dinsdag 29 mei 2007

Puber

"Als een puber zich zo had gedragen" zei mijn vrouw boos (zeer boos, eigenlijk), "hij zou nogal een uitkaffering gekregen hebben."

Het schaamrood stijgt me naar de wangen. Het komt het hardste aan als het waar is, heb je dat ook al gemerkt? Het was zeer raak, dat van die puber.

Nee, ik vertel jullie niet wat ik mispeuterd heb. Het zal moeten volstaan dat het met de spaghettisaus te maken had.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Mijn tenen gaan altijd krullen als ik zo'n opmerkingen hoor of lees. Ik kan best begrijpen dat iemand boos of gefrustreerd is omwille van wat een ander gedaan heeft en ook dat het gedrag dat de oorzaak is van die boosheid of frustratis over het algemeen eerder met een puber dan een volwassenen wordt geassocieerd. Maar een dergelijke opmerking legt in mijn ogen de nadruk helemaal verkeerd. De boodschap die doorgegeven wordt is in de eerste plaats dat wat je verkeerd deed, niet verkeerd was omdat het de ander op een of andere manier kwetst, stoort, in de weg zit of wat dan ook, maar omdat het gedrag puberaal was.

Achter zo'n opmerkingen zit vaak een verborgen boodschap dat als je zelf geen probleem ziet in dat bepaald gedrag, dat het dan niet een gewoon conflict is tussen twee mensen met een verschillende visie, maar dat er iets schort aan jouw waarden als je er op dat punt anders over denkt.

Koen Robeys zei

Nu zoek je het volgens mij veel te diep. Het was ongetwijfeld een gefrustreerde uitval, in een opwelling van boosheid, waarbij de vergelijking met de puber en passant goed gekozen was. Maar een filosofische analyse of een verborgen boodschap zou ik er niet in zoeken.

Hey, er zijn tenslotte geen miljoen dingen die je verkeerd kan doen met spaghettisaus...

Smetty zei

Ik ben nu wel nieuwsgierig hoor Koen :-)

Koen Robeys zei

Smetty: Een vorm van ramptoerisme?

Grijns,

koen

Smetty zei

Hehe. Een intelligente meneer zoals jij die zijn madam kan kwaad maken met spaghetti. Dat weekt vragen los ja :-)

Anoniem zei

@Koen

Maar we kunnen deze uitval wel als aanleiding gebruiken voor een eigen filosofische uitwijding.

Eerst en vooral Koen, jij bent de uiteindelijk arbiter in dit geval. Ik was er niet bij wat mijn bijdrage automatisch reduceerd tot wat theorie op de achtergrond. Zelfs als ik er wel bij geweest was, heb ik helemaal geen ervaring met de dynamiek in jouw relatie en zou mijn bijdrage nog steeds maar wat theorie op de achtergrond zijn.

De vraag waar ik een beetje mee zit is het volgende: Wat jij verkeerd gedaan hebt met die spaghettisaus, is dat ergens in steen gebijteld dat dat verkeerd is, is dat iets waar jullie het over eens zijn dat het verkeerd is, is dat iets waar jij eigenlijk geen probleem mee hebt maar dat haar enorm stoort?

Mijn ervaring is dat zo'n opmerking vaak betekent dat het verkeerde van dat gedrag in steen gebijteld is voor die persoon. Daarom gaan mijn tenen er van krullen. Zelfs als ik het op T.V. zie en ik weet dat het geacteerd is, gaan mijn tenen krullen, het is een pavlov-reflex vrees ik.

Koen Robeys zei

@Smetty: Maar uitgerekend als intelligent vrouwtje van de soort moet jij toch weten dat de mannetjes van de soort over een eindeloos vermogen om de vrouwtjes te irriteren beschikken!?

@Axxyanus: Ja, je lijkt me wel iemand met een allergie voor dogma's die iemand als ik tot een koorknaap doet verbleken. En ik begrijp best dat dat wel eens naar boven komt naar aanleiding van een anecdote als dit.

Maar om op je vraag te antwoorden: je voelt het toch een beetje aan mijn post, nietwaar? Dit was gewoon een kwestie van het laten aflopen van de film van wat je net hebt uitgespookt, en het besef dat het er niet zo fraai uitzag. Vandaar dat ik dat van die puber zo raak vond...

:-)

Koen