maandag 24 november 2008

Over naar Brad DeLong...

... aangezien ik het zelf echt niet beter kan:

http://delong.typepad.com/sdj/2008/11/le-citi-toujour.html

Het begin van dit stukje is een eenvoudige kritiek op één van de vele analyses van de financiële crisis die de ronde doen. Vanaf het zinnetje "look at it this way" begint één van die uiteenzettingen waarmee je in een enorm complexe materie enkele krachtlijnen kan uittekenen. En ik vind het echt aan te bevelen: een voorbeeld voor ons allen!

Overigens brengt de post nog een aanvulling bij mijn eigen "deflatie" post (1). Ik had ter "vereenvoudiging" de risicopremie en de rente maar vereenzelvigd. Als je ze op een niveau van "iedereen kan het begrijpen" ook van elkaar apart wil uitgelegd zien: nogmaals warm aanbevolen.

En omgekeerd lijkt me dat het idee van Krugman ook een aanvulling op de post van DeLong brengt. Immers, één van de dingen die DeLong zegt is dat de centrale banken proberen met lage interestvoeten de discontovoet laag te houden (en waarom dat belangrijk is). Maar als je rekening houdt met deflatie, kan je van Krugman meenemen, zullen die pogingen wel niet veel opleveren: want zelfs met een rente op nul kon de reële rente toch nog altijd torenhoog zijn.

Interessant, nietwaar, als je zo eens even tussen de grote vissen kan zwemmen?

------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2008/11/deflatie-een-probleem.html

Geen opmerkingen: