dinsdag 27 februari 2007

De Dwazen die ons Regeren

Eén van de belangrijkste bedreigingen voor het voortbestaan van de staat België neemt tegenwoordig een bepaalde vorm aan. Het heeft een belachelijk pubersnorreke, zwaait naar ondergeschikten driftig met de armkes maar fleemt slijmerig als het om superieuren gaat, en het deelt in naam van de Koninklijke Militaire School eredoctoraten uit aan Afrikaanse dictators.

Nu, dat is niet wat de staat België op het spel zet. Integendeel, iedereen is het al zo gewoon dat een serieuze krant als De Standaard het niet langer alleen heeft over "omstreden beslissingen" (lees: de minister gooit het geld van de belastingbetaler op zo'n schaal over de balk dat de andere PS'ers het merken), maar ook regelrecht over het ondiplomatieke "blunders" (lees: de minister is een dwaas).

Wat evenwel het voortbestaan van de staat België wel op het spel zet, is de manier waarop dit soort pubersnorren zomaar aan de macht kan komen, en blijven. Het is tenslotte al lang niet meer de eerste keer dat de partij waaruit het snorreke afkomstig is ministers aflevert die stomdronken verschijnen op ministerraden, of op openbare gelegenheden. En nu dus weer dit.

In elke min of meer functionerende democratie krijgt dit maar één conclusie: haal me die vetbol hier onmiddellijk weg, en anders stemmen we hem, en de rest van de ondersteunde apparatchiks, bij de eerstvolgende gelegenheid met hun pootjes omhoog de gracht in.

Alleen, niet in België. In België werkt de democratie zo, dat je weliswaar kan gaan stemmen, maar dat een andere ethnische groep ook kan stemmen, en daarbij kan blijven dwazen (ik heb het nu vanzelfsprekend over André Flahaut) afvaardigen, omdat binnen die ethnische groep dat soort dwazen nu eenmaal steeds weer verkozen raakt. (Voor zover ze mekaar nog niet met kogels doorzeefd hebben in de straten van Luik, natuurlijk.) Ook dat staat overigens weer doodleuk, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is, met zoveel woorden in de krant. In een sfeer die variëert tussen "gelaten" en "woedend" bevestigen kringen rond de premier dat die "de PS minister niet in de hand heeft" (lees: "de gek is weer los").

En zo naderen we, zoals nogal een beetje vanzelf spreekt, het punt waarop ook zeer serieuze mensen beginnen te denken in termen van "ah, werkt dat zo in België? Wel, dan is blijkbaar België het probleem". Het punt waarop al dan niet ingebeeld zeer eerbiedwaardige symbolen van de Natie kunnen blijven zalven en prediken, maar door de staat van verrotting van de onderliggende toestand zodanig worden aangetast, dat ze zelf ook in de put raken meegezogen.

Nog maar eens verliest het Belgisch establishment een scheepslading geloofwaardigheid in binnen- en buitenland, en wanneer zeer serieuze mensen beginnen te denken dat België het probleem is, dan zal dat establishment, nog maar eens, geen begin van een idee hebben waar dat soort radicale ideeën toch vandaan komen.

Uitmesten, of uitgemest worden.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

" De Dwazen die ons Regeren" ?

On a les dirigeants que l'on mérite

Anoniem zei

As far as I'm concerned, this has nothing to do with ethnical groups choosing assholes while other ethnical groups chooses only bright people. I'm afraid assholes can be found on either side of the taalgrens (particularly on the extreme right).
I'm however slightly inclined to agree that the Walloon PS is doing a great job in finding those assholes and giving them oversized jobs. I find it interesting however that the prime minister, who is from the right ethnical group (!) has never found the courage to fire the PS assholes by fear of starting a crisis and loosing his job. Not a very responsible attitude if really the guy with the silly moustache is seriously damaging our credibility (which i don't believe).
Being a politician in Belgium is an ungrateful job which does not attract the best profiles. Maybe there are other (non ethnical) reasons for this: a proportional system gives no leverage to the politicians, there is no such thing as a prestigious Ecole Nationale d'Administration, the salaries are way too low, the partycracy is very discouraging...

Koen Robeys zei

Er staat heus niet dat de ene ethnische groep alleen maar dwazen verkiest, en de andere alleen maar briljante politici. Er had evenwel duidelijker moeten staan dat de ene ethnische groep altijd *dezelfde partij* kiest, terwijl de andere af en toe toch eens wisselt.

Dus for the record: voor zover ik de indruk gegeven heb dat ik denk dat de reden van dat stemgedrag "ethnisch" en "genetisch" (of wie weet hoe ver je kan gaan) is, nee hoor, ik denk dat helemaal niet, ik denk heus dat de Walen mentaal in staat zijn om op een andere partij te stemmen.

Rest te wachten tot ze het ook *doen*.

Het is immers *mogelijk* dat een deel van de schuld ligt bij een ethnisch correcte premier die de moed niet heeft de nar te ontslaan, maar volgens mij blijft een belangrijk deel dààrvan te wijten aan het feit dat de moedige premier daarna verdwijnt, terwijl de nar opnieuw verkozen wordt.