dinsdag 12 juni 2007

Economisch Separatisme

Als ik eerlijk ben moet ik zelfs niet proberen enige indruk als "goede Vlaming" te maken. Hugo Schiltz heb ik heel goed gehoord, toen hij mensen zoals ik "intellectuele parvenu's" noemde. Je weet wel, mensen die zich interesseren voor filosofie en geschiedenis, de vraag waar alles vandaan komt en de vraag hoe wij rijk geworden zijn, en hoe ook andere, armere delen van de wereld rijk kunnen worden. Mensen, dus, die bijgevolg de indruk krijgen dat de strubbelingen van een héél klein lapje grond niet wezenlijk verschillend zijn van de strubbelingen van al die ander heel kleine lapjes grond, zodat het belang ervan een beetje wegzinkt in vergelijking met die vragen die ons echt interesseren.

En omdat we daarbij vergeten wat een strijd er nodig is geweest om over al die vragen "in onze eigen taal" te kunnen en mogen nadenken, zijn we dus "intellectuele parvenu's". Ik heb het heel duidelijk gehoord, en begrepen.

Natuurlijk erger ook ik me aan de bende schertsfiguren die zich inbeelden onze "Koninklijke Familie" te zijn (1), laat staan aan het stel satellieten dat zijn belangrijkheid ontleent aan het feit rondom de hele komedie te cirkelen, maar nauwelijks een fatsoenlijk woord Nederlands kan uitbrengen. En onderwerpen zoals de manier waarop Franstaligen in Nederlandstalige gemeentes neerstrijken, alweer vertikken Nederlands te leren, en amper een generatie later op "faciliteiten" rekenen, en nog later op "uitbreiding", dat zijn voor mij zeer zeker valabele onderwerpen.

Maar net zoals een discussie over spaghettisaus volgens mij niet in de buurt komt van het opbreken van het koppel zou ik niet weten waarom dat soort stoten maar meteen tot de splitsing van de staat moet leiden. Jaja, ik weet het, andere mensen kunnen dat wel inzien, maar dat is nu mijn mening, zie, welkom op Speels maar Serieus!

Iets heel anders dan dat "cultureel separatisme" lijkt het me als we het over economie hebben. Daar heb ik het dan ook al eerder over gehad (2). Het kan er bij mij niet in dat we

(a) In Vlaanderen tekort aan werkkrachten hebben (zoals ik alle dagen zie aan de bordjes aan de deuren van bedrijven in het Mechelse, misschien een dik uur sporen van Charleroi?)
(b) dat opgevuld wordt door Polen en andere nationaliteiten
(c) terwijl we betalen voor de werklozen in Wallonië, zodat die niet eens hoeven te werken
(d) en die trouwens onbekwaam zijn om te komen werken in Vlaanderen, omdat ze niet genoeg Nederlands kennen.

Kijk, van dat "ze kunnen geen fatsoenlijk woord Nederlands uitbrengen" zou ik op zich geen breekpunt maken. Maar dat we ze betalen om geen Nederlands te moeten leren, terwijl ze daar de jobs mee kunnen uitoefenen die bij ons worden aangeboden, zodat ze niet langer van andermans geld moeten leven...

Dat is er bij mij teveel aan.

En zoals ik al schreef in de post van voetnoot (2), de oorzaak daarvan is dat in Wallonië een partij aan de macht is, en aan de macht blijft, omdat ze met geld van mensen die niet op, en dus ook niet tegen die partij kunnen stemmen, de uitkeringen garanderen. Die partij is de Waalse PS. En daarom denk ik dat we het jongste verkiezingsresultaat als volgt moeten aanpakken.

Dit is een unieke gelegenheid om de Waalse Socialisten er uit te schoppen, en orde op zaken te stellen. We houden gewoon op met het betalen van mensen zodat die zelfs niet moeten proberen om Nederlands te leren. Er mag van mij gerust Sociale Zekerheid zijn, en die mag gerust geld kosten; ik betaal daar al vele jaren aan mee zonder daar ook maar één keer een kik om gegeven te hebben. Maar niet langer à la PS. Niet op een manier die neerkomt op de mensen een neus zetten. Het enige alternatief lijkt me dat een hoop mensen die niet op het idee komen om voor splitsing van het land te pleiten zich in de armen van het economisch separatisme gedreven voelen.

Voor mij is het of de PS, of België. Maar als ze me de twee tegelijk door mijn strot willen wringen, wel, dan kan ik minstens af en toe aan mijn standpunt herinneren. Waar dient anders een blog voor?

---------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2007/01/hij-wil-respect-en-ontzag.html
EN http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2007/02/het-museum-van-laken.html
(2) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2007/05/no-taxation-without-representation.html

16 opmerkingen:

Anoniem zei

Door dit stukje heb je voor mij bewezen geen 'intellectuele parvenu' te zijn. Waarmee ik mijzelf niet in de rol zie om wie dan ook een getuigschrift van flamingantisme toe te kennen. Ja, speels, maar in de grond toch serieus...

Anoniem zei

Als ik je idee op mijn manier samenvat zou ik denken dat je bedoeld: met belgië als het kan, zonder als het moet.
Zal ik je er even aan herinneren dat de oorspronkelijk vlaamse beweging wel belgiscistisch was.
175 jaar ervaring heeft geleerd dat het niet kan!
Benny

Anoniem zei

Koen zei :
(a) In Vlaanderen tekort aan werkkrachten hebben (zoals ik alle dagen zie aan de bordjes aan de deuren van bedrijven in het Mechelse, misschien een dik uur sporen van Charleroi?)
(b) dat opgevuld wordt door Polen en andere nationaliteiten
(c) terwijl we betalen voor de werklozen in Wallonië, zodat die niet eens hoeven te werken
(d) en die trouwens onbekwaam zijn om te komen werken in Vlaanderen, omdat ze niet genoeg Nederlands kennen.

Hoewel ik het grotendeels eens ben met deze 'analyse', toch volgende vraagtekens :
- kennen die Polen dan wel genoeg Nederlands om bekwaam te zijn te komen werken in Vlaanderen
- misschien kunnen die Polen wel iets dat de Walen niet kunnen. Heeft iemand al eens naar het 'niveau' van de werkloze Walen gekeken. Zo zijn er ook in Vlaanderen een aantal 'halsstarrige' werklozen die volgens de meeste bronnen echt niet herinzetbaar zijn. (en die kennen wel Nederlands).
Pas op, ik ga er ook vanuit dat een (hoe groot ?) deel van de Walen perfect recupereerbaar zijn voor de economie, en dat zou zeker moeten gestimuleerd worden, maar ik zou liever wat meer gedetailleerde cijfertjes zien, alvorens een echte gefundeerde mening te vormen.

Koen Robeys zei

Tonny: Je bent veel te ambitieus, man! :-) Dit is een *blog*! Er kunnen bedenkingen opstaan over om het even welk onderwerp dat me voor de geest komt, totaal onafhankelijk van mijn niveau van expertise. Alles op het niveau van "just my opinion".

En eerlijk gezegd denk ik dat dit al een luxeblog is, omdat posts af en toe wel degelijk gaan over onderwerpen waar ik toch iets van weet en/of over nagedacht heb.

Maar in algemene termen: ik zou van internet niets meer verwachten dan wat je verwacht als je een druk bezocht café binnenstapt. Een hoop gebabbel. En als er af en toe meer te rapen valt: let's be graceful for small favours...

:-)

Koen

Anoniem zei

Hoe zou je de volgende reden voor een splitsing noemen:

Nooit meer thuis iets voorhebben en in een ziekenhuis terechtkomen waar ze je niet begrijpen omdat ze je taal niet verstaan, laat staan kunnen spreken.

Koen Robeys zei

Axxyanus: Ik ben niet zeker dat ik je reactie begrijp; die eerste zinssnede begrijp ik niet.

Dus ik reageer maar even alsof die er niet staat. Ik zou inderdaad niet begrijpen dat een gemeenschap van, pakweg, 100,000 - meer dan er inwoners in Mechelen zijn - Nederlandstaligen geen ziekenhuis in de eigen taal kan hebben.

Beslist een onderwerp om "op tafel te leggen", dus, maar om dààr voor te splitsen...?

Anoniem zei

Ik was alleen maar nieuwsgierig of dat cultureel, economisch of nog een andere vorm van seperatisme is.

Wat dat onderwerp op tafel brengen betreft. Dat is een onderwerp dat al in de jaren '60 via de taalwetten geregeld "is" maar in de praktijk toch maar niet opgelost raakt en de Franstaligen gebruiken elke gelegenheid om de zaak te sabosteren. Kijk maar eens hier:

http://destandaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF13062007_031

Een uittreksel:

OCMW-ziekenhuizen moeten sinds de taalwetgeving van de jaren zestig in hun personeelsbeleid de taalwetten volgen; artsen moeten tweetalig zijn. Dat werd destijds al slecht nageleefd, maar het hek raakte helemaal van de dam toen de Brusselse OCMW-ziekenhuizen zich groepeerden in de Iris-koepel. Sindsdien luidde de stelling van de Franstalige politici dat de taalwetten niet meer golden voor die ziekenhuizen. De ziekenhuizen waren immers geen 'openbaar bestuur' meer.

Ja de Franstaligen zijn eindelijk wat inschikkelijk, maar de geschiedenis leert dat de kans groot is dat dat enkel opportunisme is en geen instemming met het idee dat de Nederlandstaligen evenveel taalrechten hebben dan Franstaligen. IMO is het best mogelijk dat als de verhoudingen weer anders liggen dat de Franstaligen opnieuw de taalwetten zullen negeren.

Anoniem zei

De taalwetten. A sensitive topic...

Let me try to say something though.
It's not the same to demand that every single hospital (or court of law or...) would be entirely bilingual in a city where more than 90% of the inhabitants are native French speakers than to demand that administrative papers are translated in French in the Brussels periphery where those French speakers are a majority.

The first is unpractical and inefficient. The latter is easy and courteous.

But I'm sure this might attract some flak... Thank God it's related to an old post...

Anoniem zei

Er wordt ook niet gevraagd dat elk ziekenhuis volledig tweetalig is. Maar op dit moment is het zo dat de 100-dienst van een aantal brusselse ziekenhuizen verantwoordelijk is voor een deel van het Vlaams Gewest. De Franstaligen slagen er niet eens in om er voor te zorgen dat er voldoende kennis van het Nederlands is in een uitgestuurde ploeg naar Vlaanderen om de weg te kunnen vragen als dat nodig is. Laat staan dat ze inlichtingen kunnen vragen over de toestand van de patiënt.

Wat de gerechtshoven betreft is het feit dat brussel 90% Franstalig is naast de kwestie. De Brusselse gerechtshoven zijn verantwoordelijk voor het hele gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. Dus als we naar de taalverdeling moeten kijken voor die gerechtshoven dan moeten we kijken naar het hele gerechtelijk arrondissement en daar is de verhouding ongeveer evenredig. Ook het aantal zaken dat op beide taalrollenstaat is vergelijkbaar.

Koen Robeys zei

Axxyanus: om me maar veilig tot je vraag te beperken, zou ik zeggen dat het een derde categorie betreft, "separatisme wegens beu" :-)

Ik biecht meteen op dat ik een comfortvlaming ben, die in het Mechelse dat soort problemen niet heeft, en het dus gemakkelijk heeft het allemaal een beetje lacherig af te wimpelen.

En ja, om dààr een land voor te splitsen...

Anoniem zei

Ik vind dat je prioriteiten een beetje eigenaardig liggen Koen.

Jij verdedigt seperatisme op basis dat je geen geld wil uitgeven als dat als gevolg heeft dat dat de Franstaligen zich kunnen zetelen in een positie dat ze geen Nederlands moeten leren.

Ik verdedig seperatisme op basis dat de onwil van de Franstaligen om Nederlands te leren, Nederlandstalgen berooft van goede medische zorgen en zelfs levens kost.

Zo naast elkaar gezet lijkt mijn reden toch zwaarder door te wegen dat de jouwe.

Anoniem zei

I actually also defend separatism on the grounds that one cannot impose solidarity. When two people are totally (or almost) estranged (their as much common ground between a Walloon from Arlon and a Vlaming from Ieper than between either of them and an inhabitant of Zaragoza or Athens), one wonders on what basis the poorest of the communities could demand solidarity from the richest. Keeping asking for it is begging really and i find it a bit pathetic.
Now, to answer to Axxyanus, i don't think separatism could solve the Brussels issues. It will still be a french speaking city where a Vlamish speaking minority will not feel perfectly at home.
I however agree that his example of the 100 dienst is a striking demonstration of inefficiency.

I would also ask for some sympathy for the particular situation of French speaking Brusselaars who certainly don't feel Walloon (god forbid) but are definitely culturally French speakers. What's going to happen to them, poor apatrids!?

Koen Robeys zei

Serge: Ik stel een "Dhimmi statuut" voor.

Anoniem zei

Wat de Brusselaars betreft zijn er heel wat Vlamingen die er geen enkel probleem mee hebben om Brussel als deel van Vlaanderen een tweetalig statuut te geven.
De Vlamingen willen geen Nederlandstaligen van de Franstaligen maken, ze willen enkel
dat hun recht als Nederlandstalige gerestpecteerd wordt.

Om b.v. terug te komen op de 90% Franstaligen in Brussel en dat het daarom inefficiënt zou zijn om alle ziekenhuizen tweetalig te maken.
Ook al is de kennis van het Frans in Vlaanderen achteruit aan het gaan, ik ben er van overtuigd dat als een Franstalige vandaag ergens in Vlaanderen een ongeval heeft en naar een ziekenhuis wordt gevoerd dat de kans dat hij daar in het Frans te woord wordt gestaan groter is dan de kans dat een Nederlandstalige in Brussel in het Nederlands geholpen wordt.

Wat de Nederlandstaligen vooral ergert is dat Franstaligen voor zichzelf de volgende rechten lijken op te eisen:

1) Dat de Franstalige in het Frans bij de overheid terecht kan.

2) Dat kennis van het Nederlands geen vereiste is om bij de overheid te werk gesteld te worden of promotie te maken.

Daarbij ziet hij blijkbaar niet in, dat om deze rechten aan de Franstaligen te gunnen ze niet ook aan de Nederlandstaligen gegund kunnen worden.

Koen Robeys zei

Axxyanus: In feite verdedig ik zelfs geen separatisme. Ik ervaar mijn eigen ideeën van de laatste tijd eerder als een soort noodkreet: als we in deze omstandigheden door moeten gaan met de PS, dan worden zelfs mensen als ik separatist.

Intussen begrijp ik zeer goed dat dat het idee zal zijn van een "comfortvlaming" en dat het verhaal er misschien heel anders uitziet als je er middenin zit.

Hoe dan ook, in termen van prioriteiten, als ik bedenk dat (zeer ruw geschat) 2,500,000 Vlamingen aan het betalen zijn om de ontvangers van dat geld toe te laten niet te moeten werken, terwijl ze en passant weigeren onze taal te leren, dan lijkt mij dat erger dan wanneer 100,000 Vlamingen misschien een ongeluk hebben, en misschien geen Frans kennen, en als gevolg daarvan, heel misschien, in levensgevaar kunnen komen.

Heus, hoewel ik je ernstig verzeker dat ik over je opmerkingen nadenk, ik blijf vinden dat er voor mijn eigen mening ook wel iets te zeggen valt.

Anoniem zei

Hallo Koen,

Natuurlijk valt er ook voor jouw mening iets te zeggen. Het is nu eenmaal een heel andere situatie als er meer afstand tussen jou en het probleem zit en je het meer abstract ervaart dan wanneer je er als het ware midden in zit. Dat is waarschijnlijk ook wel het beste zo. Mensen die er midden in zitten verliezen toch gemakkelijker het overzicht.

Dus het is in volle oprechtheid dat ik hoop dat je als je ooit in Brussel of omgeving moet zijn, je nooit een ongeval krijgt om zo aan den lijve te ondervinden waar het om gaat.