maandag 3 september 2007

De Staatshervorming

Lezer Axxyanus reageert nog op de post waarin ik me afvroeg of Reynders niet een punt had, toen hij niet graag bevoegdheden van het federale niveau wilde overhevelen naar de regionale niveau's (1). Aangezien Reynders en ikzelf op één punt overeenkomen, namelijk de wenselijkheid om de PS buiten te smijten met een boog om de Romeinen jaloers te maken (2), nam ik dat toch eerder serieus.

Maar Axxyanus maakt een punt dat ik alleen maar kan erkennen. Als we de bevoegdheden overhevelen, dan maakt het niet uit dat er daar nog socialisten aan de macht zijn, zegt hij. Iedereen zal nu verantwoordelijk zijn voor zijn eigen beleid, en als ze er niets van bakken zullen ze er bij de volgende verkiezingen alsnog uitvliegen.

En hoe zou ik anders kunnen dan dat punt erkennen, vermits ik zelf al een soortgelijk punt had gemaakt (3)? Maar toch blijf ik zitten piekeren. Het beeld blijft over waarbij elke politicus, als hij maar Franstalig is, bij alles wat hij zegt en voorstelt, alleen maar perfide manoeuvres achter de schermen uitvoert. Dat lijkt me gewoon een tikje moeilijk te geloven.

Natuurlijk, ik maak geen enkele aanspraak op enig begrip van het onderwerp. Ik blijf een beetje zitten met een beeld waarbij Franstaligen zich vestigen in "ons" gebied, maar het zelden nodig vinden om de taal van dat gebied te leren (4). Een beetje later zijn er "faciliteiten", nog wat later moet "Brussel" uitgebreid worden, en tegenwoordig hoor je ook Frans in de Delhaize van Zemst. Dat is op een flinke wandeling van hier in Mechelen.

Ik betwijfel niet dat er een paar rare kwispels zitten tussen die Vlaamse radicalen. Ik betwijfel wel dat je dat kan aflezen aan het feit dat ze met dat laatste problemen hebben.

----------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2007/08/het-communautaire-of-het-economische.html
(2) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2007/05/no-taxation-without-representation.html
(3) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2007/06/een-beetje-sneu-voor-de-vlaamse.html
(4) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2007/07/et-pour-les-flamands-la-mme-chose.html

1 opmerking:

Anoniem zei

Misschien dat nu mijn vooroordeel spreekt, maar mijn indruk over het verschil tussen de Franstalige en Nederlandstalige politici is het volgende.

Nederlandstalige politici hoor je vaker algemene argumenten aanvoeren. Zij willen o.a. de splitsing van BHV omdat dat een normale federale logika is. Mensen kunnen alleen stemmen op mensen uit hun eigen gewest.

Franstalige politici hoor je altijd de rechten van de Franstaligen verdedigen. Op zich is daar niets mis mee, totdat je opmerkt dat het voor de Franstaligen geen verschil lijkt te maken of het om rechten of voorrechten gaat.

Als uitsmijter. De aversie van een aantal Franstaligen gaat zover dat ze daarmee de toekomst van hun kinderen in het gedrang brengen. Het gebeurt hier vaak genoeg dat Franstaligen hun kinderen naar een Nederlandstalige school brengen zonder zelf een redelijke kennis van het Nederlands te hebben. Dat betekent dat als het kind hulp van zijn ouder nodig heeft voor huiswerk of lessen, dat die ouders dat niet kunnen geven in de taal van de school. VZIW wijst alle onderzoek uit dat dat een enorme handicap is voor die kinderen