zaterdag 8 november 2008

Daar heb je het al...

Onze hyperliberalen zullen zeggen - en ze zullen gelijk hebben - "ziedaar, nu zijn we een dikke maand bezig de banken met overheidskapitaal te redden, en daar staat de auto industrie al aan de deur te kloppen". En ook "who's next?".

Want zeg nu zelf, als aandeelhouder, of werknemer, of leverancier, of schuldeiser, van de auto industrie vraag je je natuurlijk af waarom soortgelijke posities in de banksector geholpen moeten worden, en niet in de auto industrie. En hoe zou je daarop, vanuit een perspectief van "gerechtigheid" of "billijkheid" of iets in die aard, ooit iets kunnen antwoorden?

Maar economisch lijkt me het verschil wel degelijk reëel. Want de auto industrie, zoals de meeste andere industrieën, gedraagt zich als een vloot individuele schepen, waarin de traagste de snelste ophouden, zodat je uiteindelijk beter af bent die traagste van je af te schudden - en de overblijvers sneller hun doel te laten bereiken.

Maar de banksector gedraagt zich als één enkel schip met verschillende compartimenten, waar je niet zomaar een compartiment kan afzagen zonder dat heel het schip zinkt (1).

En verder heb ik er voor gepleit om de banken niet te zien als een soort onderneming waarin je, zoals in andere ondernemingen, geld kan pompen of juist niet. Het punt daar is dat de banken het geld zijn (2). Als je per analogie met de andere sectoren denkt de zwakke onderdelen "te laten falen en de rest te laten doorvaren" en vervolgens meemaakt dat heel de sector tenonder gaat, dan bestaat er zomaar opeens doodeenvoudig geen geld meer - en wie kan zich iets inbeelden bij wat er dan gebeurt (3)?

Maar ik geef toe, ik weet niet goed hoe ik dat als bankbediende zou proberen verkopen aan iemand die in de auto industrie werkt. En als je het niet verkocht krijgt, dan gaat het "onder druk van de publieke opinie" door, en op het einde stop je je publieke middelen in (bij wijze van spreken) "middeleeuwse kanonskogels".

Soms kan ik jaloers zijn op mensen met van die heerlijk simplistische ideeën over dit onderwerp (en niet alleen dit onderwerp), hé. Ze zullen natuurlijk ook geen gelijk krijgen, maar ze kunnen zich tenminste inbeelden dat ze dat gelijk hebben...

--------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2008/10/de-financile-tsunami-en-de.html
EN http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2008/09/domino-effect-zie-ik-nu-iets-over-het.html
(2) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2008/10/vragen-van-de-financile-filosofie-geld.html
(3) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2008/10/en-dan-nu-een-inktzwart-scenario.html

Geen opmerkingen: