maandag 17 september 2007

Als "Internet voor Dummies" te moeilijk is...

Door in de settings van een blog van "Blogger" een bepaald vakje op "ja" of "nee" te zetten, maak je dat je blog wel of niet verschijnt in andere plaatsen van "blogger.com". Default stond het op "ja". Ik blijf natuurlijk met mijn worstvingers zoveel mogelijk van alles wat technisch is af (wil je geloven dat ik nog altijd geen flauw idee heb van wat "RSS feeders", of "bloglines" en de rest van de meute zijn? Ik zal moeten wachten tot Sarah en Thomas vijf jaar zijn, of zo), en dus bleef het ja.

Nu is het zo dat iemand die in de menubalk van een willekeurig blog van Blogger klikt op "next blog", op een random blog (steeds van Blogger, natuurlijk) terechtkomt. Met die knop op "ja" gebeurde dat ook bij mij. Leuke manier om traffic te genereren, daar niet van, maar als Nederlandstalig blog heb je er niet zoveel aan. Bovendien heb ik gemerkt dat ze nogal allemaal tegelijk komen. Weken aan stuk niets, en dan op één avond tien hits uit Kazachstan, de VS of Bahrein.

Nu heb ik met de gratis versie van Statcounter al een bijzonder primitief systeem om naar die traffic te kijken, en ik vond dat het systeem dat nog meer vertekende. Dus ging ik die knop op "nee" zetten: dat zal ergens in de late lente geweest zijn. Vervolgens gingen de bezoekerscijfers gestadig achteruit, tot het in augustus niet echt hoger meer was dan in augustus vorig jaar. Dat was ergens normaal: ik had immers bewust die random visits eruit gesmeten? Alleen had je dat hoogstens als minder sporadische uitschieters moeten zien. Maar ik had in de zomer een quasi constant dalende lijn. Terwijl, hoe langer je bestaat, hoe meer hits je krijgt, zo heb ik me laten vertellen, en zo was (zij het zeer langzaam) het ook.

En dat was dus ineens niet meer waar. Nu, ik kon er redenen bij bedenken. Je weet wel: teveel, te moeilijk, te luid... etcetera. Maar ineens viel me nog iets op. Toen ik vanaf de herfst van 2,006 een lichte maar continu stijgende beweging zag, dan kwam dat omdat vaker en vaker bezoekers begonnen te komen via Google! In het begin (Statcounter staat er van augustus 2,006 op) was het één op twee, maar in 2,007 was het al snel 5 Googles voor één rechtstreekse bezoeker.

En bing! Ineens viel me op dat er zo goed als geen bezoekers meer via Google kwamen. Dus ik probeer een experiment: enkele weken geleden zet ik die knop weer op "ja". En guess what? Hoewel we nog lang niet aan de hoeveelheden bezoekers via Google van een half jaar geleden toe zijn, zijn ze er intussen weer terug.

En dus vraag ik me af of er een verband tussen die twee bestaat. Zet je jezelf lager in de zoekresultaten (nog zoiets waarover ik geregeld bloggers zie schrijven, zonder ook maar een flauw benul te hebben van waar ze in godsnaam over praten) als je die knop op "nee" zet? Dat lijkt toch vreemd?

Nu, ik ben niet geïnteresseerd in het verhogen van de "random visitors", zoals je kan zien aan het feit dat ik die knop wou afzetten. En dus ga ik me niet bezig houden met het uithalen van allerlei trucs om via Google meer bezoekers aan te trekken, als die hier vermoedelijk niets willen zoeken. Maar dat is nog iets anders dan mezelf lager in Google duwen voor trefwoorden waar ik zelf over ben begonnen. Als ik die random visitors er moet bijnemen om zo weer hoger te komen, dan blijft het maar op "ja".

Eerlijk gezegd begrijp ik helemaal niets van heel dat gedoe.

Geen opmerkingen: