zaterdag 16 juni 2007

Boeken

Onze verbouwingen zijn nu echt wel achter de rug, en wij zijn bezig aan het karwei onze inboedel terug op zijn plaats te zetten.

De gemiddelde lezer van Speels maar Serieus valt waarschijnlijk niet van zijn stoel van het verschieten te vernemen dat er daarbij aardig wat boeken te transporteren zijn. Een eerste complicatie doet zich voor als je bedenkt dat ik minder plaats zal hebben. Als gevolg van de verbouwingen hebben we globaal natuurlijk meer plaats, maar als gevolg van de aanwezigheid van een vrouwtje van de soort Homo sapiens hebben we minder plaats voor boeken.

Dat maakt dat ik nu verdrietig boeken zit uit te pakken, en ze weer in een andere doos laat glijden, die ik in gedachten "boeken die nog een plaatsje kunnen krijgen indien er later nog plaats voor is" noem.

Maar dit is eigenlijk niet mijn onderwerp. Dit is alleen maar iets dat me even ontsnapte. Het onderwerp is wel dat ik iets merkwaardigs zie gebeuren. Iedereen die zich met een "bibliotheek" bezig houdt weet dat hij een typisch probleem heeft: Hoort (bijvoorbeeld) Fernand Braudel thuis bij de "geschiedenis", of bij de "economie"? OK, voor de meeste mensen is dat nogal evident "geschiedenis", maar vanuit mijn invalshoek is dat veel minder duidelijk. Zo ook is het me helemaal niet duidelijk dat een halve plank Freud bij de "psychologie" hoort. Samen met de filosoof Nietzsche vormt Freud een hele plank, en dat lijkt mij een heel redelijk arrangement.

Enzovoort. Het merkwaardige dat me opviel is dat ik een aantal boeken heb over "de Historische Jezus" - ik heb het er hier al een paar keer over gehad (1). Toen ik ook nog op een Bijbel stootte kwam die daar meteen bij, en toen heette die plank "spiritualiteit". Mijn gratis Koran van De Standaard er nog bij, en een paar boeken van Karen Armstrong: het bleef allemaal netjes kloppen (hoewel een halve plank René Girard bij de filosofie staat). Maar toen kwam het.

Uit de volgende doos kwam Primo Levi, Is Dit een Mens. En ook Eichmann in Jerusalem van Hannah Arendt, en (een zeer goed boek) Humanity, A Moral History of the Twentieth Century van Jonathan Glover, en zo nog wel een paar. Met als toppunt The Rape of Nanking van Iris Chang. Die drukte dat toppunt zelf in één zin uit, door er ergens in het boek op te wijzen dat er in 1,937 Nazi's in Nanking aanwezig waren, en dat die hebben geprotesteerd tegen de wreedheden.

Ik hoefde er geen seconde over na te denken. Eerst heb ik ze netjes naast elkaar bij die Bijbel, Koran en boeken over godsdiensten gezet (echt waar), en dan pas heb ik me afgevraagd waarom ik dat soort boeken in mijn hoofd zo vanzelfsprekend bij "Spiritualiteit" reken.

Iemand enig idee?

------------------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2006/04/judas.html
EN http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2006/12/geef-aan-de-keizer.html

Geen opmerkingen: