver vandaan halen. Maar als je er eens goed over nadenkt, inderdaad, er is een probleem. Als een God de mens heeft geschapen in een "Daad van Liefde", en de wetenschap verklaart dat Hij daarbij langs het stadium van de aap is gepasseerd, dan zie ik ze al ongemakkelijk op hun stoel zitten schuiven. En theologieën die verklaren dat God de mens heeft geschapen naar Zijn beeld zitten nog veel erger in de rats. Een mens zou er nog een beetje begrip voor krijgen dat ze er liever wat vreemd uitzien in de ogen van de wetenschap, dan als een aap in de ogen van de dierbare parochianen, nietwaar?

Rest de vraag waarom we zoveel geloof hechten aan wat er volgens de oude boeken destijds in gods geest is omgegaan. Waarom hechten ze zoveel geloof aan die "daad van "liefde" en "naar zijn beeld"? Ha, wel, daar zit een simpel mechanisme achter. Als de Bijbel het soort verklaringen als bovenstaande aflegt, dan horen wij daarmee Gods woord, en dus kunnen we het geloven. Hoe weten we ook weeral dat het Gods woord betreft? Dat weten we omdat de Bijbel het zegt. En hoe wisten we ook weer dat wat de Bijbel zegt waar is? Wel, omdat de Bijbel Gods woord is. Dus we geloven wat de Bijbel zegt omdat het Gods woord is, en we geloven dat het Gods Woord is omdat de Bijbel het zegt. Geef toe, dat roept visioenen van de oneindigheid op; het heeft gewoon iets Goddelijks...

----------------------------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2007/03/de-evolutionaire-atlas.html

2 opmerkingen:

Anoniem zei

En dan vinden ze nu toch wel een dinoskelet dat heel de evolutietheorie van dino naar vogel overhoop gooit.
Toch een duivels trektje bij onze god door al die verwarrende fossielen ineens bij te creëren...

Anoniem zei

Bdeste tony

Er is helemaal niets onverklaarbaars of onoverkomelijk met die nieuwe vondst ; Verwarrend ? Voor wie ? Telkens men nieuwe soorten ontdekt is het een tijdje "verwarrend " voor de krantenlezers ...
Er moet doodgewoon een nieuwe verwante tak worden ingepast( op basis van vergelijkend anatomische / morfologische kenmerken ) en binnen in die struik geplaatst waaruit ook de vogels zijn voortgekomen ...

Heb je trouwens het artikel van nature gelezen of alleen maar de krant ?
Het is een kwestie die zal moeten worden opgelost door de systematiek en paleontologie

Je kan ook mijn eigen blogpost daarover bezoeken als het je verder interesseert .... http://www.bloggen.be/evodisku/

Groet